NRK Meny
Normal

«Skam» fikk språkpris

– Om vi klarer å få ungdommer til å lytte til hverandre på tvers av landegrensene, så er det veldig kult, sier regissør og manusforfatter Julie Andem, som i ettermiddag mottok Nordens Språkpris for TV-serien «Skam».

Julie Andem og Linda Hofstad Helleland

Serieskaper Julie Andem (til høyre) sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland. TV-serien «Skam» mottok mandag Nordens språkpris 2016 for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ungdomsserien har blitt en enorm snakkis i hele Skandinavia, og er nå hedret for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum og bygge opp positive holdninger til nabospråkene.

Under prisutdelingen sa kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun er svært stolt når hun reiser rundt i Norden og opplever at alle spør når det kommer mer «Skam»-innhold.

– En veldig stor opplevelse for en kulturminister, oppsummerte hun.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

VINNER SPRÅKPRIS: Ungdomsserien «Skam» er årets vinner av Nordens språkpris 2016.

Foto: Skam / NRK P3

Skuespillerne endrer replikkene

Serieskaper Julie Andem sier at hun måtte gå i seg selv da hun hørte at Skam hadde vunnet en språkpris:

– Hvor mye av kreden skal vi i redaksjonen ha for språket? Som regel skriver jeg replikkene på «ungdomsspråk», altså sånn jeg tror de snakker. Så kommer skuespillerne inn og redder det kleine manuset med å si ting på sin egen måte, sier hun, og legger til at hun er svært glad for prisen:

– Vi er opptatt av å få ungdom til å prate og lytte til hverandre. Om vi klarer det på tvers av landegrenser, så er det veldig, veldig kult.

Musikksjef i P3 Håkon Moslet

FORNØYD: Redaksjonssjefen i P3, Håkon Moslet, legger ikke skjul på at han synes «Skam» er en verdig vinner.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Vel fortjent, sier en ubeskjeden og stolt redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet.

– «Skam» har fått skandinavisk ungdom til å interessere seg for norsk og innse at vi tilhører samme språkfamilie – serien bygger språkbro til resten av Norden, oppsummerer Moslet.

Juryens dom

For det er ingen tvil om at Skam er i ferd med å ta av i våre nærmeste naboland. Facebook-trafikken knyttet til serien er nemlig større i både Danmark og Sverige enn i Norge.

Retriever har undersøkt hvor mange innlegg, likes og delinger knyttet til Skam-relatert innhold de siste fem dagene. Fasit er at Facebook-trafikken rundt Skam er 18 prosent større i Danmark enn i Sverige.

Og det er nettopp «Skam» sin evne til å skape interesse i nabolandene for det norske språket som har gjort valget enkelt for juryen i år.

– I år var det ikke noen tvil når vi først begynte å diskutere og se på den effekten «Skam» har. Og nettopp den interessen «Skam» har vekket uavhengig av at noen har misjonert for det, så har serien skapt en språkforståelse hos yngre målgrupper som er helt avgjørende for et nordisk fellesskap i framtiden, sier Leif Holst Jensen, jurymedlem og nestleder i Foreningen Norden.

Leif Holst Jensen

LETT FOR JURYEN: Det var enkelt å velge ut årets vinner ifølge jurymedlem og nestleder i Foreningen Norden, Leif Holst Jensen.

Foto: Foreningen Norden

Ifølge Jensen har «Skam» gitt et løft til det norske språket rundt om i Skandinavia.

– De har skapt en interesse for det norske språk i målgrupper i andre land som normalt ikke har noen interesse i, eller som tvert imot mener at norsk språk er litt teit, sier Jensen.

Og hvordan danskene mener rollefigurene i Skam snakker kan du se her:

Les også: «Skam»-fansen leter etter svar i «Pretty Woman»

Les også: Internasjonal heider til «Skam»

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller