Hopp til innhold

– Hvis du dør her, vil ingen komme og spørre etter deg

Tusenvis av flyktninger blir mishandlet i landene på Balkan på vei til Europa. Det skriver Amnesty International i en rapport som blir offentliggjort i dag.

Flyktninger foran tog

Flyktninger gjør seg klare til å gå på et tog til Serbia i byen Gevgelija på den gresk-makedonske grensen 30. juni i år.

Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP

Syriske flyktninger med sykkel

En gruppe syriske flyktninger med alt de eier og har på syklene sine øst for den makedonske hovedstaden Skopje 11. juni i år.

Foto: Boris Grdanoski / Ap

En av de mest brukte flyktningrutene i dag går fra Hellas og via landene på Balkan til Nord- og Vest-Europa. Ruten går gjennom Makedonia, Serbia og Ungarn.

Se kart over flyktningruten nederst i saken.

I en rapport om forholdene for flyktninger i de tre landene beskriver Amnesty International utbredt mishandling av flyktninger.

– Tusenvis at flyktninger, asylsøkere og migranter – inkludert barn – som gjør den farlige reisen gjennom Balkan er utsatt for voldelig mishandling og utpressing av myndigheter og kriminelle gjenger, skriver Amnesty.

Mennesker gjemmer seg i veikant

En gruppe syrere gjemmer seg for en gresk politibil i Kilkis nær grensen til Makedonia 14. mai i år.

Foto: Yannis Behrakis / Reuters

Innesperret i mottakssenter

Et av de verste stedene som trekkes frem i rapporten er Makedonias mottakssenter for utlendinger – kjent som Gazi Baba.

Der blir hundrevis av flyktninger, inkludert familier, gravide og enslige barn, holdt innesperret i lengre perioder. De har ingen juridiske rettigheter eller mulighet til å søke asyl i Makedonia.

Gutt på togstasjon

En syrisk flyktning i Gevgelija på den gresk-makedonske grensen prøver å komme seg lenger nord- og vestover i Europa.

Foto: Boris Grdanoski / Ap

Mange av flyktningene blir holdt i månedsvis i det som Amnesty beskriver som «umenneskelige og nedverdigende forhold» slik at de kan vitne i rettssaker mot menneskesmuglere.

– Det var 400–450 mennesker de da vi kom til Gazi Baba. Folk sov til og med i trappene, så overfylt var det. Det var madrasser på gulvet og i korridorene, sier en syrisk flyktning til Amnesty.

Tidligere innsatte I Gazi Baba forteller til Amnesty at der er blitt slått av politiet eller sett andre blir slått av politiet.

– Hvis du dør her, vil ingen komme å spørre etter deg. Vi kaster den døde kroppen din ut, skal en politimann ha sagt til en gruppe syrere som truet med å sultestreike i protest mot forholdene.

Tvinges tilbake over grensene

Særlig er det på grensene mellom landene at mye av mishandlingen foregår.

Mange av flyktningene forteller at det er tvunget til å betale bestikkelser. Et vitne forteller at det serbiske grensepolitiet truet med å sende gruppen hans tilbake til Serbia om de ikke betalte ham 100 euro per person.

Flyktningene forteller at de er blitt dyttet, slått og sparket av de serbiske grensepolitiet.

Politiet i nabolandet Makedonia får et like dårlig skussmål.

– Jeg så menn bli kraftig slått. De slo min 13 år gamle sønn. De slo meg også, forteller han til Amnesty.

Samtidig som det er vanskelig for asylsøkerne å komme seg videre fra landene på Balkan er det også i praksis umulig å få asylstatus i regionen.

I Serbia fikk bare en – 1 – person asylstatus i 2014 mens ti personer fikk flyktningstatus i Makedonia. Ungarn vil bygge et fire meter høyt gjerde for å holde flyktninger ute av landet.

Kart over flyktningeruter

Amnestys kart over flyktningruten gjennom Balkan.

Foto: Amnesty

SISTE NYTT

Siste nytt