NRK Meny
Normal

... men svenskene synger på svensk

- Det er absolutt noe å se opp til, mener Håkon Moslet.

Håkan Hellstrøm

Håkan Hellstrøm på Hultsfredfestivalen 2005.

Foto: Mats Andersson / SCANPIX / SCANPIX

Mens det knapt finnes unge artister som synger på norsk, har populærmusikk på svensk en gullalder i Sverige.

Les også: Ingen vil synge på norsk

Suksessfulle svensker

Musikksjef i P3 Håkon Moslet

Musikksjef i P3 Håkon Moslet.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Kent, Håkan Hellstrøm, Hästpojken, Anna Järvinen, Familjen, Dungen , Säkert!, listen over artister som synger på svensk er lang, og strekker seg over vidt forskjellige sjangre, fra elektronika til folk og psykedelia.

- Det svenske språket har alltid stått sterkt i svensk populærkultur, de har en sterk identitet og selvtillit i å synge på svensk. Det er absolutt noe å se opp til, mener P3s musikksjef Håkon Moslet.

Svenskspråklige artister gjør det ikke bare bra i hjemlandet, men også her. Håkan Hellstrøm har for tiden høy rotasjon på p3, mens Familjen og Anna Järvinen var blant de tjue mest populære artistene på by:Larm.

Gikk fra engelsk til svensk

Annika Norlin, kjent fra Säkert og Hello Saferide

Fjorårets kvinnelige artist i Sverige, Annika Norlin.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Säkert! er en av fjorårets suksesshistorier i Sverige. Annika Norlin, som skjuler seg bak navnet, ble kåret til årets kvinnelige artist og årets tekstforfatter på Grammisutdelingen i fjor.

Hun har tidligere gitt ut plater på engelsk under navnet Hello Saferide, men det var først da hun begynte å skrive tekster på svensk at hun virkelig slo gjennom. Platen hennes ble også en av årets mest solgte.

- Sult etter norsk musikk

Håkon Moslet tror det er mulig å selge godt som norskspråklig artist.

- Det er en stor sult i markedet etter artister som synger på norsk. I en tid med nedadgående platesalg, tror jeg det kunne bidratt positivt.

- Mangler musikalitet

Jenny Hval, kjent som Rockettothesky, mener det norske språket mangler musikalitet, og holder seg derfor til å skrive engelske tekster.

- Det svenske språket er litt mer som nynorsk, det har mer klang. Og så er det vel sånn at når det er flere som har sunget på svensk til et større publikum tidligere, baller det på seg.

Men i følge lingvist Anders Vaa ved Universitetet i Oslo, fungerer norsk rent språklig sett like bra som svensk.

- Norsk og svensk kan lingvistisk sett kvalifiseres som ett og samme språk, mange gjør i hvert fall det. Jeg tror dette har med holdninger til norsk språk å gjøre, og ikke kvaliteten ved språket som noen kanskje tror.

Rockettothesky

Synger på norsk: Rockettothesky

Foto: Foto/Copyright: Tom Ivar Øverlie, NRK P3

- Mindre kritiske til engelsk

Vaa tror at å bruke engelsk gjør det lettere å synge om store temaer.

- Man får distansert seg litt når det ikke er ens eget språk. Dessuten er klisjéene så velbrukte på engelsk at det blir greit å bruke dem. Man har ferdige fraser man kan plukke fra andre låter og bruke på ny.

Dessuten er artistene mindre kritiske til tekst på et annet språk, tror Vaa.

- Vi har såpass god språkfølelse på norsk at vi ofte synes at det blir veldig mye dårligere enn tekst på engelsk.

- Må ha noe å melde

Her får han støtte fra Jenny Hval.

- Jeg var i England da You’re Beautiful med James Blunt var populær, og han ble gjort til latter av hele landet fordi teksten var så dårlig. Men det var det ikke fokus på her, for vi hører det jo ikke. Norske artister vil nok skrive bedre tekster hvis de begynner å skrive på norsk, for da må de ha noe å si.

... Ingen regel uten unntak: her er to av noen få Urørt-band som synger på norsk.

wow!signal på Urørt

Dunderhonning på Urørt

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix