Hopp til innhold

Amerikanske «Skam» blir Facebook-serie

Facebooks nyoppstartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjonen av NRK-suksessen «Skam».

Cengiz Al og Iman Meskini i «Skam»

BLIR FACEBOOK-SERIE: Den amerikanske versjonen av «Skam» vil bli vist på Facebooks nyoppstartede strømmetjeneste. Her Cengiz Al (Yousef) og Iman Meskini (Sana).

Foto: Tom Øverlie / NRK

Det var under TV-messa Mipcom i Cannes onsdag at Facebooks sjef for kreativ global strategi, Ricky Van Veen, kunngjorde at det sosiale mediet blir publisist for den nordamerikanske varianten av «Skam».

– Dette er et bevis på at NRK har laget noe som er helt i verdensklasse, og som blir lagt merke til over hele kloden, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kort tid etter at nyheten ble kjent.

Satser på TV-innhold

Facebook Watch, som ble lansert for amerikanske Facebook-brukere i august, skal tilby TV-innhold gjennom Facebook-plattformen.

Nå blir altså NRK-suksessen «Skam» en av de originale seriene strømmetjenesten skal tilby sitt amerikanske publikum.

– Da jeg først hørte om Skam, føltes det som jeg så fremtiden til historiefortelling, sier Van Veen i en pressemelding sendt ut av produksjonsselskapet XIX Entertainment.

Fra før var det kjent at XIX Entertainment og produsent Simon Fuller hadde sikret seg rettighetene til en nordamerikansk versjon av serien. Nå har altså dette selskapet inngått en produksjonsavtale med Facebook.

– Fra første sekund jeg hørte om serien, tenkte jeg på Facebook som partner, skriver Fuller i pressemeldingen fra produksjonsselskapet.

Kommer på NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

VERDENSKLASSE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier Facebook-avtalen viser at NRK har blitt lagt merke til verden rundt.

Foto: Anders Leines / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier avtalen er inngått mellom Facebook og produksjonsselskapet som allerede har sikret seg rettighetene.

– NRK har ingen avtale med Facebook, vi har en avtale med XIX, som skal produsere serien, og så har altså de gjort en publiseringsavtale, forklarer Eriksen.

NRK har også sikret seg visningsrett til den amerikanske nyinnspillingen, slik at også denne vil bli å se på NRK TV i fremtiden.

– Det er en del av avtalen at NRK skal kunne tilby dette til vårt publikum, så NRKs publikum kommer til å få se den amerikanske «Skam»-versjonen.

Tidligere denne uka ble det kjent at «Skam»-rettighetene er solgt til en rekke europeiske land.

Men selv om formatet er populært, er det ikke snakk om noen betydelig inntektskilde for NRK, forsikrer kringkastingssjefen.

– Med alle disse avtalen tror jeg NRK vil få en inntekt på 8-9 millioner, samtidig som vi har brukt rundt 35 millioner på «Skam». Men det viktigste for oss er å få et bevis på at vi gjør noe som blir lagt merke til.

Iman Meskini, som for tiden er i militæret, bærer sin hijab med stolthet

I KONGENS KLÆR: Iman Meskini, som spiller Sana i «Skam», fortalte om hvordan hun bærer både hijab og uniform med stolthet da hun besøkte Skavlan forrige måned.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter