Hopp til innhold

Ingen vil synge på norsk

– Dette er en destruktiv trend, mener P3s musikksjef Håkon Moslet.

Anna Järvinen, by:Larm 2008

Fra by:Larm 2008, Anna Järvinen på Cosmopolite.

Foto: Hanne Tråsdahl

På norske bestselgerlister er norskspråklige artister som Postgirobygget, Vamp og DDE godt representert. Både Dum Dum Boys og Raga Rockers gjorde vellykkete comeback i fjor, men de unge norskspråklige gruppene glimrer med sitt fravær.

Hvorfor er det ingen "kule" artister som synger på norsk?

Les også: ... men svenskene synger på svensk

- Skandaløst

Musikksjef i P3 Håkon Moslet

Det er mye å vinne på å bruke norsk, mener Håkon Moslet.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

P3s musikksjef Håkon Moslet mener dette er er blitt et betegnende trekk ved norsk populærmusikk.

- Når det gjelder yngre artister er det skandaløst få som synger på norsk. Og det er mer enn en tendens, det har pågått så lenge at det er blitt et klart trekk ved populærmusikk i Norge på 2000-tallet. 95 prosent av alle artister som henvender seg til et yngre publikum synger på engelsk. Spør du meg, er dette en destruktiv trend.

- Unaturlig å synge på norsk

Jenny Hval, kjent som Rockettothesky, er en av mange som holder seg til det engelske språket når hun skriver tekster. Selv har hun studert i Australia, og synes det er en naturlig sak å bruke engelsk. Og hun har heller ikke de beste assosiasjonene til musikk på morsmålet:

- Norsk musikk for meg betyr Grand Prix, danseband og folkemusikk. Det har veldig mange negative konnotasjoner for meg, og jeg har veldig få inspirasjonskilder å forholde meg til. Sånn tror jeg det er for mange andre artister også, at de kommer fra musikk som ikke er norsk, og at det er der de henter sin inspirasjon.

Dænsebandet

Danseband, norsk musikk i et nøtteskall.

Foto: Foto-NRK / NRK

- Man blir veldig naken når man synger på sitt eget språk, mens når man bruker engelsk oppstår det en magi gjennom at det er en ukjent verden. Og jeg sliter med å finne en musikalitet i det norske språket. I de prosjektene jeg jobber med nå, henter jeg all inspirasjon fra engelske tekster. Da blir det uinteressant og unaturlig å synge på norsk.

- Norsk vil styrke platesalget

Håkon Moslet mener at unge artister har mye å vinne ved å synge på norsk.

- I en tid med nedadgående plateslag, tror jeg det er et veldig potensiale for artister som bruker sitt eget språk på en bra måte, om det så er innen electronica, pop eller black metal. Jeg tror det ville treffe veldig sterkt, det er en sult i det norske folk etter å høre bra, nye artister som bruker norsk. Det ville gjort musikklivet her til lands rikere.

Moslet peker på at nittitallets største norskspråklige grupper fortsatt har en høy stjerne som engelskbrukende band fra samme periode mangler.

Rockettothesky

Jenny Hval på scenen som Rockettothesky

Foto: Foto/Copyright: Tom Ivar Øverlie, NRK P3

- ”De fire store”, Raga Rockers, Dum Dum Boys, de Lillos og Jokke, står mye sterkere enn artister fra den samme epoken som sang på engelsk. For meg er det ganske opplagt at det er er mye å vinne på å bruke norsk, og vi i P3 søker med lys og lykter etter artister som gjør det.

Må ha noe å melde

Selv om hun ikke har ambisjoner om å gi ut noe på norsk, tror også Jenny Hval det vil være et løft for norsk musikk om flere brukte sitt eget morsmål.

- Vi hadde kanskje fått en Spellemannspris for beste tekst, foreløpig er det ikke så veldig stort behov for det. I det man begynner å bruke sitt eget språk, blir det bedre tekster – når du begynner å fortelle på norsk, er det klart du må ha noe å si.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.