Hopp til innhold

Norskspråklig musikk taper kampen om å bli spilt på radio

Til tross for at norske radiokanaler både i fjor og hittil i år spiller mer norsk musikk, taper låter med norsk tekst spilletid på landets to største radiokanaler, P1 og P4.

Jenny Jenssen

SYNGER PÅ NORSK: Jenny Jensen

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

I år feirer DDE 15 års jubileum, som et av landets mest populære band. Vokalist Bjarne Brøndbo angrer ikke et sekund på at bandet la om vokalen fra engelsk til kav trøndersk.

Les også:  Ikke kult nok å synge på norsk?

DDE er imidlertid et av få band som synger på norsk, som får mye spilletid på radio. Bjarne Brøndbo liker dårlig at norsk-på-norsk artister opplever stagnasjon og tilbakegang på de største radiokanalene.

DDE D.D.E. Bjarne Brøndbo

NORSK-PÅ-NORSK SUKSESS: Bjarne Brøndbo og DDE.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Vi vet at veldig mange setter veldig stor pris på å få høre tekster som forteller en historie som handler om livet deres som de skjønner, sier Brøndbo.

Han mener mediene og særlig NRK har et ansvar for å formidle det norske språk, også i musikkform.

- Vi bør gi språket vårt litt plass i mediene.

- Må få slippe til

Bandet Trang Fødsel er et av norsk-på-norsk popbandene som ble mye spilt på radio i fjor. Nå legger vokalist og låtskriver Jørund Fluge Samuelsen musikk til Arnljot Eggens dikt. Han tror ikke på tung radiorotasjon for Eggens dikt ikledd musikk.

- Nynorsk på norsk har vel kanskje enda dårligere sjanser enn tekster på bokmål, bemerker han.

Også Samuelsen skulle gjerne sett at flere norske artister som sang på eget språk, slapp til i flere programflater på radio.

- I Barnetimen for de minste er det veldig mye mer norsk-på-norsk enn i for eksempel Østlandssendingen. Hos sistnevnte spiller de en god del norske artister, men det er nesten ingen som spiller norsk-på-norsk. Dersom det er norsk-på-norsk, er det utelukkende de samme artistene om igjen.

Satsning gir lyttere 

Kritikken fra Samuelsen og Brøndbo møter forståelse hos landets største radiokanal, NRK P1. Musikkprodusent i P1, Atle Bredal, er ikke fornøyd med at norsk-på-norsk andelen falt til 23 prosent i fjor, og hittil i år ligger på 22 prosent.

- Det er vi ikke veldig glad for. Vi har lyst til å ligge på en norsk-på-norsk andel som tilsvarer hver fjerde spilte låt på P1, understreker Bredal.

I følge Bredal har satsningen på norsk-på-norsk musikk vært P1s sterke side i mange år.

- Den satsningen vi har, har ført til vekst i lytterskaren, forteller han.

Han mener likevel at platebransjen må ta noe av skylden for at det ble spilt mindre norsk-på-norsk på P1 i fjor. Da debuterte færre artister på norsk.

- I fjor var det mange debutanter som sang på engelsk. I år synger de på norsk.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober