NRK Meny
Normal

Amerikanske «Skam» er i gang

Natt til onsdag norsk tid ble de første klippene av «Skam Austin» sluppet på Facebook.

– Av og til skulle ønske at jeg ikke hadde behov for å prestere hele tiden, er seriens aller første replikk.

Klippet viser karakteren Megan Flores, som sitter i et klasserom mens en medelev snakker lenge om forventningspress.

Meghan er det amerikanske svaret på den norske «Skam»-karakteren Eva, som første sesong handler om.

Rundt klokka 5 onsdag morgen hadde det aller første amerikanske «Skam»-klippet rundet 430.000 visninger.

Bare to timer etter at første klipp ble publisert kom neste klipp. Klippet viser mer av forholdet mellom Megan og kjæresten Marlon. Navnet er kanskje inspirert av Marlon Langeland som spilte Evas kjæreste Jonas i norske «Skam».

Laster Instagram-innhold

På Facebook

I fjor kunne Facebooks sjef for kreativ global strategi, Ricky Van Veen, kunngjøre at Facebook blir stedet der man kan se den amerikanske versjonen av «Skam». I natt startet det på ordentlig.

Klippene i den amerikanske versjonen ligner tilsynelatende mye på de første klippene i den norske utgaven. Vi får blant annet se at Meghan trolig sliter litt på skolen, og vi får også se jenterommet hennes.

Karakterene i serien har i en lengre periode «vært aktive» på sosiale medier i forkant av publiseringen av de første klippene natt til onsdag.

Laster Instagram-innhold

Andem står bak

NRK inngikk i 2017 avtaler med syv land om å lage sine egne versjoner av serien. Nå er Spania, Tyskland, Nederland, Belgia, Italia, Frankrike og USA i gang med å produsere samme konsept som det norske.

Julie Andem

«Det blir en utfordring å lage serien i en annerledes kultur, på et annet språk og for et større publikum. Men jeg lover å gjøre mitt beste og legge hele hjerte mitt i det,» skrev Julie Andem på Instagram da det ble kjent at hun skulle regissere den amerikanske versjonen.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Julie Andem som har vært Skams norske manusforfatter, regissør og TV-produsent har også hatt ansvar for å regissere den amerikanske versjonen.

Serien filmes i Austin, Texas. Det er Simon Fullers produksjonsselskap XIX Entertainment som produserer den amerikansk versjonen av SKAM for USA og Canada. Fuller har skapt store internasjonale TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var dessuten mannen bak popgruppa Spice Girls.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck