NRK Meny
Normal

Julie Andem skal regissere amerikanske SKAM

«Jeg ville ikke gi fra meg serien til noen andre,» skriver Julie Andem, serieskaperen bak Skam, på Instagram.

Julie Andem

 «Det blir en utfordring å lage serien i en annerledes kultur, på et annet språk og for et større publikum. Men jeg lover å gjøre mitt beste og legge hele hjerte mitt i det,» skriver Julie Andem på Instagram.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

For omtrent et år siden ble det kjent at SKAM blir solgt til USA. Fredag kveld la Julie Andem, skaperen av SKAM, ut en Instagam-post hvor hun bekrefter at hun skal regissere første sesong av den amerikanske versjonen:

Laster Instagram-innhold

Andem skriver blant annet at hun ikke følte seg klar til å gi serien til noen andre ennå.

Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3, sier at Andems avgjørelse er det beste som kunne skjedd en amerikanske serien.

– Julie skulle bare lage serien for et ungt, norsk publikum, men så har det blitt noe som ungdom i hele verden trenger. Nå får hun mulighet til å jobbe videre med den visjonen på en større arena og for et større publikum. Det er en mulighet jeg virkelig unner Julie.

Cengiz Al og Iman Meskini i «Skam»

Felles for alle Skam-seriene som er solgt til utlandet, er at de bygger på NRKs Skam-versjon.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Serien skal filmes i Austin, Texas og castingbyrået Vicky Boone har allerede spredd informasjon om auditionen i sosiale medier.

Det er Simon Fullers produksjonsselskap XIX Entertainment som skal produsere den amerikansk versjonen av SKAM for USA og Canada. Fuller har skapt store internasjonale TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var dessuten mannen bak popgruppa Spice Girls.

– Fuller er veldig heldig som får med henne på laget. Da har han de aller beste forutsetningene for at dette skal bli en veldig, veldig bra serie.

Fem unge jenter

– Serien vil tilpasses til amerikansk virkelighet, sier Håkon Moslet.

Foto: NRK

– Det er gull for serien

Moslet forteller at Andem ikke er en som tar lett på avgjørelser.

– Julie har skapt universet. Hun har hatt regi på alle episoder.

Andem skriver i Instagram-posten at hun skal ha regi og at hun skal ha «showrun».

To unge gutter i vinduspost

NRK har inngått avtaler med Nederland, Tyskland, Italia, Frankrike og Spania om egne versjoner av serien.

Foto: NRK

– Det betyr at hun vil ha kreativ kontroll og vil skape en helt ny SKAM på engelsk med amerikanske skuespillere lagt til Austin, sier Moslet.

Det lages seks Skam-serier rundt om i Europa nå, og Moslet sier at felles for alle seriene er at de bygger på NRKs skam-versjon.

– Men så må man tilpasse det til nederlandsk, spansk, italiensk og amerikansk virkelighet. Det er ekstremt virkelig. Mange av problemstillingene er universelle, men man må også finne det som er spesifikt for stedet serien lages. Det er tross alt stor forskjell på en «high school» i Austin og Nissen videregående skole.

Isak og Even i serien SKAM

– Julie anser Skam som en viktig serie og det er et hjertebarn, sier Håkon Moslet.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Sprengjobber med ny CLUE-sesong

  I NRK Radioteatrets kontrollrom sprengjobber Else Barratt-Due og tekniker Hilde Rolfsnes med de siste detaljene i den nye sesongen av barne-serien «CLUE». Den baserer seg på Jørn Lier Horsts bøker – Horst legger ikke inn mer grusomheter og vold enn han trenger, og likevel er det spennende, mener NRKs barnebokekspert Anne Cathrine Straume. Radioteatret har en lang tradisjon som formidler av litteratur og dramatikk, mye for barn.

  Else Barratt-Due og Hilde Rolfsnes
  Foto: Øystein Kjennerud / NRK
 • Slår tilbake etter slakt

  John Travoltas nye film «Gotti» vart totalslakta då den kom ut i USA 15. juni, og har framleis 0 % score på Rotten Tomatoes. Det vil seie at ingen av kritikarane til nettstaden har gitt filmen ei positiv vurdering. I går slo teamet bak filmen tilbake på Twitter: «Sjåarane elska Gotti, men kritikarane vil ikkje at du skal sjå han... Spørsmålet er kvifor??? Stol på folket og sjå han sjølv!»

  Laster Twitter-innhold
 • Gir ut ny musikk

  Paul McCartney gir ut to nye songar i dag 20. juni. Songane har fått namna «I Don't Know» og «Come On To Me». Dette er første gong artisten gir ut ny musikk sidan samarbeidet med Kanye West og Rihanna i 2015, melder The Guardian.

  Laster Instagram-innhold

Flere kulturnyheter