Hopp til innhold

– Alle som har en kropp, har en sommerkropp

Vi har møtt tre ulike sommerkropper. Det de har til felles er at de har skapt mye engasjement i det siste rundt hva som er fint og hvor viktig det hele egentlig er.

Vi har møtt tre ulike sommerkropper. Det de har til felles er at de har skapt mye engasjement i det siste rundt hva som er fint og hvor viktig det hele egentlig er.

Det strålende været har inntatt flere steder i landet de siste uke og vi går nå inn i første sommermåned.

Det betyr grilling, strandliv og bading, men også diskusjoner om kropp og kroppspress, som har blitt så vanlig de siste årene. Ordet «sommerkropp», gjerne med en hashtag foran, er et like sikkert sommertegn som sol, is og grillmat.

Søker du på dette på det sosiale bildenettstedet Instagram dukker det opp flere tusen bilder av kropper. I forskjellige fasonger.

Noen bilder er humoristiske, andre hyller kroppsmangfold, og andre igjen legger ut bilder av sine veltrente kropper.

I godværet som har prydet hovedstaden de siste dagen har mange mennesker trukket til stranden Huk. Mennesker med ulikt syn på sin egen og andres kropp. Vi har møtt tre av dem.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sommerkroppen

Tre mennesker som har skapt mye engasjement rundt sommer og kropp den siste uken. Fra venstre: Lene Wikander, Maria Stavang og Grunde Myhrer.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Lene Wikander: – Sinnssykt fokus

– Jeg mener at alle som har en kropp, har en sommerkropp. Også de som er skadet, de syke og de gamle, forteller Lene Wikander (48).

Journalisten og bloggeren engasjerte mange forrige uke med kronikken «Sommerkroppen 2017» på NRK Ytring, der hun spør «hvor det ble av den helt vanlige kroppen?».

Sommerkropp

Med sin kronikk «Sommerkroppen 2017» engasjerte Lene Wikander mange. – Vi lever i en kultur der det å kunne ta seg ut og ligne mest mulig på det rådende skjønnhetsidealet, blir ansett for å være en prestasjon i seg selv, skriver hun.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Wikander er med i en kampanje i regi av Extrastiftelsen, som ønsker å gjøre hverdagskroppen til sommerkroppen.

– Du skal ha sixpack, være 21 år, du skal ikke ha arr, ikke ha mistet en fot. Du skal ikke ha mistet et bryst slik som meg som har hatt kreftbehandling, sier hun.

– Hvorfor er det galt å bry seg om hvordan man ser ut?

– Det er ikke noe galt i det. Alle bryr seg om hvordan de ser ut, men når det blir et altoppslukende fokus, et symbol på at du er et godt menneske og har prestert noe her i livet, så er det helt sinnssykt, mener Wikander.

Grunde Myhrer: – Feil å bare hylle dem som slapper av på sofaen

Grunde Myhrer er en av de mest populære deltagerne i årets utgave av «Paradise Hotel» på TV 3. Han drikker ikke alkohol, trener 15 timer i uken og driver aktivt med svømming.

Han legger jevnlig ut bilder av sin veltrente kropp på Instagram-kontoen sin som følges av nesten 50.000 mennesker.

Somerkropp

Grunde Myhrer er en av de mest populære deltagerne i årets Paradise Hotel, og er veldig glad i legge ut bilder av kroppen sin på sosiale medier. Vi må hylle flere enn bare dem som ligger på sofaen, spiser potetgull og koser seg

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Myhrer mener at man må tørre å gi ros til dem som trener mye også, og ikke bare berømme dem som ikke gir etter for kroppspress.

– For meg er det ikke viktig å ha en slik kropp, men det er et resultat av det jeg liker å gjøre, forteller han.

– Jeg liker å trene, å konkurrere, å bruke kroppen min. Jeg føler også at blir veldig feil å bare hylle det å ligge på sofaen og spise potetgull og kose seg.

Maria Stavang: – Vi trenger flere kropper

Sommerkropp

I videoen som fikk tittelen «Vi trenger flere tiltak mot kroppspress» tok Maria Stavang et kraftig oppgjør med mote-, medie- og reklamebransjen. – Du er ikke plus size. Du ER. Og det er f**n meg godt nok, sier hun i videoen.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

– Jeg mener at reklamebransjen, mediebransjen og motebransjen bare fronter en type kropp, som det ikke nødvendigvis er feil, men vi trenger flere kropper, forteller Maria Stavang.

Maria er komiker fra Bergen som hver uke når ut til flere hundre tusen via humoristiske videoer og bilder på sosiale medier. Under aliaset «Piateed», har hun over 80.000 Facebook-følgere og nesten 70.000 følgere på Instagram.

Forrige uke la hun ut denne videoen på sin Facebook-side, og den var ikke var ment humoristisk:

Stavang mener at folk får inntrykk av at de ikke passer inn i dette samfunnet.

– Fordi jeg ikke har den midjen eller de brystene. Jeg har ikke den rumpen eller de lårene som reklamebransjen fronter i dag, forteller hun.

– Jeg har fått inn så mange meldinger fra folk, spesielt gutter, som sier at de ikke kan være sammen med jenter eller gutter fordi de ikke ser ut slik de gjør i Dressmann-reklamene.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)