Hopp til innhold

- by:Larm er ekskluderende

En sponsor for bransjetreffet by:Larm kritiserer festivalen for å være for snever i sitt utvalg av musikk.

Bård Jørgen Iversen, DDE, GramArt

Bård Jørgen Iversen i GramArt er misfornøyd med norskprosenten på by:Larm.

Foto: Stian Lysberg Solum

Cyaneed

Jentegruppa Cyaneed fra Alta er det eneste demobandet under neste års by:Larm som synger på norsk.

Foto: Cyaneed

Les også: 40 talenter klare for by:Larm

– Fra GramArts synspunkt er by:Larm blitt for snevert, sier Bård Jørgen Iversen – også kjent som medlem i DDE – og styreleder i sponsoren GramArt, til Dagsavisen.

I følge en artikkel i avisa har platedistributøren Musikkoperatørene tidligere kritisert by:Larm for å satse for lite på norske artister med tekster på norsk. De mener også bransjefestivalen er for opptatt av eksport av musikk til utlandet.

Kun ett band synger på norsk

Tirsdag ble lista over demo-band som får spille på neste års arrangement lagt fram, og av 40 band synger kun ett på norsk, nemlig jentegruppa Cyaneed fra Alta.

– Det fins nye norskspråklige artister der ute som trenger en sjanse til å vise seg fram, men jeg tror mange føler at by:Larm ikke passer for dem, og derfor ikke melder seg på, sier Iversen til avisa.

– Det er en klar mangel på nye artister i det markedet som DDE betjener, men denne delen av musikkmarkedet tar ikke by:Larm seg av, hevder han.

- Lite for festlokalene

– by:Larm har vært arena for en annen type musikkultur, med et sterkt fokus på artister som spiller på små klubber i de store byene, og lite på dem som spiller på festlokalene rundt i landet.

Erlend Mogaard-Larsen Mogård Larsen, by:Larm bylarm

by:Larm-sjef Erlend Mogård Larsen er uenig i kritikken.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

GramArt vil nå ta opp profilen til by:Larm, som de mener er ekskluderende.

– Vi bør nå ta en diskusjon med by:Larm om opplegget og stilen på dette bransjetreffet. Det bør være plass til flere stilarter på by:Larm, som er det største treffpunktet for norsk musikkbransje.

by:Larm-sjef Erlend Mogård Larsen forstår imidlertid ikke kritikken.

- Fundamentalisme

- Nei, jeg har ikke noe forståelse for dette. Musikk er musikk, enten det synges på norsk eller arabisk. En fundamentalisme for å presse gjennom norskspråklig musikk er bare tåpelig, sier Mogård Larsen til nettstedet Ballade .

Mogård Larsen understreker at et sted mellom 97 og 98 prosent av innsendte bidrag til by:Larm er på engelsk. Da blir det vanskelig å satse på norske tekster, mener han.

- Det er ganske mye dritt der ute, og vi kan ikke kvotere inn norskspråklige artister spesielt, ei heller artister som synger på nynorsk, samisk eller på hallingdøl for den saks skyld, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.