Hopp til innhold

10 nye overgrep anmeldt på svensk ungdomsfestival

Etter to dager har det svenske politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep på ungdomsfestivalen «We are Sthlm».

We Are Sthlm 2015

EUROPAS STØRSTE UNGDOMSFESTIVAL: «We are Sthlm» sier selv at de er Europas største ungdomsfestival. Etter to av fem festivaldager har politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep. Bildet er fra fjorårets festival.

Foto: Presse / We Are Sthlm 2015

Etter to dager av fem festivaldager har det svenske politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep, og syv om mishandling fra ungdomsfestivalen «We are Sthlm»

Etter første dag ble åtte overgrep og syv tilfeller av mishandling anmeldt. Under festivalens andre dag har politiet mottatt 10 nye anmeldelser om seksuelle overgrep, skriver avisen Sydsvenskan.

– Dette er de foreløpige tallene som jeg har fått i natt, sier Carina Skagerlind, pressetalsperson ved politiet i Stockholm til nyhetsbyrået TT.

Europas største ungdomsfestival

Mellom 20.000 og 25.000 var i publikum da «We are Sthlm», som kaller seg Europas største ungdomsfestival, åpnet for to dager siden, ifølge SVT.

«We are Sthlm» økte vaktholdet på årets festival for å unngå flere overgrep.

– Vi har rundt 150 vakter og folk fra frivillige organisasjoner som passer på, sier prosjektansvarlig Eva Widgren til Sveriges Radio.

I 2015 startet en debatt om festivalovergrep i Sverige, etter at 19 overgrep ble anmeldt under fjorårets «We are Sthlm».

Ifølge Skagerlind kan debatten ha bidratt til at flere overgrep blir anmeldt i år.

– Jeg vil ikke vurdere om tallet på anmeldelser i år et høyt eller lavt. Men vi har spekulert i om det er færre mørketall i år, fordi flere vet at overgrep faktisk er lovbrudd og anmelder disse, sier Skagerlind.

Ifølge Sydsvenskan er det uklart om noen er mistenkt for ugjerningene.

Over 100 anmeldelser i sommer

Anmeldelsene fra «We are Sthlm» går inn i en lang rekke med tilsvarende anmeldelser fra svenske festivaler i sommer.

I løpet av årets festivalsommer har svensk politi har mottatt over 100 anmeldelser av seksuelle overgrep. Det er en økning på over 1000 prosent fra 2015.

– Jeg visste at antall anmeldelser kom til å øke, dette er dessverre ingen nyhet for meg. Vi må begynne å stille krav og si at dette ikke er greit, sa Lisen Andréasson Florman til Sveriges Radio etter at den voldsomme økningen ble kjent.

Kulturstrøm

 • Bruker erfaringer fra egen rusproblematikk, kjærlighet og en ungdomstid i rampelyset

  – Musikken til Tyr har blitt mer emo, og minner flere ganger om emo-rap fra miljøer som amerikanske GothBoiClique. Låtene drives av lange, dype toner og plasserer seg i et melankolsk landskap. Det står i stor kontrast til andre store norske rappere sin dansbare, poppete musikk, skriver NRKs musikkanmelder Sofie Martesdatter Granberg om Tyrs nye album «Bedøvelse gjør mester».

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)