Dette er Klassequizen

Med dette programmet gir vi kunnskap status. Det skal være kult å være smart.

Selda Ekiz med trofé - Klassequizen 2017

Selda Ekiz er programleder for de nasjonale finalene på NRK1.

Foto: Henriette Mordt

Logo Klassequizen 2018

Klassequizen er en årlig landsomfattende kunnskapskonkurranse for ungdomsskoleelever i 10. klasse. Ungdommer mellom 15 og 16 år.

Konkurransen ble for første gang arrangert i 2011 av NRK Sørlandet Da var det bare skoler fra Aust- og Vest-Agder som var med.

To år etter starten på Sørlandet, 2013, ble konkurransen landsomfattende, og hadde finale på NRK1 i mai. Programleder da var Solveig Hareide. Året etter tok Selda Ekiz over som programleder og har hatt den rollen frem til nå.

Frem til finalen i 2016 var det ett program på NRK1 som avsluttet konkurransen. Men i 2017 ble dette endret til 3 sendinger på NRK1. Og for 2018 finalen blir konseptet ytterligere utvidet til fem times-programmer på NRK1 på lørdager. Antallet deltakere utvides også.

Frem til og med finalen i 2017 var det ett lang fra hvert fylke som kom til finalerundene på NRK1. I 2018 kommer det to lag fra hvert fylke til finalerundene på TV. Konseptet har også gått igjennom en stor fornyelse og fremstår nå i en helt ny drakt i både lyd, bilde og form.

Konkurransen starter med kvalifiserende runder på radio DKenes morgen og ettermiddagssendinger, i landets forskjellige regioner og går så videre til nasjonale runder som sendes på TV. Elevenes kunnskap tas på høyeste alvor og konkurransen bygger på rettferdighet og verdighet. Spørsmålene handler om både pensum og generell kunnskap om samfunnet.

Lagene i finalen av Klassequizen sitter ved sine stasjoner på scenen.

Strukturen på turneringen følger like linjer fra start på radio i alle distriktene til den store finalen på TV. Lagene består av tre elever fra en klasse, med en reserve som ikke er aktiv med i konkurransen. På radio får de fire runder med spørsmål, med tre spørsmål i hver runde. Maks score blir her 12 poeng.

Radiodelen av konkurransen avsluttes med en fylkesfinale som gir to lag mulighet til å kjempe mot lag fra hele landet. I 2018 deltar 467 skoler fra hele landet. Dermed er nesten 2 000 ungdommer i alderen 15–16 år direkte involvert i NRK sitt program. Med klassene til disse lagene treffer vi da fort nær 10 000 unge mennesker. Med hele skolen blir tallet mye større!

Klassequizen

I årets TV-konkurranse er det fire innledende runder der lagene for finaleprogrammet blir tatt ut. Konkurranseformen skiller seg i liten grad fra radio, men det blir lagt vekt på mer visuelle oppgaver, og deltakerne må også være litt er fysisk aktive enn de må på radio. Men i sentrum står tradisjonell quiz.

Fra 2018 finner du også Klassequizen på Instagram, med egen nettside og med en Klassequizen-quiz på nett.

Konkurransen er spennende for alle som synes quiz og gameshow er gøy og vi får fort et forhold til deltakerne.

Med en start på radio i januar og en finale i mai blir vi godt kjent med deltakerne og som seer blir du fort trofast mot programmet. Enten ved at vi kjenner til deltakerne fra vårt område eller at de vinner TV-ruta.

Her lar vi landets beste unge skinne på TV i beste sendetid! Ungdom fra hele landet er med og møtes til kunnskapsdyst på likt grunnlag.