6 internasjonale humorshow som gir deg nye impulser

Er du lei av de samme gamle vitsene om Erna Solbergs 60-årsfeiring, Trump eller Brexit? Her er seks anbefalte humorshow som garantert gir deg nye perspektiver.

Komikerne Kaneez Surka (India), Fary (Frankrike), Fadily Camara (Frankrike) og Prashasti Singh (India).

HUMOR VERDEN RUNDT: Standup-showene til komikerne (f.v.) Kaneez Surka (India), Fary (Frankrike), Fadily Camara (Frankrike) og Prashasti Singh (India) er noen av komikerne som kan gi deg en god latter, samt nye perspektiver på tilværelsen.

Foto: Netflix

Humor er som kjent et universelt språk, og kan by på interessante og ofte nye perspektiver fra andre samfunn enn vårt eget, lille nisseland. Humoren vi inntar her på berget er stort sett enten vår egen, den britiske eller den amerikanske.

Har du lurt på hvordan det står til med standup-miljøene ute i den store verden? Eller har du kanskje lyst til å sjekke om humor er så overførbart som det later til? Da er det bare å skru på undertekstene og løfte blikket, for her kommer seks anbefalte humorshow som garantert gir deg nye perspektiver.
(Alle er å finne på Netflix.)

Rappkjefta og energisk italiener

Den italienske komikeren Saverio Raimondo.

FRA ITALIA: Saverio Raimondo.

Foto: Netflix
 • Hvem: Saverio Raimondo
 • Hva: «Den talende satyr» (2019)
 • Land: Italia

Denne mildt sagt rappkjefta komikeren har en smittende energisk fremføring som, kanskje takket være språkets kvaliteter, kan få selv de mest banale ballevitser til å fremstå poetiske. Innholdet er kanskje ikke Europas mest banebrytende, men Raimondos elleville tempo kombinert med fyrig, italiensk innlevelse gjør han til en av få komikere som faktisk løfter helt ålreit innhold til nye høyder med energi og intensitet.

Passer for: Deg som liker tradisjonell standup, og ikke får nok av utrolig raskt italiensk tempo.

Morsomt innblikk i det franske samfunnet

Komikeren Fadily Camara fra Frankrike i showet «La plus drôle de tes copines».

FRA FRANKRIKE: Fadily Camara

Foto: Netflix
 • Hvem: Fadily Camara
 • Hva: «La plus drôle de tes copines» (2019)
 • Land: Frankrike

Franske Fadily Camara gir et innblikk i det interessante, franske samfunnet – med alle ulemper og fordeler det har å by på. Camara er, som Raimondo, temmelig tradisjonell i stilen, men har et meget godt håndlag med tekstarbeidet. Hun serverer ferske og uforutsigbare observasjoner som ikke bare kan tilskrives at jeg ikke kjenner det franske samfunnet så godt som jeg kanskje burde. Hun har dessuten et meget presist kroppsspråk – som jo er et behagelig sikkerhetsnett å ha dersom en vits ikke funker helt.

Passer for: Deg som liker tradisjonell standup, men savner litt uforutsigbar tekst og morsomme innblikk i det franske samfunnet.

Sylskarpt om et polarisert Frankrike

Den franske komikeren Fary med showet "Fary is the new black"

FRA FRANKRIKE: Fary.

Foto: Netflix
 • Hvem: Fary
 • Hva: «Fary Is The New Black» (2018)
 • Land: Frankrike

Vi finner plass til enda en fransk komiker, rett og slett fordi denne karen med. Fary er en av Frankrikes mest populære og viktigste komikere, og hans kombinasjon av politisk engasjement og sylskarp observasjonshumor erobrer stadig nye verdenshjørner. Hans lunefulle og sarkastiske fremtoning tar for seg blant annet å leve i terrorberedskap, systematisk og strukturell rasisme i Frankrike og Napoleons tvilsomme heltestatus. Her er det mulig å lære noe samtidig som du slår deg på låret, som vi sier i Østfold.

Passer for: Deg som er engasjert i både humor og politikk, og vil ha førstehåndsperspektiver fra et stadig mer polarisert Frankrike.

Innsiktsfullt fra Nederland

 • Hvem: Soundos el Ahmadi
 • Hva: «Komikerne inntar verden» (2019, Nederland-kategorien)
 • Land: Nederland

Nok en innsiktsfull komiker fra kontinentet: Nederlandske Soundos el Ahmadi har materiale om blant annet det nederlandske samfunnet i kjølvannet av MeToo, og det å være nederlandsk kvinne med marokkansk bakgrunn. Interessante innfallsvinkler du ikke akkurat får servert på God Kveld Norge, med andre ord. el Ahmadis mimikk er dessuten en studie i «humorformidling med ansikt». Hennes show er en del av det glitrende Netflix-initiativet «Komikerne inntar verden». Her kan du sortere etter land, og finne standupkomikere fra rundt omkring på kloden. Anbefales varmt.

Passer for: Deg som lurer på hvordan morsrollen arter seg i Nederland, eller kanskje for deg som ler mest av ansiktsuttrykk.

Deilig annerledes perspektiver fra Jordan

 • Hvem: Rawsan Hallak
 • Hva: «Komikerne inntar verden» (2019, Midt-Østen-kategorien)
 • Land: Jordan

Nok et bidrag fra «Komikerne inntar verden»: Rawsan Hallak er en komiker fra Jordan som elsker å snakke om sitt forhold til mat, sitt hat mot andre kvinner og kulturen hos utvandrere fra arabiskspråklige land. Her var det mye jeg som nordmann ikke visste fra før. Rent teknisk er kanskje ikke Hallak helt min type komiker, men innholdet er da vitterlig interessant likevel. Jeg er nok ikke helt i målgruppen for humoren, men perspektivene er deilig annerledes fra de man dessverre får trykka ned i halsen på daglig basis.

Passer for: Deg som ler av selvironisering rundt vekt, men også for deg som vil ha et helt nytt innblikk i Midtøstens ofte komiske dagligliv.

Innblikk i den indiske standup-scenen

Komikerne Prahasthi Singh, Kaneez Surka, Supriya Yoshi, Niveditha Prakasam i showet "Ladies up".

FRA INDIA: Prahasthi Singh, Kaneez Surka, Supriya Yoshi, Niveditha Prakasam.

Foto: Netflix
 • Hvem: Prahasthi Singh, Kaneez Surka, Supriya Yoshi, Niveditha Prakasam
 • Hva: «Ladies up» (2019)
 • Land: India

Det meste av dette foregår på engelsk og gir deg adgang til et standup-miljø du kanskje ikke har så stor kjennskap til: det indiske. Denne episodebaserte serien byr på fire indiske komikeres syn på alt fra foreldre til tamilske filmer. Nye perspektiver fra ende til annen.

Passer for: Deg som syns det indiske samfunnet er interessant og innviklet, og som samtidig har sett deg lei på tre timer lange Bollywood-filmer som maler et urealistisk bilde av det perfekte, indiske gjennomsnittslivet.

Alle anbefalinger og anmeldelser fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB