Hopp til innhold

– Uhyrlig av statsministeren

Regissøren bak det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing» gikk til frontalangrep på statsministeren.

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

OMSTRIDT STYKKE SATT OPP IGJEN: I teaterstykket «Ways of Seeing» blir boligene til flere politikere vist fram. På dette bildet vises fasaden på huset til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, her fra en tidligere forestilling.

Foto: Privat

– Uhyrlig. Det var så uhyrlig at statsministeren gikk ut mot oss i en pågående straffesak. Det var en komplett misforståelse av sin rolle, sa Pia Maria Roll, regissør av «Ways of Seeing» i en paneldebatt i dag.

Det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing» var igjen å se på scenen i dag på Rådstua under scenekunstfestivalen «Vårscenefest» i Tromsø.

To utsolgte forestillinger ble etterfulgt av paneldebatt i kommunestyresalen på rådhuset i byen, der temaet var mistillitens pris.

Der ble blant annet spørsmålet om samtalene i etterkant av «Ways of Seeing» har handlet om mistillit til så vel kunsten som politiet og politikken stilt.

Pia Maria Roll, regissør "Ways of seeing"

Regissør Pia Maria Roll i salen da «Ways of Seeing» ble satt opp i Tromsø i dag på Rådstua.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Statsministeren misforsto sin rolle

– Uhyrlig. Det var så uhyrlig at statsministeren gikk ut mot oss i en pågående straffesak var en komplett misforståelse av sin rolle, sa Pia Maria Roll, regissør av «Ways of Seeing».

– Vi var mistenkte i en straffesak, vi forsvarte oss. Vi jobbet utrolig disiplinert med å akseptere at vi ble holdt ansvarlig for det som skjedde med Waras hus, selv om vi skjønte i januar hvem som trolig sto bak det, fortsatte hun.

Høyrepolitiker Erlend Svardal Bøe kjente igjen noe av samfunnsbeskrivelsen i stykket, men han mente at det ble brukt ubehagelige virkemidler.

– Der står en og overvåker personers hus der hele familien trekkes inn, det reagerer jeg veldig på, sa Bøe. Han argumenterte også Erna Solbergs rett til ytringsfrihet.

Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor henviser til statsministerens svar i Stortinget 27., som svar på uttalelsen fra Pia Maria Roll i dag.

Var siktet for krenking av privatlivets fred

I «Ways of Seeing» vises boligene til flere kjente personer, blant annet justisminister Tor Mikkel Wara. Det førte til at samboeren til Wara anmeldte kunstnerne for å gå for tett inn på privatlivet deres og viste til at familien hadde vært utsatt for sjikane og boligen og bilen deres for hærverk. Kunstnerne ble også siktet for krenking av privatlivets fred, men siktelsen mot dem ble frafalt.

Senere fikk historien en helt ny vending da samboeren ble siktet for hendelsene selv, og Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister.

Statsministeren ville ikke beklage

Statsminister Erna Solberg engasjerte seg i saken, og uttalte at kunstnere måtte tenke seg godt om fordi de kunne gjøre det tøffere å være politiker ved å zoome så tett inn på privatlivet til politikerne. Aps Annette Trettebergstuen mente at Solberg burde be om unnskyldning for uttalelsen. Statsministeren viste til også hun har ytringsfrihet, og så ingen grunn til å si beklage.

LES OGSÅ:

Frp-paret reagerte på snikfilming av hjemmet – men teateret viste bilder av feil hus

Solberg vil framleis ikkje beklage overfor teater

PST: Samboeren til Wara mistenkt for alle trusselhendelsene

– Mediene tjener på å gjøre samfunnet mer rasistisk

Roll langet også ut mot norske medier i debatten.

– Jeg har lest ganske mange rapporter i forhold til norske medier. Graden av beskrivelse av islam, innvandring, muslimer med negativt fortegn, prosentvis i forhold til hvor stor innvirkning dette har på folks liv, er jo proporsjonalt helt absurd, sa hun.

Roll fikk så spørsmål om hun mener at mediene har til interesse å gjøre Norge til et mer rasistisk land.

– Ja, det selger aviser, svarte hun.

Paneldebatt Tromsø Ways of seeing

I panelet i dag satt seniorrådgiver ved Nansen Fredssenter, Steinar Bryn, regissør Pia Maria Roll, høyrepolitiker Erlend Svardal Bøe, skuespiller i «Ways of Seeing» Hanan Benammar og journalist og teateranmelder i Aftenposten, Per Christian Selmer Andersen. Journalist og kunstkritiker Anki Gerhardsen ledet debatten, arrangører bak debatten var Nordlys i samarbeid med «Vårscenefest».

Fikk Statens kunstnerstipend

I slutten av mars tildelte Kulturrådet kunstnerne bak stykket, Statens kunstnerstipend. Totalt er det snakk om 2,7 millioner kroner fordelt på tre kunstnere, og utbetales over flere år.

Ways of seeing på Black Box teater

VILLE HA DEBATT: Kunstnerne bak «Ways of Seeing» ønsket å skape diskusjon rundt ytringsfrihet. Det ble det, blant annet i spørretimen i Stortinget.

Foto: Leif Gabrielsen

Stykket ble opprinnelig satt opp på Black Box i Oslo i november i fjor. «Ways of Seeing» blir også satt opp på Festspillene i Bergen i slutten av mai, og på Det Norske Teatret under årlige teatermønstringen Heddadagene.

Kunstnere bak «Ways of Seeing» får 2,7 millioner i stipend

«Ways of seeing» til Festspillene i Bergen

Kulturstrøm

 • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

  Loga sámegillii.

  Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

  Filmen er på topp ti-lista i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

  Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

  Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

  Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste bok «Stjålet».

  Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

  Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

  Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

  Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3