Hopp til innhold

Amerikanske «Skam» blir Facebook-serie

Facebooks nyoppstartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjonen av NRK-suksessen «Skam».

Cengiz Al og Iman Meskini i «Skam»

BLIR FACEBOOK-SERIE: Den amerikanske versjonen av «Skam» vil bli vist på Facebooks nyoppstartede strømmetjeneste. Her Cengiz Al (Yousef) og Iman Meskini (Sana).

Foto: Tom Øverlie / NRK

Det var under TV-messa Mipcom i Cannes onsdag at Facebooks sjef for kreativ global strategi, Ricky Van Veen, kunngjorde at det sosiale mediet blir publisist for den nordamerikanske varianten av «Skam».

– Dette er et bevis på at NRK har laget noe som er helt i verdensklasse, og som blir lagt merke til over hele kloden, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kort tid etter at nyheten ble kjent.

Satser på TV-innhold

Facebook Watch, som ble lansert for amerikanske Facebook-brukere i august, skal tilby TV-innhold gjennom Facebook-plattformen.

Nå blir altså NRK-suksessen «Skam» en av de originale seriene strømmetjenesten skal tilby sitt amerikanske publikum.

– Da jeg først hørte om Skam, føltes det som jeg så fremtiden til historiefortelling, sier Van Veen i en pressemelding sendt ut av produksjonsselskapet XIX Entertainment.

Fra før var det kjent at XIX Entertainment og produsent Simon Fuller hadde sikret seg rettighetene til en nordamerikansk versjon av serien. Nå har altså dette selskapet inngått en produksjonsavtale med Facebook.

– Fra første sekund jeg hørte om serien, tenkte jeg på Facebook som partner, skriver Fuller i pressemeldingen fra produksjonsselskapet.

Kommer på NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

VERDENSKLASSE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier Facebook-avtalen viser at NRK har blitt lagt merke til verden rundt.

Foto: Anders Leines / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier avtalen er inngått mellom Facebook og produksjonsselskapet som allerede har sikret seg rettighetene.

– NRK har ingen avtale med Facebook, vi har en avtale med XIX, som skal produsere serien, og så har altså de gjort en publiseringsavtale, forklarer Eriksen.

NRK har også sikret seg visningsrett til den amerikanske nyinnspillingen, slik at også denne vil bli å se på NRK TV i fremtiden.

– Det er en del av avtalen at NRK skal kunne tilby dette til vårt publikum, så NRKs publikum kommer til å få se den amerikanske «Skam»-versjonen.

Tidligere denne uka ble det kjent at «Skam»-rettighetene er solgt til en rekke europeiske land.

Men selv om formatet er populært, er det ikke snakk om noen betydelig inntektskilde for NRK, forsikrer kringkastingssjefen.

– Med alle disse avtalen tror jeg NRK vil få en inntekt på 8-9 millioner, samtidig som vi har brukt rundt 35 millioner på «Skam». Men det viktigste for oss er å få et bevis på at vi gjør noe som blir lagt merke til.

Iman Meskini, som for tiden er i militæret, bærer sin hijab med stolthet

I KONGENS KLÆR: Iman Meskini, som spiller Sana i «Skam», fortalte om hvordan hun bærer både hijab og uniform med stolthet da hun besøkte Skavlan forrige måned.

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.