Hopp til innhold

– Hele landsvikoppgjøret er pill råttent

Espen Holm er en av flere forfattere som tar oppgjør med den norske selvgodheten. Nå kommer bøkene som handler om all skammen fra andre verdenskrig.

Espen Holm

– Jeg er født rett etter krigen, da vi skulle bygge landet og Gerhardsen var landsfader. Det var ikke måte på hvor flinke vi var, sier bokaktuelle Espen Holm.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg fikk en følelse av å ha blitt lurt, og at hele landsvikoppgjøret var en hevnaksjon fordi mange hadde dårlig samvittighet, sier Espen Holm.

Tiden trengte å modnes for at noen kunne skrive en annen type historier, om skammen vår, mener forfatteren.

– Landsvikoppgjøret burde vært revidert. Jeg visste det ikke selv før jeg begynte å skrive. Vi er alle opptatt av selvbildet vårt, uten at vi er klar over det. Det er litt frustrerende, men sånn er mennesket, sier Holm.

Har hatt behov for heltehistoriene

Han har skrevet boken «Tilfellet Blumenfeld», om en av verkebyllene i norsk etterkrigshistorie – drapet på to norske jøder som skulle loses over grensen til Sverige. Rettssaken var taushetsbelagt i 70 år.

Holm tror vi etter krigens slutt hadde behov for å trekke fram heltehistorier, som tungtvannsaksjonen i Telemark og Max Manus. Nå tror han tiden er moden for en annen type historier, de om hvor grusomme vi var mot jødene og historiene om at vanlige nordmenn arbeidet for det tyske krigsmaskineriet.

– Rett etter krigen brant mange arkiver opp. Det mangler for eksempel dokumenter fra norske entreprenører fra 1940-1945.

I «Tilfellet Blumenfeld» forelsker Sigurd Tangen seg i Rigmor Tellefsen. Hun er datter av entreprenør Tellefsen, som blant annet bygger flyplasser for tyskerne. I virkeligheten het firmaet Høyer-Ellefsen. Sigurd er oppdiktet.

Mer åpenhet

Holm har gransket dokumentasjon i Riksarkivet og snakket med folk som har opplevd krigen.

– Folk forteller mer nå. Før var det ikke stuerent å si at ens far hadde to brødre, og at den ene av dem var på Østfronten. Det er så mange historier som ikke har kommet fram, som jeg synes det er på tide å fortelle.

– Når både industriledere, biskoper, høyesterettsjustitiarius og Oslo-ordfører Einar Gerhardsen sommeren 1940 finner ut at de må samarbeide med tyskerne, er det ikke rart at også resten av befolkningen gjør det.

Espen Holm

– Da jeg var liten gikk det rykter og vi fikk høre at «du må ikke leke med ham for faren hans var nazist under krigen». Det var en splittet nasjon, sier forfatter Espen Holm.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Vil forstå historien, ikke omskrive den

De harde 1930-årene var nettopp tilbakelagt. Derfor forstår Holm godt at nordmenn ønsket å jobbe nå.

– Jeg vil ikke skrive om hele historien, men synes det er på tide vi jekker oss ned et par hakk. Det at vi samarbeidet med tyskerne i begynnelsen av krigen, er ubehagelig. Det er som å ha en stein i skoen. Vi må stanse og bli kvitt steinen. Hensikten med boken er å rense oss og gå videre.

Han tror det kommer til å bli flere lignende bøker framover.

– Det masse ufortalte historier. Jeg tror det vil komme mange bøker om hvor vanskelig det var å vite hvem man kunne være venn med, sier Espen Holm.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.