Hopp til innhold

Sverige vurderer «kvinnesoner» på festival

Ny svensk festival, nye seksuelle overgrep. Nå vurderes egne soner for kvinner foran scenen. – Å gå baklengs inn i framtiden, sier Charlotte Myrbråten.

Putte i Parken, festival i Karlstad

SEKSUELLE OVERGREP PÅ SVENSKE FESTIVALER: Mange har anmeldt seksuelle overgrep på flere svenske musikkfestivaler. Kulturkalaset i Göteborg vurderer egne «kvinnesoner» foran scenen for å forebygge.

Foto: SVT

Nina Hjerpset-Østlie

UAKSEPTABELT: Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i Human Rights Service mener en viss gruppe menn bør fotfølges på festival, ikke kvinner.

Foto: Privat

Peace & Love-festivalen i Borlange ble ikke noe tryggere sted for kvinner enn andre svenske musikkfestivaler i år. Søndag ble seks nye seksuelle overgrep anmeldt til politiet.

Nå vurderer arrangørene bak festivalen Kulturkalaset i Göteborg i august, trygge «kvinnesoner» foran scenen som siste utveg for å forebygge overgrep.

– Muligens drastiske forholdsregler for oss, men alle skal få oppleve festivalen uten å kjenne seg utrygge, sier festivalsjef Tasso Stafilidis ifølge svenske Dagens Nyheter.

– Dårlig tiltak

Redaktør Charlotte Myrbråten i tidsskriftet Fett.

EGNE SONER FOR VOLDTEKTSMENN: Charlotte Myrbråten sier spøkefult at man kanskje heller burde spørre gutter som entrer festivalen om de har tenkt å tafse, antaste eller voldta. – Om svaret er ja kan de heller opprette egne soner for voldteksmenn, sier hun.

Foto: Privat

Feminist og tidlige redaktør av tidsskriftet Fett, Charlotte Myrbråten, mener kvinner må kunne gå på festival uten å måtte være redde eller lukkes inne i egne områder.

– Å måtte ha egne soner for kvinner i Skandinavia på festival i dag er å gå baklengs inn i framtiden, et dårlig signal å sende. Det er kanskje godt ment, men likevel et dårlig tiltak, sier hun.

Myrbråten mener det ikke er kvinner og jenter som skal gjemmes bort og beskyttes.

– Hele livet hører jenter om steder de ikke bør gå, klær de ikke bør gå med eller at man ikke må drikke for mye. Verden er full av forbudte steder for jenter, vi trenger ikke flere formaninger om steder der kvinner ikke bør oppholde seg, sier hun.

– Uakseptabelt!

Etter festivalen Putte i parken i Karlstad meldte en rekke unge jenter at de ble antastet.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær.

NWT.se skriver at majoriteten av de mistenkte i dette tilfellet er enslige, mindreårige asylsøkere.

– «Kvinnesoner» er uakseptabelt! Det er ikke vi som skal fly rundt med armbånd og tvinges inn i kvinneinnhegninger. Det er de som begår overgrep som bør bli fotfulgt. I all fall til vi har fått bukt med problemet, sier Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i Human Rights Service.

Ny type overgrep

Grupper av menn utsatte unge kvinner for seksuelle overgrep flere steder i Europa nyttårsaften 2015–16. I Sverige ble man oppmerksom på lignende oppførsel, blant annet på ungdomsfestivalen We are Sthlm i 2014 og 2015.

Derfor utarbeidet svensk politi en rapport der 10 0000 anmeldelser av seksuell trakassering ble gransket. Kun én prosent av disse lovbruddene ble begått i store folkeforsamlinger og på festivaler.

Jonas Prangerød

VURDERER IKKE KVINNESONER: Men er likevel godt forberedt, sier pressesjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød.

Foto: Halina Sjuve

Rapporten viser at gjerningsmenn som opptrer alene ikke er en homogen gruppe. Men, der overgrepet begås av en gruppe gutter på offentlig plass har gjerningsmennene først og fremst vært ungdommer som søker, eller nylig har fått asyl i Sverige.

Øya vil ikke ha kvinnesoner

Øyafestivalen i Oslo går av stabelen i august. De føler seg godt forberedt.

– «Kvinnesoner» har vi ikke vurdert. I den grad vi skal ha et bestemt fokus på denne type hendelser skal det gjøres på andre måter, sier pressesjef, Jonas Prangerød.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.