Hopp til innhold

– Sluttet på landslaget fordi jeg hadde en jentekjæreste

Mia Hundvin forteller for første gang om medietrykket hun opplevde på høyden av sin håndballkarriere.

– Jeg hadde lyst til å meie ned journalister, forteller Hundvin til NRK.

– Da jeg fikk meg jentekjæreste var det ikke så mye privatliv igjen. Jeg var fritt vilt, sier den tidligere håndballstjernen.

NRK-programmet «Lisenskontrolløren» tar for seg norsk homohistorie i forbindelse med at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Her forteller Hundvin hvordan hun opplevde å stå frem som bifil for over tjue år siden.

Hun kritiserer pressen for hvordan de omtalte privatlivet hennes, noe som fikk konsekvenser på banen.

– Jeg var 23 år da jeg sluttet på landslaget. Karrieren som landslagsspiller ble kortere fordi jeg ble sammen med en jente.

På starten av 2000-tallet giftet Mia Hundvin seg med lagvenninne og Danmarks landslagsspiller Camilla Andersen.

– Dette var rett etter sommer-OL i 2000, hvor pressen var mest interessert i at vi var kjærester og skulle spille mot hverandre, forteller Hundvin.

VG-forsiden 26. mars 2000.

VGs forside 26. mars 2000.

Foto: Faksimile: VG.no

– Ga dumme svar til dumme spørsmål

Håndballparet gikk fra hverandre tre år senere. På samme tid dukket det opp spekulasjoner i media om at Hundvin var i et forhold med snowboardstjernen Terje Håkonsen. Samlivsbruddet og ny kjæreste førte til et enda større mediefokus i Norge og i Danmark.

I starten, da Camilla og jeg ble kjærester, gikk det greit. Det var tross alt en hyggelig nyhet, men pressedekningen rundt bruddet var mer brutal. Jeg husker jeg ble skikkelig lei meg.

Selv om hun mener sportspressen var ufin, tar hun sin del av skylda.

– Jeg var stor i kjeften. Mange dumme spørsmål fikk mange dumme svar. En gang ble jeg spurt om hvem jeg mente var finest av Elin Tvedt og Anna Kournikova. I stedet for å si at det var et dårlig spørsmål, kom jeg med et like dumt svar.

Etter håndballen trakk Mia Hundvin seg tilbake fra rampelyset og sluttet å snakke om privatlivet.

– Jeg har alltid bare ønsket å leve et normalt liv. For tjue år siden, da jeg fikk en jentekjæreste, tenkte jeg «hæ, hva er problemet? Dette er jo ingen stor sak».

Det å være homofil er fortsatt stigmatisert flere steder, men det har blitt bedre.

SE HELE PROGRAMMET:

Lisenskontrolløren dykker inn i NRKs TV-arkiv med et skeivt blikk. Hvordan forandrer ekte kjærlighet liv?

Lisenskontrolløren dykker inn i NRKs TV-arkiv med et skeivt blikk. Hvordan forandrer ekte kjærlighet liv?

Videre anbefalt lesestoff:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.