Hopp til innhold

– Noen øker reintallet sitt

Det er ikke alle reineiere i Finnmark som bryr seg om reduksjonskravet fra myndighetene. Reineier Tor Mikkel Eira synes at det er urettferdig overfor dem som allerede har redusert flokken sin.

Det er ikke alle reineiere i Finnmark som bryr seg om reduksjonskravet fra myndighetene. Reineier Tor Mikkel Eira synes at det er urettferdig overfor dem som allerede har redusert flokken sin.

Se video

– Jeg blir bekymret. Det hjelper jo ikke at jeg reduserer reintallet, når andre øker sitt reintall tilsvarende, sier Tor Mikkel Eira i Karasjok.

Han er en av dem som har fulgt kravet fra myndighetene, og redusert flokken sin. Han kjenner til flere som ikke har gjort det samme, heller tvert imot.

– Jeg vet at noen har økt reintallet etter at reduksjonsplanen trådte i kraft, sier han.

Reintallet i Norge skal ned med 31.000 rein, og det er spesielt Finnmark som berøres. Reindriftsutøvere i Vest- og Øst-Finnmark har 75 prosent mer rein enn det som staten har satt som maksantall dyr.

Staten har bestemt at nesten alle reineiere i Finnmark må redusere flokkene sine med mellom 39 og 49 prosent for å få bukt med problemet.

NRL vil ikke straffe noen

Ifølge reindriftsloven og reindriftsavtalen mellom staten og næringen, kan myndighetene sanksjonere overfor utøvere som ikke følger kravet. Blant annet ved å holde tilbake økonomisk støtte, som for eksempel produksjonsstøtte, kalvestøtte og rovdyrserstatning.

Nestleder Per J. Anti i NRL

Nestleder Per J. Anti i NRL vil at staten skal snu i reduksjonsprosessen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) har ingen planer om slike sanksjoner overfor utøvere som velger å ignorere kravet fra myndighetene.

– NRL skal ikke foreta seg noe der. Vi vil heller arbeide for å få staten til å snu i sine planer om tvangsslakting, som vi har sett i media de siste dagene. Reindriftsutøvere er fremstilt som kriminelle og at tvangstiltak må til, sier nestleder Per J. Anti i NRL.

Staten redd for sabotasjer

NRK Sápmi kunne denne uken avsløre at reindriftsforvaltningen har foretatt en egen risikoanalyse i forbindelse med reintallreduksjonen i Finnmark.

I dokumentet som er unntatt offentlighet, fremkommer det at myndighetene ikke tror at distriktene av eget tiltak vil gjennomføre reduksjonsplanene, og at reineiere kan tenkes å sabotere reduksjonen. I tillegg skriver forvaltningen at tvangstiltak som tvangsslakt, vil være nødvendig.

Reindriftssjef Jan-Yngvar Kiel uttalte til NRK denne uken at han ikke ønsket å la seg intervjue om dokumentet da det er ment for intern bruk.

Etterlyser handling

Reineier Tor Mikkel Eira i Karasjok tror ikke at ting blir bedre uten at noe blir gjort.

– Beitene blir ikke bedre fordi reintallet forblir like høyt som før.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK