Sverige vurderer «kvinnesoner» på festival

Ny svensk festival, nye seksuelle overgrep. Nå vurderes egne soner for kvinner foran scenen. – Å gå baklengs inn i framtiden, sier Charlotte Myrbråten.

Putte i Parken, festival i Karlstad

SEKSUELLE OVERGREP PÅ SVENSKE FESTIVALER: Mange har anmeldt seksuelle overgrep på flere svenske musikkfestivaler. Kulturkalaset i Göteborg vurderer egne «kvinnesoner» foran scenen for å forebygge.

Foto: SVT

Nina Hjerpset-Østlie

UAKSEPTABELT: Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i Human Rights Service mener en viss gruppe menn bør fotfølges på festival, ikke kvinner.

Foto: Privat

Peace & Love-festivalen i Borlange ble ikke noe tryggere sted for kvinner enn andre svenske musikkfestivaler i år. Søndag ble seks nye seksuelle overgrep anmeldt til politiet.

Nå vurderer arrangørene bak festivalen Kulturkalaset i Göteborg i august, trygge «kvinnesoner» foran scenen som siste utveg for å forebygge overgrep.

– Muligens drastiske forholdsregler for oss, men alle skal få oppleve festivalen uten å kjenne seg utrygge, sier festivalsjef Tasso Stafilidis ifølge svenske Dagens Nyheter.

– Dårlig tiltak

Redaktør Charlotte Myrbråten i tidsskriftet Fett.

EGNE SONER FOR VOLDTEKTSMENN: Charlotte Myrbråten sier spøkefult at man kanskje heller burde spørre gutter som entrer festivalen om de har tenkt å tafse, antaste eller voldta. – Om svaret er ja kan de heller opprette egne soner for voldteksmenn, sier hun.

Foto: Privat

Feminist og tidlige redaktør av tidsskriftet Fett, Charlotte Myrbråten, mener kvinner må kunne gå på festival uten å måtte være redde eller lukkes inne i egne områder.

– Å måtte ha egne soner for kvinner i Skandinavia på festival i dag er å gå baklengs inn i framtiden, et dårlig signal å sende. Det er kanskje godt ment, men likevel et dårlig tiltak, sier hun.

Myrbråten mener det ikke er kvinner og jenter som skal gjemmes bort og beskyttes.

– Hele livet hører jenter om steder de ikke bør gå, klær de ikke bør gå med eller at man ikke må drikke for mye. Verden er full av forbudte steder for jenter, vi trenger ikke flere formaninger om steder der kvinner ikke bør oppholde seg, sier hun.

– Uakseptabelt!

Etter festivalen Putte i parken i Karlstad meldte en rekke unge jenter at de ble antastet.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær.

NWT.se skriver at majoriteten av de mistenkte i dette tilfellet er enslige, mindreårige asylsøkere.

– «Kvinnesoner» er uakseptabelt! Det er ikke vi som skal fly rundt med armbånd og tvinges inn i kvinneinnhegninger. Det er de som begår overgrep som bør bli fotfulgt. I all fall til vi har fått bukt med problemet, sier Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i Human Rights Service.

Ny type overgrep

Grupper av menn utsatte unge kvinner for seksuelle overgrep flere steder i Europa nyttårsaften 2015–16. I Sverige ble man oppmerksom på lignende oppførsel, blant annet på ungdomsfestivalen We are Sthlm i 2014 og 2015.

Derfor utarbeidet svensk politi en rapport der 10 0000 anmeldelser av seksuell trakassering ble gransket. Kun én prosent av disse lovbruddene ble begått i store folkeforsamlinger og på festivaler.

Jonas Prangerød

VURDERER IKKE KVINNESONER: Men er likevel godt forberedt, sier pressesjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød.

Foto: Halina Sjuve

Rapporten viser at gjerningsmenn som opptrer alene ikke er en homogen gruppe. Men, der overgrepet begås av en gruppe gutter på offentlig plass har gjerningsmennene først og fremst vært ungdommer som søker, eller nylig har fått asyl i Sverige.

Øya vil ikke ha kvinnesoner

Øyafestivalen i Oslo går av stabelen i august. De føler seg godt forberedt.

– «Kvinnesoner» har vi ikke vurdert. I den grad vi skal ha et bestemt fokus på denne type hendelser skal det gjøres på andre måter, sier pressesjef, Jonas Prangerød.

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.