Hopp til innhold

Den store underholdningsguiden

Her er 500 tips til hva du kan se, høre, lese og spille – filmer, TV-serier, teater, dans, musikal, standup, musikk, podkast, bøker og spill.

Den store underholdningsguiden - 500 kulturtips

EN GODTEPOSE FULL AV GOD KULTUR: Velt deg i gode kulturtips som for eksempel danseforestillingen «Monumenter i bevegelse», TV-serien «Better things», Cezinando-albumet «Et godt stup i et grunt vann», det norske spillet «Helheim Hassle» og mange, mange boktips.

Foto: HBO Nordic,Javier Auris, NRK, Perfectly Paranormal

På jakt etter god underholdning? I denne saken har vi samlet rundt 500 tips og anbefalinger.

Vi lover – her er det noe for enhver smak!

Klikk direkte på kategoriene for å finne det du er på jakt etter: film og serier, bøker, spill, scene (teater, musikal, konsert), populærmusikk, klassisk musikk, podkast, humor (standup, humor på sosiale medier), kokebøker.

Filmklapper 3

7 anbefalte Oscar-nominerte filmer

Fra dokumentarfilmen "Do not split", regissert av Anders Hammer.

NORSK OSCAR-KANDIDAT: Anders Hammers dokumentarfilm «Do Not Split» er nominert til Oscar for beste kortdokumentar.

Foto: Anders Hammer / NTB

NRKs anmeldere i Filmpolitiet har tradisjonen tro plukket frem noen favoritter blant de nominerte filmene i forbindelse med den 93. Oscar-utdelingen. Blant filmene er en norsk regissert dokumentarfilm om den politiske situasjonen i Hong Kong, en dansk film med norsk fotograf om å drikke og en animasjonsfilm med en sjelfull utforsking av hva det vil si å være mennske

9 filmer som kan samle familien i sofaen

Gal Gadot i "Wonder Woman".

ACTION: «Wonderwoman» er en av filmene som anbefales for å samle familien til filmstund. 

Foto: SF Studios

Enten det er japansk animee, en romvesen-klassiker eller et par gode superheltfilmer som står høyest i kurs: Her er ni filmer for hele familien – fra «tweens» til besteforeldre –, anbefalt av NRKs filmanmeldere.

For familier med litt yngre barn, sjekk ut denne lista over filmanmeldernes 18 beste barnefilmtips.

Anbefalte krimserier

Etterforskerne Sunny (Sanjeev Bhaskar) og Cassie (Nicola Walker). Mann og kvinne ved bardisk, han med notatbok i hånden. Begge to ser mot samme punkt, trolig på det som er en person bak bardisken.

KRIMTIPS: Etterforskerne Sunny (Sanjeev Bhaskar) og Cassie (Nicola Walker) i den britiske krimserien «Nedgravde hemmeligheter».

Foto: Matt Frost / NRK/Mainstreet Pictures LTD

Er du en av mange som elsker å se krim på TV? I denne saken har Filmpolitiet anmeldt de 11 krimseriene som ble lansert til årets påske og anbefaler i tillegg noen ekstra gode krimklassikere.

Filmpolitiets 10 Golden Globe-favoritter

Mads Mikkelsen i filmen «Et glass til».

PROMILLEPROSJEKT: I filmen «Et glass til» tester Mads Mikkelsens karakter den norske psykiateren Finn Skårderuds teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.

Foto: Henrik Ohsten/Arthaus

Før Golden Globe-utdelingen plukket anmelderne i Filmpolitiet ut sine favoritter blant de nominerte seriene og filmene. Her er deres ti strømmetips.

10 filmer og serier om skole

Bilder fra TV-serien "Sex Education", filmen "Eighth grade", filmen "Psychobitch" og filmen "Klassen".

SKOLELIV: TV-serien «Sex Education» og filmene «Eighth Grade»,«Psychobitch» og «Klassen» gir alle et innblikk i ungdommers hverdag på og utenfor skolen med alle slags utfordringer.

For mange ungdommer påvirkes skolehverdagen og det sosiale livet av pandemien. Her er ti tips til filmer og serier fra skolens verden.

8 serier om familieliv

Bilde fra TV-serien "Better things"

FAMILIEFAVORITT: «Better Things» er laget i fire sesonger. Den er en av de beste seriene om familier og familieliv som er å finne på TV om dagen, ifølge anmelder Miriam Folland.

Foto: HBO Nordic

For mye eller for lite tid med familien om dagen? Her er åtte TV-serier om familieliv, som du kan kjenne deg igjen i – uansett.

6 spionserier du kan «binge» nå

Bilder fra TV-seriene Homeland, Killing Eve, The Looming Tower, The Americans og Le Bureau.

SPIONSJANGEREN PÅ SITT BESTE: Lysskye dekkoperasjoner i «Homeland», livstruende situasjoner i «Killing Eve», byråkratisk stillingskrig i «The Looming Tower», undercover-virksomhet i «The Americans» og halsbrekkende feltarbeid i «Le Bureau».

Foto: AMAZON PRIME/SHOWTIME/TV2SUMO/FX/NETFLIX/HBO/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS/CANAL+

På jakt etter litt spenning i hverdagen? Seriekritiker i NRK, Sigurd Vik, gir deg sine seks beste tips til spennende serier om mystiske operasjoner, kontraspionasje og alt det andre som skjer i den politiske og militære underverdenen.

15 serier perfekte for karantenelivet

Fra TV-serien "Parks and Recreation"

PERFEKT FOR HJEMMESITTERE: «Parks and Recreation» er en av seriene som passer når det er mye hjemmetid. «Fleabag», «Brooklyn Nine Nine» og «Gilmore Girls» er også på listen.

Foto: CMore

Ekstra mye tid hjemme om dagen? Fortvil ikke: Her er 15 serier du kan se deg opp på i mellomtiden. Stikkordene her er feelgood, latter, spenning, lunhet, eventyr og mange sesonger.

10 appetittvekkende filmer

FRA VENSTRE: Helen Mirren i «En trettimeters reise» (2014), bilde fra «Rottatouille» (2007) og «Sjokolade» (2000).

FRISTENDE HISTORIER: Fra venstre: Helen Mirren i «En trettimeters reise» (2014), hovedfiguren fra «Rottatouille» (2007), og Johnny Depp og Juliette Binoche i «Sjokolade» (2000) er alle anbefalte godbiter for dem som vil kose seg med mat på skjermen.

Foto: Disney og United International Pictures

Noen filmer får mat til å se bedre ut på skjermen enn det gjør i virkeligheten. Om du ønsker inspirasjon til egen kokkelering, eller om du bare har lyst til å drømme deg bort til varmere destinasjoner og nye matopplevelser, la deg friste av disse ti filmene som gir matglede.

13 filmer som gir sommerfølelse

Diverse sommerfilmer

FILMSOMMER: Herlig sydhavsstemning i «Vaiana», kul LA-stemning i «Once Upon a Time ... in Hollywood», bølgeskvulpende båteventyr i «Kon-Tiki» og romantikk på den italienske rivieraen i «Call Me By Your Name».

Foto: THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC, ANDREW COOPER/SF STUDIOS, CARL CHRISTIAN RAABE/NORDISK FILM, SONY

Drømmer du om ferie og sommer? Hva med å prøve en av disse 13 filmene som enten gir deg en etterlengtet sommerfølelse eller bringer fram gode sommerminner.

Tilbake til oversikten.

Bokstabel

Mange ferske boktips fra 2021

Kvinne sett skrått bakfra med åpen bok foran seg

GLAD I Å LESE? Bokåret 2021 byr på mange godbiter allerede.

Foto: Berit Roald / NTB

Noveller du aldri vil skal ta slutt, et krast angrep på krenkekulturen og en forunderlig fin barnebok. NRKs litteraturkritikere gir deg de beste bøkene som har kommet ut så langt i år.

10 utvalgte debutanter fra bokåret 2020

Kari Anne Bye, Anna Albrigtsen, Halvard Hølleland, Bruno Jovanovic, Per Marius Weidner-Olsen, Ida Fjeldbraaten, Henrik Øxnevad, Pauline Östgård, Gulraiz Sharif og Karoline Brændjord

STERKE BOKDEBUTANTER I 2020: Fra venstre: Kari Anne Bye, Anna Albrigtsen, Halvard Hølleland, Bruno Jovanovic, Per Marius Weidner-Olsen, Ida Fjeldbraaten, Henrik Øxnevad, Pauline Östgård, Gulraiz Sharif og Karoline Brændjord.

Foto: Cappelen Dammm, Kolon, Samlaget, Gyldendal, Oktober

2020 var året da uttrykket «lovende debutant» ble brukt så ofte at det ble en klisjé. Her er ti bokdebutanter som overbeviste NRKs litteraturkritikere i fjor.

Årets beste bøker 2020

NRKs litteraturkritikeres bokfavoritter 2020

BOKÅRET 2020: I saken finner du 15 utvalgte bøker fra 2020. Det er både romaner, sakprosa, tegneserie og lyrikk.

Et par Bragepris-vinnere, vinneren av Bookerprisen, en lysende debutant, Jon Fosse, en nyoppdaget fransk litteraturstjerne og hele to (!) historiske bøker om Churchill. Disse er alle på listen over de 15 beste bøkene fra 2020, valgt ut av litteraturkritikerne i NRK.

Du kan også finne lesetips blant bøkene som var nominert til Nordisk råds litteraturpris i fjor. Her er litteraturkritiker Marta Norheims vurderinger av de nominerte.

7 litterære tjukkaser du kan bruke tid på nå

Tykke bøker

MYE TID: Dickens eller Don Quijote? Noen bøker er tykkere enn andre og krever og god tid. Her er sju mursteiner du kan bruke tid på akkurat nå.

Foto: NRK

Nå kan det være tid til endelig å få lest en god mursteinsroman. Her får du sju tips til gode bøker som varer lenge. Bøker du kan ta bolig igjennom dager og kanskje uker.

15 anbefalte krimbøker

Påskens krimbokanbefalinger.

KRIMTIPS: Blant de 15 anbefalte krimbøkene er flere av årets nyutgitte bøker, men også noen av krimsjangerens absolutte klassikere.

Fra rykende ferske spenningsbøker til noen skikkelige klassikere. Sjekk ut disse 15 boktipsene fra NRKs to krimanmeldere, Leif Ekle og Ola Hegdal.

4 anbefalte quizbøker

Fire quizbøker som varierer i spørsmålsmengde, men som alle er store nok til å kunne vare gjennom dei
fleste påskeferiar.

Quizbøker kan være ett flott innslag i ferien, men da bør kvaliteten være på plass. Her er fire anbefalte quizbøker .

18 bøker som tar deg med på reise

Toppbilde til artikkelen "Bok for tog"

BOK FOR TOG: I bøkene kan du dra dit du vil, selv om de fysiske landegrensene skulle være stengt.

Illustrasjon: Marco Vaglieri

Drømmer du om å reise? Det er fortsatt vanskelig å reise langt. Men i en bok kan du reise dit du vil. Dra på tur i litteraturen med disse 18 litterære reisetipsene.

Les flere bokanmeldelser her.

Lesetips for barn og unge

Tenåringsgutt leser.

PAUSE FRA PENSUM? I denne saken finner du alt fra fantasy- og spenningsromaner til kjærlighetshistorier du sent vil glemme.

Foto: Colourbox

På jakt etter gode og spennende bøker for ungdom? I denne saken anbefaler NRKs litteraturkritikere fortløpende bøker for unge lesere.

Barn som leser.
Foto: Colourbox

Trenger du lesetips til familiens yngste? Sjekk ut disse ferske boktipsene for barn.

Bokomslag "Johnny 777" og Bjørn Sortland
Foto: Vigmostad & Bjørke

Spenning må til for å få flere gutter til å lese, mener Bjørn Sortland. Han har skrevet om 13 år gamle Jon som blir hemmelig agent. Les anmeldelsen, som også inneholder sju andre lesetips for de yngre i familien.

Her finner du alle NRKs anmeldelser av barne- og ungdomsbøker.

Tilbake til oversikten.

Spillkontroll

11 spill du kan spille sammen med barna dine

Barn og voksen spiller dataspill.
Foto: Alena Ozerova / Colourbox.com

– Det å dele spillopplevelser med egne barn er fantastisk givende. Både for barna, som synes det er stas at foreldrene blir med og spiller, og for foreldrene som deltar og har det gøy sammen med dem, sier NRKs spillkritiker Rune Fjeld Olsen. Her er hans 11 spilltips for familien.

Du kan også sjekke ut denne saken med fem familievennlige spill for store og små.

De 10 viktigste spillene fra 2020

Årets viktigste spill 2020

SPILLHØYDEPUNKT FRA 2020: «Hades» av Supergiant Games, «The Last of Us Part II» av Naughty Dog, «Animal Crossing: New Horizons» av Nintendo og «Final Fantasy VII Remake» av Square Enix.

Foto: Super Giant Games, Sony, Nintendo, Square Enix

Selv om 2020 på mange måter var et «drittår», har mange av de nye spillene som kom i løpet av året vært fantastiske. Her er de ti spillene som definerte året, ifølge NRKs spillkritiker.

De 5 beste Super Mario-spillene

Syv ulike utgaver av Mario.
Foto: Nintendo

Til sommeren er det 40 år siden en rørlegger med bart ble skapt. Siden har Super Mario vært spillmediets aller største stjerne. I denne saken får du spillkritiker Rune Fjeld Olsens topp 5 Super Mario-spill.

10 spill med krimgåter

Fra spillet "L.A. Noire".

INTERAKTIVE KRIMGÅTER: Et av de anbefalte krimspillene er «LA Noire». Det lar deg reise både i sted og tid, nemlig til Los Angeles i 1947. Der spiller du rollen som en politimann i LAPD og får i oppgave å løse flere krimsaker.

Foto: ROCKSTAR GAMES

Mordmysterier og spennende etterforskning har gitt grobunn til mange gode dataspill. Her er 10 krimspillfavoritter du selv kan prøve å etterforske – og kanskje løse.

Få feriefølelse med disse 22 spillene

Animal Crossing: New Horizons

FERIE I SPILLENES VERDEN: «Animal Crossing: New Horizons» er et av 22 spill som anbefales hvis du vil få feriefølelse på skjermen.

Foto: NINTENDO

Vi kan ikke reise fysisk på ferie hvor vi vil, men i spillenes verden er alle grenser åpne. Blant disse 22 spill-reisemålene kan du finne noe du liker enten du er klar for party-ferie med venner, familieferie, voksenferie, norgesferie, en nostalgitrip, eller en miniferie på mobilen.

5 gøyale mobilspill

Forskjellige mobilspill anbefalt av spillforsker Kristine Ask.

DESIGN din egen undergrunnsbane, let etter skjulte gjenstander i et bilde eller lek deg med en øy med drager, foreslår spillforsker Kristine Ask.

Lei av de samme, gamle mobilspillene? Sjekk spillforskerens fem tips.

Alle spillanmeldelser fra NRK finner du her.

Tilbake til oversikten.

Headset

5 podkaster om teknologi og internett

Illustrasjonsfoto podkast

LYTTETIPS: Teknologipodkasten «Land of the Giants» er en av fem podkasttips fra NRKbeta-redaksjonen.

Foto: Andrea Kvamme Hagen / NRK

Vil du høre sanne historier fra den mørke siden av internett, eller snike i kulissene til Google og Amazon? Da bør du sjekke ut disse 5 tipsene til podkaster om teknologi og internett fra gjengen i NRKbeta – NRKs eksperter på media, internett og ny teknologi.

6 podkasttips for musikkelskeren

Musikkpodkaster anbefalt av NRKs musikkanmeldere.

LYTTEVERDIGE: To norske og fire amerikanske musikkpodkaster er på favorittoppen til NRKs musikkanmeldere.

Norsk hip hop-historie, artige anekdoter fra artistlegender og historier om hvordan verdens største hiter ble skapt. Her er seks anbefalte musikkpodkaster.

5 podkaster med krimstemning

Podkaster med krimhistorier.

SPENNING PÅ ØRET: «The Lovecraft Investigations», «The Amelia Project» og «Homecoming» er tre av podkastene som blir anbefalt i denne saken.

Foto: Evgeny Atamanenko/Colourbox/Skjermdump/ImplodingFictions/GimletMedia

Podkastuniverset er fullt av true crime-historier, men det finnes også flere gode fiksjonspodkaster. Her er fem tips til deg som vil høre spennende krimhistorier.

8 krimpodtips fra norske krimforfattere

Forfatterne Jørn Lier Horst, Agnes Ravatn, Helene Flood og Jan-Erik Fjell.

KRIM PÅ ØRET: Krimforfatterne Jørn Lier Horst, Agnes Ravatn, Helene Flood og Jan-Erik Fjell tipser om sine favoritt krimpodkaster.

Foto: Anton-Soggiu, Marius Viken, Anna-Julia Granberg, Strawberry Publishing

Spennende krimfortellinger, dirrende stemningsbeskrivelser og innblikk i etterforskningen av virkelige krimsaker. Her er åtte krimpodtips fra fire anerkjente krimforfattere.

6 anbefalte humorpodkaster

Jessica Williams og Phoebe Robinson under innspilling av podkasten «2 Dope Queens».

KLASSIKER: Katalogen til podkasten «2 Dope Queens» med komikerne Jessica Williams og Phoebe Robinson er absolutt verdt å få med seg.

Foto: WNYC Studios

Enestestående kjemi mellom standupkomikere, et slags «Lørdagsrådet» fra Hollywood, «The Office»-skuespillere med fun facts om serien og en norsk favoritt. Her er seks tips til morsomme podkaster.

8 podkast-tips for ro og kos

Programleder Mona B. Riise anbefaler podkaster for ro og kos.

PODKAST-ENTUSIAST: NRK-programleder Mona B. Riise har hørt mange, mange podkaster og har valgt ut noen av dem hun er mest glad i.

Foto: JULIA NAGLESTAD / NRK

Har du behov for å fylle ører og tanker med noe annet enn nyheter? Programleder Mona B. Riise elsker podkast og gir deg sine beste tips. Prøv denne guiden med podkaster som kan gi ro og kos.

7 podkasttips for den sportsinteresserte

NRKs Jann Post er løpe-entusiast og har en egen podkast om løping.

SPREK JOURNALIST: NRK-journalist Jann Post er en løpe-entusiast og kan mellom annet høres i podkasten «I det lange løp» sammen med Kristian Ulriksen.

Elsker du å trene eller digger du å se sport på TV? Her er 7 tips til podkaster for deg som er glad i sport.

Lyttetips for barn – 10 anbefalte lydbøker og hørespill

Jente som lytter med hodetelefoner/headset.

GODE LYTTETIPS: Noe morsomt, noe mystisk, noe skummelt eller lærerikt? Det er noe for enhver smak i disse utvalgte tipsene til lydbøker og hørespill for barn.

Foto: Rohappy / Shutterstock / NTB scanpix

Fra de magiske universene til Roald Dahl og Astrid Lindgren til morsomme og helsprø nyere norske fortellinger. Her er ti tips til lydbøker og hørespill for barn.

Vil du ha mer om podkast? Gå til NRKs podkastunivers på nett.

Tilbake til oversikten.

Teatersymbol

9 strømmetips til scenekunst i verdensklasse

NYC Ballet danser "Nøtteknekkeren", Sir Simon Rattle dirigerer Berlinfilharmonien og Dominic Cooper og Helen Mirren i "Fedra" på National Theatre og ny komiker på NextUp

SCENEKUNST PÅ SKJERMEN: Dans fra New York City Ballett, teater fra National Theatre i London, konsert med Berlinfilharmonien og en ny standup-strømmetjeneste er blant de ni tipsene i denne saken.

Foto: URS FLUEELER/SKJERMDUMP / AP

Mens vi venter på at både grenser og scener skal åpne igjen for fullt, er det mye bra scenekunst tilgjengelig på nett. På denne listen med ni tips finner du noe av det beste som er tilgjengelig av dans, teater, musikaler og konserter både her hjemme og ute i verden. Anbefalt av NRKs anmeldere på scenekunstfeltet.

Sett deg i salen via skjermen – 17 anbefalte konserter og forestillinger

Fra «Monumenter i bevegelse»

BALANSEKUNST: Millioner av folk har sett forestillingen «Monumenter i bevegelse». Denne og mange flere forestillinger kan ses i NRK TV.

Foto: NRK

Verdens største konserthus og scener er stengt som følge av koronapandemien. Her er 17 tips til fantastiske forestillinger og konserter som kan ses i NRK TV.

Teaterperler fra NRK-arkivet (8-10 stk.)

Gina Bernhoft Gørvell som Hevdvig i Vilanden 2020 og Anne Marit Jacobsen som Hedvig i 1970

2020 OG 1970: Hedvig Ekdal med 50 års mellomrom. Til venstre Gina Bernhoft Gørvell i «Villanda» på Det Norske Teatret. Til høyre Anne Marit Jacobsen i Fjernsynsteatrets versjon.

Foto: Pernille Sandberg/NRK / Det Norske Teatret/NRK

Mange klassiske teaterstykker skulle settes opp på norske scener i 2020, men mye ble utsatt eller avlyst. Her er tips til klassikere fra teaterverdenen som finnes i NRKs radio- og TV-arkiv.

Elektrisk gitar

11 artister å følge med på i 2021

HÅP FOR 2021: Kalena, Ash Olsen, Jonathan Floyd og Rambow.

HÅP FOR 2021: Kalena, Ash Olsen, Jonathan Floyd og Rambow.

Foto: Malin Isabel Disco Guleng, Max Egnell, Yvonne Haugen og Martine Lossius

Det vokser frem mange spennende artister i norsk musikk for tiden. På denne lista finner du elleve artister som det er verdt å følge med på i 2021.

De 10 beste norske albumene fra 2020

Cezinando, konsert på Sentrum Scene den 6. mars 2020

BEST I 2020: Cezinando troner på 10 på topplisten til NRKs musikkanmelder for plateutgivelser i 2020.

Foto: NRK / Javier Auris

Musikkåret 2020 ble litt annerledes enn alle hadde sett for seg, men i kjølvannet av avlyste konserter fikk vi enda mer å glede oss over i albumformat. Her er 10 på topplista til NRKs musikkanmelder.

5 bra konsertfilmer

Madonna stod på scenen under Live Aid-konserten i Philadelphia i 1985.

LEGENDARISK: Madonna på scenen under Live Aid-konserten i Philadelphia i 1985.

Foto: AP PHOTO/AMY SANCETTA

Mens du venter på at konsertscenene skal åpne igjen for fullt, se disse fem anbefalte konsertene hjemme i stua. Fra Live Aid til Beyoncé.

100 norske favoritter

Radka Toneff, Morten Harket, Dimmu Borgir, Sigrid og Isah.

FRA VENSTRE: Radka Toneff på Kongsberg Jazzfestival i 1977, Morten Harket i en fjernsynsspesial på NRK i 1987, Dimmu Borgir sammen med Kork i Oslo Spektrum i 2011, Sigrid Raabe under P3gull i 2017 og Isah under VG-lista Topp 20 Rådhusplassen i 2019.

Foto: Torstein Vegheim, NRK, Kim Erlandsen/NRK, Tom Øverlie/NRK

Korona-situasjonen påvirker alle sider av norsk musikk. I denne saken med 100 lyttetips har mange av dem som jobber med musikk i NRK samlet sine norske favoritter, på tvers av det norske musikklandskapet.

Her finner du P3s ukentlige musikkspalte «Best akkurat nå» og mye annet musikkstoff.

Tilbake til oversikten.

Notenøkkel/G-nøkkel

8 klassiske vårtips

Bjørketrær i full blomst

BLOMSTRING: Komponisters skaperkraft har blomstret i takt med naturen om våren.

Illustrasjon: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Ingen årstid har inspirert komponister mer enn våren. Musikkhistorien er full av kvitrende fugler, rislende bekker, mild bris og stemningen av yr og sitrende oppvåkning. Her er åtte musikalske vårtips fra NRKs klassiske musikkanmelder.

5 av operahistoriens vakreste kjærlighetsduetter

Duett fra BNOs oppsetning av Otello

AMORØSE TONER: «Già nella notte densa», fra Bergen Nasjonale Operas oppsetning av «Otello» (2017) med Stuart Skelton (Otello) og Latonia Moore (Desdemona)

Foto: Monika Kolstad / BNO

På selveste valentinsdagen bød musikkritiker Eystein Sandvik på noen av de mest gripende kjærlighetserklæringene fra musikkhistorien. Pluss litt død og elendighet. Vi snakker tross alt om opera.

5 lyttetips for deg som lengter etter sommeren

Marcello Mastroiani och Anita Ekberg bader i Fontana de Trevi i filmen La dolce Vita.

SØT MUSIKK: Marcello Mastroianni og Anita Ekberg i Trevifontenen i filmen «Dolce Vita». Fontenen har også fanget komponisters oppmerksomhet, som i «La fontana di Trevi al meriggio» av Ottorine Respighi.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Den klassiske musikken tilbyr mange muligheter for effektiv sjelebalsam og tankeflukt. En flukt til den ville skotske vestkysten, det iskalde Antarktis, varme Roma, det mytiske dødsriket, eller helt ut i verdensrommet via klassisk musikk kan være det du trenger akkurat nå, og det finner du i disse fem lyttetipsene.

Alle musikkanmeldelser finner du her.

Musikkopplevelser fra arkivet til NRKs TV-sendinger kan nytes her.

Tilbake til oversikten.

Malepalett

6 tips til digitale kunstmuseer verden rundt

Skjermbilde fra nettsiden Louvre.fr.

UNIK KUNSTSAMLING: På nettsiden til Musée du Louvre får vi en rekke valg. Et vell av ulike faner som på ulike måter viser veien inn i den enormt omfattende samlingen.

Foto: Skjermbildet fra nettsiden til museet Louvre

Opplev noen av verdens fremste kunstverk til tross for karantene, reiseforbud og stengte museer. I denne saken anbefaler NRKs kunstkritiker digitale kunstopplevelser fra Paris, Roma, Madrid og New York – som du kan nyte fra sofaen.

19 anbefalte utendørs kunstverk i hele Norge

Vågan kunst

KUNST OG NATUR: Dette verket som ligger ved Lyngvær gamle fergeleie mellom Svolvær og Leknes i Lofoten forandrer seg som en film i takt med bevegelser i omgivelsene. Det heter «Uten tittel» og er laget av kunstner Dan Graham.

Foto: Nordland fylkeskommune

Kunst er ofte mer tilgjengelig enn man tenker over. Det finnes kunstverk i gater og på torg, i bygder og byer. Her er et knippe kunstverk det er verdt å få med seg – Norge rundt.

Alle kunstanmeldelser finner du her.

Tilbake til oversikten.

Latterfjes med lukkede øyne

6 internasjonale humorshow som gir deg nye impulser

Komikerne Kaneez Surka (India), Fary (Frankrike), Fadily Camara (Frankrike) og Prashasti Singh (India).

HUMOR VERDEN RUNDT: Standup-showene til komikerne (f.v.) Kaneez Surka (India), Fary (Frankrike), Fadily Camara (Frankrike) og Prashasti Singh (India) er noen av komikerne som kan gi deg en god latter, samt nye perspektiver på tilværelsen.

Foto: Netflix

Er du lei av de samme gamle vitsene om Erna Solbergs 60-årsfeiring, Trump eller Brexit? Her er seks anbefalte humorshow som garantert gir deg nye perspektiver.

6 anbefalte standupshow

Hannah Gadsby, Dave Chapelle, Tig Notaro og Norm MacDonald.

HUMOR PÅ SCENEN: Hannah Gadsby, Dave Chapelle, Tig Notaro og Norm MacDonald er blant komikerne med show som blir anbefalt av NRKs humorkritiker.

Foto: ROBYN BECK / SCANPIX/ STUART RAMSON / SCANPIX/ PRESLEY ANN / AFP/ PETER POWER / SCANPIX

Noen av verdens beste komikere er tilgjengelige via strømmetjenester. Disse seks showene bør du få med deg hvis du liker standup.

9 anbefalte humorkontoer på Instagram

Humorkontoer på Instagram

TREKK PÅ SMILEBÅNDET: Det er flere skjulte humorskatter på Instagram.

Foto: Skjermdump fra Instagram

Av og til trenger vi noe å le av. Her er tips til ni humorkontoer på Instagram som kanskje kan lyse opp dagen din.

8 morsomme memekontoer

Ser på meme på telefonen.

MOBILMORO: Sjekk ut kontoen Grapejuiceboys og de sju andre memekonto-anbefalingene i denne saken hvis du vil ha tips til morsomt tidsfordriv.

Foto: NRK

Trenger du ny inspirasjon og humor i sosiale medier-strømmen din? Her er tips til åtte memekonto-skatter.

Her finner du humorvideoer fra NRK.

Sjekk ut Satiriks' humoristiske skråblikk på nyhetsbildet her.

Tilbake til oversikten.

Kokebok

6 kokebøker som tar deg med ut i verden

Til saken "Kokebøkene som tar deg med ut i verden".

DRA DIT DU VIL: Passet må nok hvile en stund til, men hva med å reise på ditt eget kjøkken? Lukk øynene og reis gjennom smaken av dumplings, stekt fisk og nudler som de lager den i Myanmar eller pasta, som om du fikk den servert i Roma.

Foto: Paul Paiewonsky, Forlaget Press, Gursli Berg, Ebury Press / Colourbox

Lengter du etter å reise til land i Asia, Midtøsten, Afrika eller kanskje Karibia? Her er seks kokebøker som tar deg med verden rundt – gjennom smaksløkene.

5 kokebøker for en kjøttfri hverdag

Bilder fra kokebøkene "Bosh!", "Happy Foods" og "En skikkelig digg kokebok 2".

GRØNNERE KOSTHOLD: Vegansk carbonara, fristende bowls og wok er bare noen av godbitene som er å finne oppskrifter til i de fem anbefalte kokebøkene i denne saken.

Ønsker du å spise mindre kjøtt, men synes det er vanskelig? Eller er du allerede vegetarianer, veganer eller «fleksitarianer» som trenger inspirasjon? Her er fem kokebøker som kan hjelpe deg til et grønnere kosthold.

5 kokebøker som løfter fredagstacoen

Til sak om kokebøker som topper tacoen

TACO-TIPS: Taco er godt innarbeidet som kosemat i norske hjem. Prøv en eller flere av de fem kokebøkene i denne saken for å utfordre deg selv og dine egne taco-tradisjoner.

Foto: Cappelen Damm/Ten Speed Press

På tide å friske opp fredagstacoen? Her er fem kokebøker som vil revolusjonere tacoferdighetene dine.

5 kokebøker som kan hjelpe deg å lage restaurantmat hjemme

Bokomslag fra diverse kokebøker

ENKELT OG LITT AVANSERT: Du kan lage mat med restaurantkvalitet hjemme – tilpasset dine kjøkkenkunnskaper.

Foto: Diverse forlag

Savner du å gå på restaurant? Her er noen av de beste kokebøkene for å lage fancy, overdådig – eller bare ekstremt velsmakende mat hjemme på eget kjøkken.

Tilbake til oversikten.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Øvrig kulturinnhold fra NRK finner du på nrk.no/kultur.

Videre anbefalt lesing:

Denne artikkelen oppdateres fortløpende med nye saker.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.