Amerikanske «Skam» er i gang

Natt til onsdag norsk tid ble de første klippene av «Skam Austin» sluppet på Facebook.

TUESDAY 4/24/18 3:40PM CT

Publisert av SKAM Austin  Tirsdag 24. april 2018

– Av og til skulle ønske at jeg ikke hadde behov for å prestere hele tiden, er seriens aller første replikk.

Klippet viser karakteren Megan Flores, som sitter i et klasserom mens en medelev snakker lenge om forventningspress.

Meghan er det amerikanske svaret på den norske «Skam»-karakteren Eva, som første sesong handler om.

Rundt klokka 5 onsdag morgen hadde det aller første amerikanske «Skam»-klippet rundet 430.000 visninger.

Bare to timer etter at første klipp ble publisert kom neste klipp. Klippet viser mer av forholdet mellom Megan og kjæresten Marlon. Navnet er kanskje inspirert av Marlon Langeland som spilte Evas kjæreste Jonas i norske «Skam».

View this post on Instagram

I think, I’m in love

A post shared by Megan Flores (@meglovessmoothies) on

På Facebook

I fjor kunne Facebooks sjef for kreativ global strategi, Ricky Van Veen, kunngjøre at Facebook blir stedet der man kan se den amerikanske versjonen av «Skam». I natt startet det på ordentlig.

Klippene i den amerikanske versjonen ligner tilsynelatende mye på de første klippene i den norske utgaven. Vi får blant annet se at Meghan trolig sliter litt på skolen, og vi får også se jenterommet hennes.

Karakterene i serien har i en lengre periode «vært aktive» på sosiale medier i forkant av publiseringen av de første klippene natt til onsdag.

Andem står bak

NRK inngikk i 2017 avtaler med syv land om å lage sine egne versjoner av serien. Nå er Spania, Tyskland, Nederland, Belgia, Italia, Frankrike og USA i gang med å produsere samme konsept som det norske.

Julie Andem

«Det blir en utfordring å lage serien i en annerledes kultur, på et annet språk og for et større publikum. Men jeg lover å gjøre mitt beste og legge hele hjerte mitt i det,» skrev Julie Andem på Instagram da det ble kjent at hun skulle regissere den amerikanske versjonen.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Julie Andem som har vært Skams norske manusforfatter, regissør og TV-produsent har også hatt ansvar for å regissere den amerikanske versjonen.

Serien filmes i Austin, Texas. Det er Simon Fullers produksjonsselskap XIX Entertainment som produserer den amerikansk versjonen av SKAM for USA og Canada. Fuller har skapt store internasjonale TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var dessuten mannen bak popgruppa Spice Girls.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.