PST: Samboeren til Wara mistenkt for alle trusselhendelsene

PST mistenker nå Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en av hendelsene.

Laila Bertheussen

MISTENKT: Laila Anita Bertheussen er ifølge PST mistenkt for alle trusselhendelsene som har utspilt seg mot parets bolig siden desember i fjor.

Foto: PRIVAT

Tor Mikkel Wara og statsminister Erna Solberg møtte pressen klokken 15.15 torsdag ettermiddag. Der opplyste Erna Solberg at Tor Mikkel Wara trekker seg som justisminister.

– Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi har kommet opp i nå, sier Erna Solberg.

Kort tid før pressekonferansen meldte PST at Waras samboer, Laila Anita Bertheussen er mistenkt i forbindelse i flere trusselhendelser mot parets eiendom, som har utspilt seg siden desember i fjor.

Tor Mikkel Wara

GÅR AV: Tor Mikkel Wara opplyste på en pressekonferanse torsdag at han går av som justisminister. Waras samboer er nå mistenkt for en rekke trusselhendelser mot parets eiendom.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, opplyser PST i en pressemelding.

Ifølge forsvarer John Christian Elden er ikke Bertheussen kalt inn til nye avhør i dag eller i dagene fremover. Han sier til NRK at hun avviser at hun står bak hendelsene, og at hun tar den nye statusen som mistenkt i saken med fatning.

– Det gir henne større rettigheter. Det gir meg som hennes forsvarer innsyn i dokumentene i saken, så vi kan se hva dette handler om. Det gir henne en rett til å forklare seg til politiet, selv om de så langt ikke har ønsket å avhøre henne om disse forholdene, sier han til NRK.

Mistenkt for trusselbrev

Tidligere i dag fortalte NRK at en framtredende politiker har fått et brev med et innhold som kan være egnet til å framkalle frykt.

NRK får nå bekreftet at brevet ble levert til boligen til sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

NRK får også bekreftet at Bertheussen er mistenkt for å stå bak dette brevet.

Forsvarer Elden sier at han ikke hadde hørt om dette før det kom fram i pressen.

– Det står ikke engang i pressemeldingen fra PST, så det har vi bare leste vi media. Det er vanskelig å kommentere, men hun benekter i alle fall dette, sier han.

PST endrer status

Justisminister Tor Mikkel Wara har vært i permisjon da det 14. mars ble kjent at samboeren hans gjennom 20 år, Laila Bertheussen, er siktet for å selv ha satt fyr på familiens bil.

Torsdag ettermiddag ble det imidlertid tid kjent at Bertheussen også er mistenkt for å stå bak alle trusselhendelsene mot justisministeren.

PST advokat

MISTENKT FOR FLERE FORHOLD: – Til sammen er det åtte hendelser, hvorav den første begynte den 6. desember med tilgrising av en bil, sier politiadvokat Thomas Blom.

Foto: OLAV DØVIK / NRK

– Til sammen er det åtte hendelser, hvorav den første begynte den 6. desember med tilgrising av en bil. Den siste hendelsen er denne brannstiftelsen i bilen 10. mars i år, sier Thomas Blom, politiadvokat i PST til NRK.

– Hvorfor er hun ikke siktet?

– Det er en løpende påtalemessig vurdering av bevisbilde i de enkelte tilfellene, og foreløpig har vi ikke hatt noe behov for å sikte utover det vi gjorde innledningsvis, sier Blom til NRK.

Strid etter Black Box-stykke

Fra 21.–30. november i fjor satte Black Box Teater i Oslo opp forestillingen «Ways of seeing», regissert av Pia Maria Roll. I stykket ble det vist videoopptak av husene til personer med tilknytning til Høyre, Frp, Nato og Resett.

Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara

ETTERFORSKET: Politiet har siden desember satt inn store ressurser for å oppklare truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara.

Foto: NRK

Justisministerens hus var et av husene som ble filmet, og Waras samboer har vært i en åpen strid med teaterregissøren og anmeldte teateret for å ha vist bildene av huset deres.

For to uker siden pågrep og siktet PST Waras samboer etter brann i familiens bil 10. mars.

PST siktet Laila Bertheussen for å ha diktet opp en straffbar handling etter én av trusselsituasjonene mot familiens hjem.

De uttalte at de har mistanke om at hun selv tente på familiens bil i helgen. Samtidig sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at de ikke utelukker at siktelsen kan utvides. Det har tidligere vært fire kjente hendelser mot eiendommen til Wara:

 1. 6. desember ble justisministerens hus og bil tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på.
 2. 17. januar rykket brannvesen og politi ut til Waras bolig da det brant i et søppelspann.
 3. 11. februar ble det funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.
 4. 2. mars rykket politiets bombegruppe ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

NRK er også kjent med at en fremtredenene politiker skal ha mottatt et mistenkelig brev i forbindelse med teaterstykket «Ways of seeing». PST etterforsker nå brevet.

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger