Hopp til innhold
Anmeldelse

Et blodig italiensk herremåltid

Alt som kunne gå galt, gikk galt med Italia etter første verdens­krig. Den som vil vite hvordan, må lese denne boken.

Forfatter Antonio Scurati og omslaget til boka M - århundrets sønn
Foto: Cappelen Damm/Greta Stella
Bok

«M – århundrets sønn»

Antonio Scurati

Oversatt av Steinar Lone

Roman

Februar 2023

Cappelen Damm

Bokstaven M i tittelen står for Mussolini, Benito – den tidligere avis­redaktøren som ble grunnlegger av den italienske fascismen.

Men dette er ikke en biografi.

Vi har å gjøre med en nyanse­rik og original roman som tråkker opp de etter hvert ganske opptråkkede stiene i grense­landet mellom fiksjon og virkelighet.

Benito Mussolini

FØREREN «IL DUCE»: Benito Mussolini tjente som soldat under første verdenskrig i 1917. To år senere tok han initiativet til å grunnlegge det italienske fascistpartiet Partito Nazionale Fascista.

Foto: Ap

Det begynner 23. mars 1919, da tidligere sosialist Benito Mussolini grunnlegger det para­militære kamp­forbundet i Milan.

Historien slutter da kong Viktor Emmanuel gir Mussolini makten i det italienske under­huset i januar 1925.

Fem år altså, der vi ser hvordan alt som kan gå galt, går galt for de etablerte politiske partiene i Italia – og ikke minst for de fremad­stormende sosialistene og kommunistene.

Dokumentar­roman

Scurati kaller sin bok en «dokumentar­roman». Den er, på samme måte som nylig utgitte «Onde netters drømmer» av Peter Englund, basert på faktiske kilder.

Men i motsetning til Englund drar Scurati dette over i fiksjonen – så vidt.

Vi følger aktørene, men det vi får vite er basert på det faktiske kilde­materialet, som Scurati også trykker utdrag av mellom kapitlene.

Resultatet er seigt og kompromiss­løst, men alt annet enn kjedelig. En gave­pakke for politikk­nerder, ja, for alle som er opptatte av politisk historie.

Det snedige med Scuratis fortelling er at han lar fascistene være hoved­personer, men uten å gi dem perspektivet. For perspektivet er det forfatteren som har.

Og han bruker det til å vise hvilken sammen­satt gjeng denne fascist­bevegelsen var:

«Bakerst i salen gjør Benito Mussolini sin entré. Han går med lange skritt mot podiet. Han følges av lederen for futuristene, Filippo Tommaso Marinetti, med en bowler­hatt på hodet, deretter kommer Ferruccio Vecchi, i militært grå­grønt, med svart skjorte og brystet dekket av medaljer, og en høy, ung og kraftig mann i sivil.

I salen stiger det opp et alminnelig opprømt rop, også dette en av de mange oppfinnelsene til D’Annunzio som er overtatt av fascistene: 'Leve vår Fører! Hurra, hurra, hurra for Benito Mussolini!'»

Mussolini

DIKTATORISK HOFTEFESTE: Statskuppet i 1922, hvor over 25.000 såkalte «svartskjorter» marsjerte mot Roma, ga Mussolini makten i Italia. Her etter maktovertakelsen sammen med støttespillerne Emilio de Bono (nummer to fra venstre), Italo Balbo (nummer to fra høyre) og Cesare Maria De Vecchi (ytterst til høyre).

Foto: AP

Drukner i sekterisme

Ta eksempel den kokain­avhengige dikteren Gabriele D'Annunzio.

Han ble en helt for den fascistiske ungdommen da han, sammen med 2000 nasjonalister, annekterte byen Fiume i et helt år med mål om å få inkludert byen i Italia.

Vi blir også kjent med noen av Mussolinis mest profilerte motstandere.

For eksempel sosialistene Nicola Bombacci og Giacomo Matteotti, som er til stede på kongressen til det italienske sosialistpartiet i 1921, der de skal forvalte den over­veldende valg­seieren fra to år før.

Der skal egentlig bare bestemme hvordan de skal overta makten, siden de jo har fått et overveldende folkelig mandat.

Men i stedet imploderer hele møtet i sekterisme og indre motsetninger.

Mussolini som redaktør for det sosialistiske tidsskriftet Avanti!

REDAKTØR: Slik så Benito Mussolini ut da han var redaktør for det sosialistiske tidsskriftet Avanti! mellom 1910 og 1914. Senere tok hans politiske karriere en mildt sagt annen retning.

Giacomo Matteotti

SOSIALIST: Politiker Giacomo Matteotti kritiserte på 1920-tallet Mussolini åpent. Han ble bortført og drept av fascister i 1924 etter en bokutgivelse.

Gabriele D'Annunzio

FORFATTER OG FASCIST: Gabriele D'Annunzio tilhørte retningen dekadentismen i italiensk litteratur. Høsten 1919 ledet han et korps av frivillige for overta byen Fiume (Rijeka i dagens Kroatia) med militærmakt.

Virkelige helter og aparte figurer

Dette er historien om den fascistiske bevegelsen. Men det er også historien om dem som bød på motstand i løpet av disse fem årene. De virkelige heltene i denne fortellingen.

En av dem er Cecare Mori, prefekten i Bologna. I 1922 koordinerer han den offentlige orden ved å forby lastebil­kjøring i en by som er nærmest hærtatt av fascistiske pøbler.

Det er disse bilene fascistene kjører rundt i når de skal ut på lands­bygden for å banke opp og myrde sosialister.

Vi møter også mer aparte figurer, der den nevnte dikteren D'Annunzio fremstår som den mest vågale trapes­artisten i dette politiske sirkuset.

Men også den jødiske arvingen Margheritta Sarfatti, kultivert kunst­kritiker og Mussolinis elskerinne, får nok kjøtt på beinet til at hun fremstår som en interessant skikkelse.

Margherita Sarfatti

ELSKERINNE: Den jødiske overklassekvinnen Margerita Sarfatti jobbet i propagandaavdelingen til fascistpartiet.

Smaksrik forrett

Ved å konsentrere seg om de fem avgjørende årene, bringer Scurati oss tett på makt­kampene som pågikk også innad i den fascistiske bevegelsen.

Skulle de lene seg til venstre for å gjøre seg tiltalende overfor arbeider­klassen? Eller gå til høyre for å skaffe seg sympati og penger fra industri og jordeiere?

Scuratis bok er en indirekte hyllest til demokratiet, maktfordelings­prinsippet, og verdien av uavhengige domstoler. Den minner oss om hvor viktig det er å ha sine meningers mot - også når det ikke er så mange andre som mener det.

Alt dette pakket sammen i egen­artet form for faktuell fiksjon.

Det skal komme to bind til før «år­hundrets sønn» henger og dingler i galgen på piazzaen i Milano i april 1945. Så egentlig er dette første bindet bare forretten.

Eller som italienerne ville si det: antipasti, i det som tegner til å bli et uvanlig velsmakende herre­måltid der mye blod skal flyte før gjestene går fra bordet.

Kommer fascismen tilbake? Hva kan vi lære av mellomkrigstidens krise for demokratiene? Er det noe å lære?
I et direktesendt foredrag fra Universitetsaulaen i Bergen gir professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvet, oss svar og innsikt.
Dette er den aller første Aarebrotforelesningen for å hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot sto for. Arrangementet er et samarbeid mellom UiB, familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen.

FASCISME PÅ 200 MINUTTER: Kommer fascismen tilbake? Hva kan vi lære av mellomkrigstidens krise for demokratiene? Professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet gir oss svar og innsikt.

Hei!

Jeg leser og anmelder litteratur i NRK. Les gjerne også anmeldelsen min av «Kairos» av Jenny Erpenbeck, «Detaljer» av Ia Genberg, eller Franz Kafkas «Prosessen» oversatt av Jon Fosse.

Forfatter Antonio Scurati – Donald Trump minner om Mussolini

PÅ NETT: En Mussolinihyllest med hilsen fra diktatorens barnebarn, i en suvenirbutikk i Predappio.