NRK Meny
Normal

2015: 10 anmeldte overgrep. 2016: 111 anmeldte overgrep

Svensk politi har mottatt 111 anmeldelser av seksuelle overgrep i løpet av festivalsommeren. Det er en økning på over 1000 prosent fra året før.

Putte i Parken, festival i Karlstad

SEKSUELLE OVERGREP: Under festivalen Putte i Parken i Karlstad i begynnelsen av juli ble hele 38 tilfeller av overgrep anmeldt. (Personene på bildet har ingenting med overgrepene å gjøre).

Foto: SVT

– Jeg visste at antall anmeldelser kom til å øke, dette er dessverre ingen nyhet for meg. Vi må begynne å stille krav og si at dette ikke er greit, sier Lisen Andréasson Florman til Sveriges Radio (SR).

Florman er leder og grunnlegger av Nattskiftet, et tiltak som ligner de norske natteravnene. Hun blir lei seg av å høre tallene som Sveriges Radio har presentert etter årets festivalsommer.

Lederen for Nattskiftet opplevde selv å bli tafset på under årets Bråvallafestival i Norrköping, selv om hun var iført arbeidsklær.

Etter festivalen ble det anmeldt fem voldtekter. Blant annet ble en ung kvinne ble voldtatt av en ukjent mann midt i publikumskaoset foran scenen under Zara Larsson-konsert.

I 2015 ble det til sammen registrert ti anmeldelser av seksuelle overgrep under de 13 største festivalene i Sverige. I år er det så langt registrert 111 anmeldelser. Det tilsvarer en økning på over 1000 prosent.

Se tabell nederst i saken.

Laster Twitter-innhold
Zara Larsson

ZARA LARSSON: Artisten uttalte at hun Larsson å uttrykke at hun «hater, hater, hater» gutter som får jenter til å føle seg usikre på festival. En unge kvinne ble voldtatt under en av Larssons konserter tidligere i sommer.

Foto: Camilla Korsnes

– Et samfunnsproblem

I Karlstad mottok politiet hele 38 anmeldelser av seksuelle overgrep etter festivalen Putte i Parken. Jenter i alderen 12 til 17 år ble befølt i folkemengden under gratisfestivalen.

– Vi gjorde godt forebyggende arbeid, men det er ikke akseptabelt med så mange hendelser, sier festivalsjef Niclas Lagerstam, til SR.

Lagerstam understreker at seksuelle overgrep er et samfunnsproblem, ikke et eget festivalproblem.

Veronica Maggio på Bråvallafestivalen lørdag kveld.

FEM VOLDTEKTER: Veronica Maggio opptrer under Bråvallafestivalen i Norrköping 2. juli i år. Fem voldtektsanmeldelser og 14 anmeldelser for seksuelle overgrep ble registrert av politiet etter festivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT / NTB scanpix

– Jeg blir kvalm og oppgitt

– Jeg blir kvalm og oppgitt når jeg hører om det som skjer i Sverige. Jeg skjønner ikke hva det er som foregår. Det er noe som er alvorlig feil, og det må vi våge å snakke om, sier Bård Flikke, festivalsjef for Pstereo.

Det er knappe to uker til musikkfestivalen i Trondheim åpner. Neste uke starter også Norges største musikkfestival, Øyafestivalen i Oslo. Ingen av de to festivalene har hatt alvorlige voldsepisoder.

– Arrangørene har ansvar for å sikre at publikum har det bra mens de er på festivalene, men publikum har også ansvar for hverandre som medmennesker, sier Flikke.

Jonas Prangerød

FOKUS PÅ OVERGREP: Jonas Prangerød sier Øyafestivalen ikke iverksetter ekstra sikkerhetstiltak, og at festivalen allerede har god beredskap.

Foto: Halina Sjuve

Presse- og PR-sjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød ønsker seg ikke svenske tendenser i Norge.

– Det høres mye ut, vi ønsker ikke at folk skal oppleve sånt under festivalen.

En av forklaringene til den eksplosive økningen i anmeldelsen, kan være oppmerksomheten som tematikken har fått i pressen og at publikum er blitt oppfordret til å anmelde uønskede hendelser.

– I Sverige har det vært en massiv oppfordring til å anmelde trakassering og overgrep, uten at jeg vet om det har påvirket tallene, sier PR-sjefen til NRK.

Kripos opplyser at det ikke finnes noen tilsvarende norsk oversikt over festivalovergrep.

Antall anmeldte seksuelle overgrep og voldtekter

Festival

Sted

Anmeldte seksuelle overgrep 2015

Anmeldte seksuelle overgrep 2016

Anmeldte voldtekter 2015

Anmeldte voldtekter 2016

Brännbollsyran

Umeå

0

4

0

0

Bråvalla

Norrköping

1

14

3

5

Fallens dagar

Trollhättan

0

3

0

0

Löga beach party

Västervik

0

2

0

0

Peace and love

Borlänge

2

11

0

1

Putte i Parken

Karlstad

1

38

0

0

Putte i Parken

Stockholm

0

0

0

0

Stadsfesten

Skellefteå

0

5

0

0

Summerburst

Göteborg

2

1

1

0

Summerburst

Stockholm

3

3

0

1

Svenska dansbandsveckan

Malung

0

5

0

3

Trästocks

Skellefteå

1

13

0

0

Västerås cityfestival

Västerås

0

3

0

0

Kilde: Sveriges Radio

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.