Hopp til innhold

– Bøker om krigen gir barn innsikt

– Vi trenger å vite mer om hva som skrives om andre verdenskrig for barn, sier forskningsbibliotekar Anne Kristin Lande. 70 år etter krigen kommer det fremdeles flere bøker for barn og unge hvert år med denne krigen som tema.

Barnebøker om krigen

Det finnes lite norsk forskning om barnebøker om andre verdenskrig som har blitt utgitt under og etter krigen. Fremdeles kommer det ut flere bøker i året om denne nære historien.

Anne Kristin Lande

Inviterer til forskning på krigslitteratur: Forskningsbibliotekar Anne Kristin Lande.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

– Det som fins av forskning på barnelitteratur fra og om andre verdenskrig begynner å bli gammelt, sier Anne Karin Lande ved Nasjonalbiblioteket..

Bibliotekaren tror vi fortsatt vil få mange bøker om krigen i årene som kommer.

– Krigen er et tema som interesserer stadig nye generasjoner, både blant leserne og blant forfatterne. Nye historier kan bli fortalt, vi får nye nyanseringer og problemstillinger.

Bibliotekaren mener at skjønnlitterære fortellinger ofte kan skape sterkere bilder og mer empati enn sakprosa, og at de norske bøkene for barn kan gi ny kunnskap.

– Bøkene om andre verdenskrig kan gi innsikt i vår nære historie.

Tonje Vold om Torill Kove

Tonje Vold snakket til over 100 bibliotekarer og litteraturforskere på konferansen «På flukt, på vent, på eventyr? – om krig i barne- og ungdomslitteratur» på Nasjonalbiblioteket i mars.

Hvem skriver om våre dagers kriger?

Mange norske barn og ungdommer har erfaring med krig, enten de selv kommer som flyktninger fra et krigsrammet land, eller har foreldre eller søsken som tjenestegjør i Afghanistan.

Hvorfor finnes det så få norske bøker om de nyere krigene?

– Det er spesielt utfordrende og krevende å skrive om noe som pågår akkurat nå. I tillegg krever det ofte spesialkunnskap å skrive om et område langt fra egen hverdag og virkelighet, mener Lande.

– Faren for feil er mye større. Men, det kommer enkelte oversatte bøker fra disse «nye» kriseområdene, sier Anne Kristin Lande.

De fleste ville reise fra noe

Helga Flatland

Forfatter Helga Flatland har skrevet en trilogi om fire barndomsvenner som verver seg til militær innsats i Afghanistan.

Foto: Aschehoug forlag

Forfatteren Helga Flatland er enig i at det er vanskelig å skrive om en pågående konflikt. Likevel valgte hun å skrive om unge norske gutter som reiser som soldater til Afghanistan da hun debuterte med romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» i 2010.

– Jeg ville undersøke hva det var som fikk norske gutter og jenter, veldig ofte fra bygda, til å verve seg til tjeneste i Afghanistan. Min research viste meg at de færreste dro av politisk eller ideologisk overbevisning. Langt de fleste ville reise fra noe i stedet for å reise til noe, sier hun.

Flatland så det også som sitt prosjekt å undersøke hva som skjer med soldatene når de kommer hjem. Av fortellingens fire barndomsvenner lar hun tre komme hjem i kiste.

Kulturhuset: Om krigen i barnelitteraturen

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».