Hopp til innhold

Ni bøker å lese om Holocaust

– Bøker om Holocaust bør leses én side om gangen, mener historiker Einhart Lorenz. Selv har han hatt mareritt mens han har arbeidet med å dokumentere jødeforfølgelsene.

Einhart Lorenz

Historiker og forfatter Einhart Lorenz har skrevet flere bøker om jødeforfølgelsene i Europa før og under krigen. Nå jobber han med en ny bok om jødenes historie, som blir utgitt i 2017.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Einhart Lorenz har skrevet flere bøker om den voksende antisemittismen og jødeforfølgelsene under krigen, blant annet «Jødehat», som han skrev sammen med Trond Berg Eriksen og Håkon Harket. Det er en en del av Europas historie som han fremdeles synes er vond å reflektere over.

– Vi må la det synke inn.

– Les bøker av forfattere som hadde krigen friskt i minne

Bjarte Bruland, historiker og faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo, anbefaler de litt eldre verkene om Holocaust.

– De er skrevet av forfattere som har 2. verdenskrig mer friskt i minne, og får derfor en litt annerledes tilnærming, forteller historikeren.

Bruland har forsket på deportasjonene og utryddelsen av de norske jødene under 2. verdenskrig og har skrevet flere bøker om dette, blant annet «Øyenvitner», en rapport om norske jøders hjemkomst fra konsentrasjonsleirene. Nå jobber han på en omfattende monografi som kommer ut i høst.

Hvilken bok vil du anbefale?

– «Into that Darkness» av Gitta Sereny. Den er oversatt til svensk, men dessverre ikke til norsk. Boken er, etter min mening, en av de mest innsiktsfulle bøkene om Holocaust.

Lesetips til norske bøker om jødeforfølgelsene

Kathe, alltid vært i Norge

16. november 1942 fylte Kathe ut spørreskjemaet for jøder i Norge på Fagerborg skole i Oslo. 1. desember ble hun drept i Auschwitz-Birkenau. To av søstrene hennes klarte å flykte til Sverige.

«Kathe, alltid vært i Norge» av Espen Søbye (2005)
15-årige Kathe Lasnik fyller ut «Spørreskjema for jøder i Norge». Under rubrikken «Når kom De til Norge?» skriver hun: «Alltid vært i Norge». Ti dager etter føres hun, faren, moren og en søster om bord på «Donau» sammen med 532 andre norske jøder.

«Det angår også deg» av Arnold Jacob (1978)
Boken handler om Herman Sachnowitz’ tid i fangeleiren Auschwitz. Boken ble brukt i skoleundervisning før i tiden, og historiker Bjarte Bruland mener at den fortsatt kunne ha gjort nytte som pensum.

Kvinnelige tidsvitner av Jakob Lothe

Denne boken belyser kvinnenes historier fra konsentrasjonsleirene, etter at «Tidsvitner» med portretter av åtte menn som overlevde kom i 2006.

«Kvinnelige tidsvitner. Fortellinger fra Holocaust» av Jakob Lothe (2013)
I denne boken møter vi ti kvinners historier og deres opplevelser fra blant annet Auschwitz, Theresienstadt og Bergen-Belsen Fortellingene handler også om sterk livsvilje, omsorg for medfanger og håp midt i all fortvilelsen. Kvinnene, som overlevde Holocaust, klarer å skape seg et nytt liv etter krigen.

Vi kan ikke gjøre noe med fortiden, men jeg er overbevist om at vi kan gjøre noe med framtiden.

Blanche Major (87) / «Kvinnelige tidsvitner» av Jakob Lothe

«Veien mot Holocaust» av Einhart Lorenz (2003)
En innføring i jødeforfølgelsene fra 1933 til 1945. Boken dokumenterer i hovedsak hva som skjedde med jødene i Europa frem mot og under annen verdenskrig, men den inneholder også artikler om andre offergruppers skjebne.

I slik en natt, Kristian Ottesen

Det er plass til enkeltmenneske også i Ottesens bok om jødeforfølgelsene.

«I slik en natt» av Kristian Ottesen (1994)»
Av de vel 1700 jødene som bodde i Norge 9. april 1940, ble om lag 760 deportert av tyskerne – bare 25 av disse kom tilbake. Boken forteller om nasjonalsosialismens prosess som lå bak jødeforfølgelsen.

«Fangevoktere i konsentrasjonsleire» av Nils Christie (1952)
Blant de over 10 000 leirene nazistene fikk bygget i Europa, var det også leirer i Norge som var brikker i det store Holocaust. Sosiolog og kriminolog Christie har blant annet skrevet om de norske vaktene på Berg i Tønsberg, hvor ungdommer fra Hirden var langt mer brutale enn de tyske. Boken ble i 2011 kåret til en av de 25 viktigste bidragene til norsk sosiolog i Norsk sosiologisk kanon .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.