Hopp til innhold

– Nesten alle episodene må endres

«Lilyhammer» må klippes helt om før den kan sendes. Det krever NRK etter å ha sett på produktplasseringen i serien.

Video Kraftig kulturkrasj for Van Zandt

Steven Van Zandt som gangsteren Frank Tagliano, et tidligere medlem av New York-mafiaen som etter å ha vitnet i en rettssak i USA blir omplassert til Lillehammer i Norge gjennom FBIs vitnebeskyttelsesprogram. Nesten alle episodene av «Lilyhammer» må nå endres kunstnerisk før den er sendbar på NRK.

Foto: NRK

– Det er større eller mindre endringer i de aller fleste episodene. Jeg tror det er én episode uten endringer, sier eksternsjef Petter Wallace i NRK, som har ansvar for innkjøpt TV-innhold.

Petter Wallace

Eksternsjef Petter Wallace i NRK sier det må gjøres store endringer i «Lilyhammer» før serien er sendbar.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Lasse Hallberg

Rubicon-sjef Lasse Hallberg er klar for å ta kostnadene for endringene i «Lilyhammer» etter avsløringene om produktplassering.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Nå har han gått gjennom alle åtte episodene av «Lilyhammer». Endringene handler om retusjering og omklipping. Det skal ikke være snakk om å gjøre ekstraopptak.

– Nå har vi fått bekreftet at serien kan endres på en slik måte at den likevel kan sendes. Det var det vi trengte denne tiden til å få vurdert. Vi har nå bedt Rubicon om å vurdere en liste med endringer, sier eksternsjefen.

Kan ikke si når den sendes

Serien, som er produsert av selskapet Rubicon, skulle egentlig hatt premiere 1. januar. Den ble stoppet grunnet ulovlig produktplassering.

– Det er ulovlig både å love vekk produktplassering og gi produktplassering i norske TV-serier. Heldigvis oppdaget vi dette før serien gikk på lufta, sier Wallace.

Wallace kan ikke si når norske TV-seere får se Steven Van Zandt i rollen som gangsteren som sendes til Lillehammer.

– Seerne skal være helt sikre på at det de ser, ser de fordi det er godt TV og godt redaksjonelt stoff og i tråd med det serieskaperne ønsket. Nå har vi fått bekreftet at det er mulig. Nå må planen settes ut i livet, sier han.

– Rubicon må betale

Rubicons administrerende direktør Lasse Hallberg sier til Aftenposten at selskapet før jul kom med et løsningsforslag til NRK.

– Vi forholder oss til dette inntil videre, og avventer den endelige beslutningen. Jeg vil ikke gå i detalj om hva forslaget vårt innebærer, sier han.

Petter Wallace sier NRK ikke skal betale for endringene som må gjøres. Hallberg sier det er snakk om små beløp.

– Det har ingen betydning for oss, det handler om ekstremt lite penger, sier han.

«Lilyhammer» skal uansett vises for amerikanerne først. Strømmingtjenesten Netflix har premiere på serien 6. februar.

LES OGSÅ:

Hør Wallace i Kulturnytt:


Se amerikanske Netflix' trailer for «Lilyhammer»:

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober