NRK Meny
Normal

Britisk rapper på flukt fra IS

Han poserte med et avkappet hode men har nå vendt Den islamske staten ryggen. Den 25-år gamle briten risikerer henrettelse om han blir innhentet av IS, og fengsel om han vender hjem.

Denne 24 år gamle britiske jihadisten skal ha hoppet av fra IS

Denne 25 år gamle britiske jihadisten skal ha flyktet til Tyrkia, etter å ha hoppet av fra terrororganisasjonen Den islamske staten.

Foto: SWNS.com / SWNS

Den britiske rapperen dro fra Storbritannia for å slå seg sammen med Den islamske staten i 2013. Nå skal han ha flyktet fra terrorgruppen i Syria og ha søkt tilflukt i Tyrkia, skriver The Telegraph.

Avhopperen er en mye omtalt jihadist i Storbritannia, ikke minst fordi han poserte med et avkappet hode i Syria. Før det var han en kommende rappe-stjerne, som fikk musikken sin spilt på flere av BBCs radiostasjoner.

– Desillusjonert

Nå er han én av rundt 50 tidligere britiske IS-krigere som skal ha vendt ryggen til terrororganisasjonen, og som risikerer straff på flere kanter.

Drar de hjem til Storbritannia, kan de få fengsel. Langt verre er skjebnen om de blir innhentet av terrororganisasjonen de har sviktet, og som er kjent for sine brutale henrettelser.

Stadig flere vestlige IS-krigere skal ha blitt desillusjonert og forlatt IS etter at koalisjonen begynte bombingen mot terroristene, skriver The Telegraph.

PST har ikke oversikt hvor mange nordmenn som kan være i samme situasjon. I dag ble en 24-år gammel norsk syriakriger dømt til åtte år i fengsel, for terrorvirksomhet, etter å ha vendt tilbake til Norge.

Britiske straffer for terrorister skal være strengere enn de norske.

– Fordekt som flyktning

Det er britisk etterretning som skal ha opplyst at engelskmannen rømte fra Syria til Tyrkia, fordekt som flyktning. Han skal ha utnyttet muligheten i kaoset som oppstod da IS gjorde retrett fra Tal Abyad, nær den syrisk-tyrkiske grensen i juni.

Både britisk etterretning og IS skal nå være på jakt etter ham.

Jihadisten vokste opp i samme nabolag i London som den fryktede Mohammed Emwazi, også kalt Jihad John. De er mistenkt for å ha dratt til Syria sammen. En ekspert skal ha ment at begge kan ha vært medlemmer av en bortføringsliga, kjent under navnet «The Beatles».

Tidligere skal man ha forvekslet avhopperen med den svartmaskerte bøddelen Emwazi, fordi de to har lik kroppsbygning. Stemmen skal imidlertid ha gjort det klart at dette var feil.

På de to årene han har oppholdt seg i Syria, skal han ha steget fort i gradene, skriver Al Arabiya.

– Terrordømt far

25-åringen har kommet med trusler mot Vesten på sosiale medier, men hans Twitter-konto er siden blitt stengt.

I fjor skal han ha hevdet at han ble bortført, torturert og ranet av en rivaliserende islamistisk terrorgruppe.

Han skal ha konvertert til islam etter å ha blitt frustrert over Storbritannias rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Faren til engelskmannen ble tidligere i år dømt til 25 år i et amerikansk fengsel i forbindelse med ambassadebombingene i Afrika i 1998, der 224 personer døde. Han ble utlevert fra Storbritannia til USA i 2012, og tilstod i fjor å ha samarbeidet med al-Qaeda og Egyptisk islamsk jihad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt