Hopp til innhold

Skjerper sikkerheten for å unngå festivalvoldtekter

Ingen er tatt etter at en ung kvinne anmeldte en voldtekt foran scenen under en Zara Larsson-konsert i Sverige i går. Notodden bluesfestival har skjerpet sikkerheten etter en voldtekt utenfor festivalområdet i fjor.

 Artist Zara Larsson

Zara Larsson har reagert sterkt etter at en kvinne skal ha blitt voldtatt på en konsert. Bildet er fra Idrettsgallaen tidligere i år.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Torsdag skal en ung kvinne ha blitt voldtatt av en ukjent mann midt i publikumskaoset under en konsert med Zara Larsson på Bråvallafestivalen i Sverige.

Kvinnen rømte fra stedet, og politiet har ingen mistenkte, ifølge SVT.

Artisten Zara Larsson har reagert sterkt på nyheten.

– Fy faen du som helt skamløst voldtar jenter blant publikum – Du fortjener å brenne i helvete, skriver en illsint Larsson på sin twitterkonto.

Laster Twitter-innhold

Videre fortsetter Larsson å uttrykke at hun «hater, hater, hater» gutter som får jenter til å føle seg usikre på festival.

Flere voldtekter i fjor

Den norske festivalsommeren er godt i gang. Ifølge Kripos finnes det ingen spesiell statistikk for festivaler, men i fjor ble det anmeldt hendelser på flere arrangement, blant annet Malakoff-festivalen, Notodden Bluesfestival og Treungenfestivalen.

Voldtekten på Notodden skjedde ikke på festivalens offisielle camp, men i år skjerpes sikkerheten for å unngå at det skjer igjen.

– I år har vi inngått et nærmere samarbeid med de som driver campen der det skjedde, og samarbeider om både vakthold og holdninger, sier festivalsjef Jostein Forsberg ved Notodden Bluesfestival til NRK.

Han sier det er viktig at alle hendelser anmeldes, og at festivalen har en tydelig holdning utad om at voldtekt og vold er uakseptabelt.

Ingen hendelser på Øya

Norges største musikkfestival, Øyafestivalen i Oslo, har aldri hatt alvorlige voldsepisoder.

Jonas Prangerød

Jonas Prangerød, Øyafestivalen

Foto: Henriette Mordt

– Vi har et eget vakthold og samarbeid med politiet som gjør oss sikre på at Øya er et trygt sted å være. Vi har frivillige vakter, profesjonelle vakter og politi til stede alle dagene, sier Jonas Prangerød, presse- og PR-sjef i Øyafestivalen.

Men selv om det ikke har vært hendelser på festivalen tidligere, er det ikke noen garanti for framtida, sier Prangerød.

Festivalsjefen for Palmesus, som starter i dag, sier voldtekten i Sverige er utrolig beklagelig. Også arrangementet i Kristiansand har omfattende vakthold.

– Vi har 200 vektere og politi på området, og samarbeider med myndighetene om rus, vold og voldtekt for å unngå at det skjer, sier Leif Fosselie til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.