NRK Meny
Normal

- Bør henges på veggen

Musikksjefen i NRK P1 mener musikkbransjen og organisasjonene må hjelpe artister som vil synge mer på norsk, og kritiserer spesielt by:Larm.

Per Ole Hagen

Musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1 kritiserer by:Larm og ønsker mer støtte fra musikkbransje og organisasjoner til de som synger på norsk.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

Erlend Mogaard-Larsen Mogård Larsen, by:Larm bylarm

by:Larm-sjef Erlend Mogaard Larsen synes ikke det er viktig å stimulere til mer sang på norsk.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Norske artister synger stadig mindre på morsmålet. Den siste tiden har det vært debatt om hva det kommer av og hva som bør gjøres for å endre dette. Blant annet har musiker og forsker Anne Lorentzen tatt til orde for å gi mer penger til de som synger på norsk.

- Bruk av norsk bør ligge som et incitament blant de som deler ut penger og stipender, slik at artister kan stimuleres til å skrive mer på norsk, mener Anne Lorentzen.

Enig i forslag

Musikksjef i NRK P1 Per Ole Hagen er enig i intensjonene i dette forslaget og støtter forslaget i fredagens utgave av NRK P1 -programmet Norsk på Norsk (programmet hører du klokken 21.03).

- Jeg kan ikke annet enn å støtte det, sier Hagen som også vil sende ballen tilbake til alle organisasjonene som jobber med musikk i Norge.

- Tekstforfatter- og komponistorganisasjonene, artistorganisasjoner og ikke minst platebransjen burde inspirere, hjelpe og støtte opp om de som synger på norsk, mener Hagen som også trekker fram bransjefestivalen by:Larm.

- Bør minnes på

- Før årets utgave av by:Larm gikk sjefen deres ut og sa at det var et dårlig karrieretrekk å synge på norsk. Den typen uttalelser bør jo han henges opp på veggen for og minnes på, mener musikksjefen.

- By:Larm burde i større grad enn de har gjort gå ut og oppfordre til å synge på norsk og få de som gjør det til å sende inn og hjelpe dem som kanskje ikke er gode nok til å bli enda bedre.

Tidligere har by:Larm-sjef Erlend Mogård Larsen blant annet sagt at han ikke er opptatt av hvilket språk det synges på.

- Fundamentalisme

- Musikk er musikk, enten det synges på norsk eller arabisk. En fundamentalisme for å presse gjennom norskspråklig musikk er bare tåpelig, sa Mogård Larsen i november .

- Det er ganske mye dritt der ute, og vi kan ikke kvotere inn norskspråklige artister spesielt, ei heller artister som synger på nynorsk, samisk eller på hallingdøl for den saks skyld, sa han videre.

P1s musikksjef er også klar på sin egen kanals strategi i forhold til norsk musikk på morsmålet.

- Jeg vet ikke hva som må til, men hos oss er det sånn at vi er glade for alt som kommer av norsk tekst, og vi prøver å spille så mye som mulig av det. Faktisk driver vi i P1 en positiv diskriminering av norsk tekst. Problemet med vår høye andel norske tekster er at vi ender opp med å spille en del artister oftere enn andre; derfor er det en fordel for oss om det kommer nye artister som synger på vårt eget språk, sier musikksjef Per Ole Hagen.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix