«Ways of seeing» til Festspillene i Bergen

Teaterstykket «Ways of seeing» har skapt mye debatt. Derfor har Festspilldirektøren ryddet plass til forestillingen på årets program.

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

Dette er det som vises av huset til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara i forestillingen Ways of seeing.

Foto: Privat

– «Ways of seeing» har av anmelderne blitt omtalt som en uhyre viktig forestilling. Og jeg kan ikke huske å ha sett en sak i vår del av verden med utgangspunkt i en teaterforestilling som i likes stor grad har satt tilliten til politikerne og samfunnet på prøve.

Det sier festspilldirektør Anders Beyer til NRK. I dag kunngjør han at det svært kontroversielle teaterstykket blitt satt opp under Festspillene i Bergen.

Teaterstykket «Ways of seeing» er blitt mye omtalt de siste månedene i forbindelse med sakene rundt daværende justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Bertheussen.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

Natt til 6. desember ble ordet rasist malt på husveggen til justisminister Tor Mikkel Wara.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

I stykket ble det vist videoopptak av husene til personer med tilknytning til Høyre, Frp, Nato og Resett.

Flere politikere har de siste månedene vært ute og hevdet at teaterstykket kan ha inspirert dem som har stått bak truslene mot det daværende justisministerparet. Også statsminister Erna Solberg hardt ut mot forestillingen og sa at stykket er problematisk for politikeres integritet. I slutten av mars ble det kjent at PST mistenker Tor Mikkel Waras samboer for å stå bak trusselhendelsene etter teaterforestillingen.

Plikter å gi den plass

– Ofte når vi har hatt kontroversielle forestillinger, så har veldig mange vært ute og synset og kritisert før de har sett dem, sier Beyer.

Festspilldirektøren bruker dette som begrunnelse for hvorfor han mener det er Festspillenes plikt, som en viktig plattform for debatt, kunst og kultur å ta en slik forestilling inn i programmet.

– Vi vil gi folk mulighet til selv å gjøres seg opp en mening om den er et angrep på privatlivets fred.

Anders Beyer

Festspilldirektør Anders Beyer

Foto: Fayruz Sado / NRK

Beyer er i dialog med regissøren om å stille opp etter forestillingen til en prat med publikum, slik at de får til en debatt som er fundert i den faktiske opplevelsen av kunstverket.

Hadde du booket inn denne teaterforestillingen dersom det ikke var blitt så stor debatt om den?

– Det er jeg usikker på om jeg hadde. Det er det som forestillingen har utviklet seg til å bli i etterkant av all kontroversen som jeg er mest interessert i, er Beyers svar.

Kritiserer politikerne

– Jeg synes faktisk at den politiske håndteringen av oppstyret rundt denne forestillingen ikke henger sammen med vår høyt aktede demokratiforståelse i Skandinavia. Og måten politikerne håndterte dette på er faktisk kontraproduktivt i forhold til regjeringens egne, helt ferske kulturmelding, hvor det gang på gang hevdes det ufravikelige krav om ytringsfrihet, sier Beyer.

Både statsministeren og kulturministeren er invitert til åpningen av Festspillene, men ingen av dem har fått en spesiell invitasjon til «Ways of seeing».

–Vi håper de kommer på åpningen, og de skal vite at de alltid er velkommen til alle forestillingene under Festspillene, sier direktøren.

Dette skjer i teaterstykket

Regissør Pia Maria Roll er takknemlig for muligheten til å vise teaterforstillingen på Festspillene.

– Vi er selvfølgelig begeistret for at Anders Beyer ser viktigheten i at folk får mulighet til å gå inn i de videre diskusjonene om forestillingens innhold med et bedre utgangspunkt, sier Roll til NRK.

Kunstnerne bak stykket, Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban og Marius von der Fehr, har kartlegt nettverk som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasisitisk samfunn.

Disse nettverkene skal blant annet omfatte en lang rekke politikere, finanspersonligheter og folk som støtter opp om høyrevridde nettsider.

Stykket beveger seg i skjæringspunktet mellom fiksjon og fakta. Selve handlingen i stykket går ut på at hovedpersonene går «fra hus til hus» for å prøve å forstå hvilken rolle beboerne spiller i et slikt nettverk.

Det er i denne sammenhengen at de blant annet viste bilder av huset til justisminister Tor Mikkel Wara, men også andre samfunnstopper som Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg, tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen, med flere.

Kulturstrøm

 • Microsoft kjøper spillgigant til 600 milliarder kroner

  Teknologigiganten Microsoft kjøper spillselskapet Activision Blizzard, opplyser de i en pressemelding.

  Prisen er på svimlende 69 milliarder dollar, som tilsvarer rundt 600 milliarder kroner.

  Activision Blizzard utvikler spill som Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft og CandyCrush.

  Det siste året har spillselskapet mottatt anklager om seksuell trakassering og diskriminering av kvinnelige ansatte. I juli i fjor ble selskapet saksøkt i California.

  Ved oppkjøpet blir Microsoft den tredje største spillaktøren i verden, bak Sony og kinesiske Tencent.

  Microsoft står bak spillkonsollen Xbox, som sammen med Playstation, Nintendo og PC utgjør de store gaming-plattformene i verden.

  FILE PHOTO: Gamers play Call of Duty: Black Ops 4 at the Paris Games Week (PGW), a trade fair for video games in Paris
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Spider-Man tilbyr perfekt eskapisme

  Etter flere uker med utsettelser er kinofilmen «Spider-Man: No way home» endelig premiereklar fredag 21. januar.
  Filmen viser seg å være verdt ventetiden og oppfyller alle krav til storslått underholdning med både kløkt og snert, skriver Filmpolitiets filmkritiker Birger Vestmo som gir terningkast 5.

  Et bilde av figuren Spider-man fra filmen "Spider-Man: No way home"
  Foto: SF Studios
 • Kvinnekamp til Kairo bokmesse

  Marta Breen er den første norske forfattaren som er invitert til å delta i det offisielle programmet på bokmessa i Kairo. Anledninga er at teikneserieboka ho har laga saman med illustratør Jenny Jordahl, «Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap», er omsett til arabisk.

  Bokmessa i Kairo (CIBF) er den største og eldste bokmessa i den arabiske verda. Den trekkjer hundrevis av forlag frå hele verda og har rundt 2 millioner årlege besøkjande. CIBF går av stabelen 27. januar til 7. februar.

  «Kvinner i kamp» er seld til 28 land.

  Boka Kvinner i kamp på arabisk og forfatteren Marta Breen
  Foto: Cappelen Damm