Hopp til innhold

10 nye overgrep anmeldt på svensk ungdomsfestival

Etter to dager har det svenske politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep på ungdomsfestivalen «We are Sthlm».

We Are Sthlm 2015

EUROPAS STØRSTE UNGDOMSFESTIVAL: «We are Sthlm» sier selv at de er Europas største ungdomsfestival. Etter to av fem festivaldager har politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep. Bildet er fra fjorårets festival.

Foto: Presse / We Are Sthlm 2015

Etter to dager av fem festivaldager har det svenske politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep, og syv om mishandling fra ungdomsfestivalen «We are Sthlm»

Etter første dag ble åtte overgrep og syv tilfeller av mishandling anmeldt. Under festivalens andre dag har politiet mottatt 10 nye anmeldelser om seksuelle overgrep, skriver avisen Sydsvenskan.

– Dette er de foreløpige tallene som jeg har fått i natt, sier Carina Skagerlind, pressetalsperson ved politiet i Stockholm til nyhetsbyrået TT.

Europas største ungdomsfestival

Mellom 20.000 og 25.000 var i publikum da «We are Sthlm», som kaller seg Europas største ungdomsfestival, åpnet for to dager siden, ifølge SVT.

«We are Sthlm» økte vaktholdet på årets festival for å unngå flere overgrep.

– Vi har rundt 150 vakter og folk fra frivillige organisasjoner som passer på, sier prosjektansvarlig Eva Widgren til Sveriges Radio.

I 2015 startet en debatt om festivalovergrep i Sverige, etter at 19 overgrep ble anmeldt under fjorårets «We are Sthlm».

Ifølge Skagerlind kan debatten ha bidratt til at flere overgrep blir anmeldt i år.

– Jeg vil ikke vurdere om tallet på anmeldelser i år et høyt eller lavt. Men vi har spekulert i om det er færre mørketall i år, fordi flere vet at overgrep faktisk er lovbrudd og anmelder disse, sier Skagerlind.

Ifølge Sydsvenskan er det uklart om noen er mistenkt for ugjerningene.

Over 100 anmeldelser i sommer

Anmeldelsene fra «We are Sthlm» går inn i en lang rekke med tilsvarende anmeldelser fra svenske festivaler i sommer.

I løpet av årets festivalsommer har svensk politi har mottatt over 100 anmeldelser av seksuelle overgrep. Det er en økning på over 1000 prosent fra 2015.

– Jeg visste at antall anmeldelser kom til å øke, dette er dessverre ingen nyhet for meg. Vi må begynne å stille krav og si at dette ikke er greit, sa Lisen Andréasson Florman til Sveriges Radio etter at den voldsomme økningen ble kjent.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)