2015: 10 anmeldte overgrep. 2016: 111 anmeldte overgrep

Svensk politi har mottatt 111 anmeldelser av seksuelle overgrep i løpet av festivalsommeren. Det er en økning på over 1000 prosent fra året før.

Putte i Parken, festival i Karlstad

SEKSUELLE OVERGREP: Under festivalen Putte i Parken i Karlstad i begynnelsen av juli ble hele 38 tilfeller av overgrep anmeldt. (Personene på bildet har ingenting med overgrepene å gjøre).

Foto: SVT

– Jeg visste at antall anmeldelser kom til å øke, dette er dessverre ingen nyhet for meg. Vi må begynne å stille krav og si at dette ikke er greit, sier Lisen Andréasson Florman til Sveriges Radio (SR).

Florman er leder og grunnlegger av Nattskiftet, et tiltak som ligner de norske natteravnene. Hun blir lei seg av å høre tallene som Sveriges Radio har presentert etter årets festivalsommer.

Lederen for Nattskiftet opplevde selv å bli tafset på under årets Bråvallafestival i Norrköping, selv om hun var iført arbeidsklær.

Etter festivalen ble det anmeldt fem voldtekter. Blant annet ble en ung kvinne ble voldtatt av en ukjent mann midt i publikumskaoset foran scenen under Zara Larsson-konsert.

I 2015 ble det til sammen registrert ti anmeldelser av seksuelle overgrep under de 13 største festivalene i Sverige. I år er det så langt registrert 111 anmeldelser. Det tilsvarer en økning på over 1000 prosent.

Se tabell nederst i saken.

Laster Twitter-innhold
Zara Larsson

ZARA LARSSON: Artisten uttalte at hun Larsson å uttrykke at hun «hater, hater, hater» gutter som får jenter til å føle seg usikre på festival. En unge kvinne ble voldtatt under en av Larssons konserter tidligere i sommer.

Foto: Camilla Korsnes

– Et samfunnsproblem

I Karlstad mottok politiet hele 38 anmeldelser av seksuelle overgrep etter festivalen Putte i Parken. Jenter i alderen 12 til 17 år ble befølt i folkemengden under gratisfestivalen.

– Vi gjorde godt forebyggende arbeid, men det er ikke akseptabelt med så mange hendelser, sier festivalsjef Niclas Lagerstam, til SR.

Lagerstam understreker at seksuelle overgrep er et samfunnsproblem, ikke et eget festivalproblem.

Veronica Maggio på Bråvallafestivalen lørdag kveld.

FEM VOLDTEKTER: Veronica Maggio opptrer under Bråvallafestivalen i Norrköping 2. juli i år. Fem voldtektsanmeldelser og 14 anmeldelser for seksuelle overgrep ble registrert av politiet etter festivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT / NTB scanpix

– Jeg blir kvalm og oppgitt

– Jeg blir kvalm og oppgitt når jeg hører om det som skjer i Sverige. Jeg skjønner ikke hva det er som foregår. Det er noe som er alvorlig feil, og det må vi våge å snakke om, sier Bård Flikke, festivalsjef for Pstereo.

Det er knappe to uker til musikkfestivalen i Trondheim åpner. Neste uke starter også Norges største musikkfestival, Øyafestivalen i Oslo. Ingen av de to festivalene har hatt alvorlige voldsepisoder.

– Arrangørene har ansvar for å sikre at publikum har det bra mens de er på festivalene, men publikum har også ansvar for hverandre som medmennesker, sier Flikke.

Jonas Prangerød

FOKUS PÅ OVERGREP: Jonas Prangerød sier Øyafestivalen ikke iverksetter ekstra sikkerhetstiltak, og at festivalen allerede har god beredskap.

Foto: Halina Sjuve

Presse- og PR-sjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød ønsker seg ikke svenske tendenser i Norge.

– Det høres mye ut, vi ønsker ikke at folk skal oppleve sånt under festivalen.

En av forklaringene til den eksplosive økningen i anmeldelsen, kan være oppmerksomheten som tematikken har fått i pressen og at publikum er blitt oppfordret til å anmelde uønskede hendelser.

– I Sverige har det vært en massiv oppfordring til å anmelde trakassering og overgrep, uten at jeg vet om det har påvirket tallene, sier PR-sjefen til NRK.

Kripos opplyser at det ikke finnes noen tilsvarende norsk oversikt over festivalovergrep.

Antall anmeldte seksuelle overgrep og voldtekter

Festival

Sted

Anmeldte seksuelle overgrep 2015

Anmeldte seksuelle overgrep 2016

Anmeldte voldtekter 2015

Anmeldte voldtekter 2016

Brännbollsyran

Umeå

0

4

0

0

Bråvalla

Norrköping

1

14

3

5

Fallens dagar

Trollhättan

0

3

0

0

Löga beach party

Västervik

0

2

0

0

Peace and love

Borlänge

2

11

0

1

Putte i Parken

Karlstad

1

38

0

0

Putte i Parken

Stockholm

0

0

0

0

Stadsfesten

Skellefteå

0

5

0

0

Summerburst

Göteborg

2

1

1

0

Summerburst

Stockholm

3

3

0

1

Svenska dansbandsveckan

Malung

0

5

0

3

Trästocks

Skellefteå

1

13

0

0

Västerås cityfestival

Västerås

0

3

0

0

Kilde: Sveriges Radio

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).