NRK vil ikke stanse Netflix – får vise Lilyhammer først

Millioner av amerikanere får se den norske storsatsingen før oss. – Det vil være urimelig av NRK å ikke tillate det, sier innkjøpsansvarlig Petter Wallace.

Lilyhammer

Steven Van Zandt aka Little Steven i rollen som mafioso i eksil på Lillehammer blir tilgjengelig for amerikanerne 6. februar. Norsk visningsdato er fremdeles i det blå.

Foto: Rubicon

I går skrev NRK.no at NRK vurderte å hindre den amerikanske nettstreaming-giganten Netflix å sende serien «Lilyhammer».

Serien som skulle hatt norgespremiere 1. januar på NRK1, ble utsatt på ubestemt tid etter at NRK fikk mistanke om ulovlig produktplassering.

Dermed åpnet muligheten seg for at Netflix, som har kjøpt senderettighetene , kunne bli de første til å få vise serien. De har satt premieredato til 6. februar, mens det enda er uvisst når NRK får vist serien.

– NRK har førsterett på å vise Lilyhammer. Det står i kontrakten at TV-serien ikke kan sendes i andre markeder før den har blitt sendt i Norge, sa innkjøpsansvarlig Petter Wallace til NRK.no i går.

Nå har NRK bestemt seg for ikke å legge hindringer overfor Netflix. Dette kommer de til å informere Rubicon om i et brev i dag.

– Netflix er en uskyldig part i dette. Det vil være urimelig av oss å ikke tillate det. Dessuten vil ikke visningen til Netflix i USA, Canada og Latin-Amerika påvirke oss i Norge i særlig stor grad, sier Wallace til NRK.no.

Se den amerikanske traileren for «Lilyhammer»

Potensielt 20 millioner seere

Netflix er tilgjengelig i Canada, USA og Latin-Amerika, noe som tilsier rundt 1 milliard potensielle kunder.

Nettgiganten har imidlertid ikke så mange kunder, men når likevel ganske mange. I en pressemelding fra i dag sier selskapet at de har 20 millioner streaming-kunder fordelt over 45 land.

– Netflix er et perfekt sted for denne serien, sier hovedrolleinnehaver Steven Van Zandt i en annen pressemelding.

I fjorårets siste kvartal sto disse for utrolige 2 milliarder timers visning av TV-serier, filmer og generell skjermunderholdning til sine kunder.

Får se hele sesongen med en gang

Petter Wallace

Petter Wallace mener Netflix er en uskyldig part i NRKs konflikt med Rubicon.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

6. februar vil kundene også få se hele Lilyhammer-serien. Netflix har nemlig bestemt seg for å tilgjengeliggjøre hele serien med en gang.

De begrunner dette med at kundene deres ikke vil vente til neste uke med å se neste episode, og gir dem dermed muligheten til å se alle åtte episodene med en gang.

– Det er ikke vesentlig for oss. Vi skulle ønske at serien hadde gått i Norge først. Skaden er imidlertid gjort og nå må vi realitetsorientere oss, sier Petter Wallace.

Frykter ikke pirater

Selv om tjenesten ikke er tilgjengelig for norske kunder, florerer det ulike måter for nordmenn å få tilgang til underholdningstjenesten ved å skaffe seg en amerikansk IP-adresse.

Videre er det heller ikke uvanlig at serier fra USA fort havner på ulovlige fildelingssider, som mange nordmenn ikke er ukjente med.

Dette bekymrer imidlertid ikke Wallace.

– Dette vil være så marginalt at det ikke er et poeng for oss å bekymre oss for. Jeg tror ikke at det er nok til at vi mister eventuelle seere, sier han til NRK.no.

Produsent Lasse Hallberg er enig med Wallace.

– Det blir som å si at alle amerikanske serier som tidligere har blitt vist i USA, ikke har et marked hos norske TV-kanaler, sier Hallberg til NRK.no.

Kulturstrøm

 • – Mer politisk bokmesse enn før

  Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

  Bokmessen i Frankfurt
  Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters
 • Tysk satiriker demonstrerte

  Den tyske satirikeren, forfatteren og politikeren Martin Sonneborn kledde seg i Wehrmacht-uniform, lik uniformen til en av de sentrale figurene i nazi-Tysklands motstandsbevegelse under krigen, for å demonstrere under bokmessen i Frankfurt i helgen. Med stort politioppbud, demonstrerte Sonneborn mot at den ytre høyre-politikeren Björn Höcke fikk lese høyt under et arrangement på bokmessen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Frankfurt-demonstrasjon
  Foto: ARNE DEDERT / AFP
 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox