Hopp til innhold

FN ber Europa ta imot flere flyktninger

FN mener EU umiddelbart må iverksette en redningsoperasjon for å berge båtflyktninger. I tillegg oppfordres Europa til å ta imot betraktelig flere flyktninger enn i dag.

MALTA-IMMIGRATION-SHIPWRECK

24 migranter ble i dag stedt til hvile på Malta. De er de eneste som er funnet omkommet etter at en båt med flere hundre mennesker kantret og sank i Middelhavet i helgen.

Foto: Matthew Mirabelli / Afp

Samme dag som EU-lederne samles i Brussel for å diskutere flyktningkrisen, bar maltesiske soldater i dag 24 døde migranter til graven i hovedstaden Valletta. De er de eneste som er funnet omkommet etter at en båt med flere hundre mennesker kantret og sank i Middelhavet i helgen. En tragedie som trolig er hovedårsaken til kveldens krisemøte i Brussel.

FN legger press

Europeiske ledere har fått kraftig kritikk for manglende håndtering av den voksende flyktningkrisen. I forkant av kveldens møte legger FN tungt press på EU. Unionen må umiddelbart iverksette en redningsoperasjon for å berge båtflyktninger. I tillegg oppfordres Europa til å ta imot betraktelig flere flyktninger enn i dag.

– EU landenes tilnærming har vært å begrense antall flyktninger som når deres kystlinjer, men ansvaret deres må strekke seg utover dette, heter det i uttalelsen som er undertegnet av representanter fra FN og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM)

Italy Europe Migrants

Flyktninger reddes ut fra en overfylt gummibåt i Middelhavet av den italienske kystvakten.

Foto: Alessandro Di Meo / Ap

– Kan ikke løse problemet

Over 1700 mennesker har omkommet i sine forsøk på å krysse Middelhavet så langt i år, anslår Amnesty International. EU-president Donald Tusk advarer mot å tro at EU alene kan løse flyktningkrisen.

BELGIUM-EU-SUMMIT-MIGRANTS

Eu-president Donald Tusk.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

– EUs ledere kan ikke løse alle problemer knyttet til innvandring og flyktningers farlige reiser til Europa. De virkelige årsakene er krig, ustabilitet og fattigdom i hele regionen. Det er helt åpenbart ikke Europa som har forårsaket situasjonen i Middelhavet, sa Tusk da han ankom toppmøtet i Brussel i dag.

Donald Tusk er imidlertid overbevist om at EU kan gjøre en større innsats for å håndtere de verste konsekvensene, og at unionen i kveld kan bli enige om en felles og konkret handling.

Vurderer ulike tiltak

Trolig er en militæroperasjon ett av tiltakene EUs stat- og regjeringssjefer skal vurdere for å bekjempe menneskesmugling fra Libya. Det kommer fram i et utkast foran dagens møte. Dersom dette blir utfallet, vil det være første gang Unionen fatter et slikt vedtak, melder nyhetsbyrået AFP.

Videre står det i utkastet at EUs utenrikssjef Federica Mogherini bes om umiddelbart å starte forberedelser til en mulig sikkerhets- og forsvarsoperasjon, som skal være i tråd med folkeretten, for å støtte opp om tiltaket.

SISTE NYTT

Siste nytt