Hopp til innhold

– Vi må se fremover

Et nytt samisk fotballforbund er etablert. FA Sápmi må nå stable på plass både økonomi og spillere – og tillit.

FA Sápmi

FA Sápmi ønsker en ny start med blanke ark. Et nytt samisk fotballforbund er nå etablert.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Håkan Kuorak

Håkan Kuorak fra Jokkmokk skal lede FA Sápmi.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Fotballtinget ble avholdt i Kiruna i Nord-Sverige i helga, og Håkan Kuorak fra Jokkmokk i Sverige ble som forventet valgt som president av FA Sápmi. Han tar fatt på oppgaven med ære og glede.

– Jeg er veldig stolt over å få lede FA Sápmi. Det har ikke skjedd noe innen samisk fotball de siste fire årene, noen måtte ta tak i dette. Jeg føler meg forpliktet til å gjøre det og jeg gjør det med glede, sier Kuorak til NRK.

I styret forøvrig sitter Elin Nickolaisen fra Bardufoss som visepresident.

Frode Guldbjørnsen fra Karasjok, Ella Marit Janse fra Boden og Berit Irene Balto fra Oslo er valgt inn som styremedlemmer. Varamedlemmer er Arnt Marius Eriksen, Carola Johansson og Nicklas Danielsen.

Geografisk spredning

Fotballtinget til FA Sápmi har satt inn som krav i reglementet at man skal ha styrerepresentanter fra hele Sápmi, og det er ikke mulig å velge inn flere folk fra samme sted.

Nicklas Danielsen er fra Røros. Han synes at det er bra at det sørsamiske området nå i større grad enn før blir inkludert.

– Mitt bidrag i styret vil være å styrke nettverket av gode spillere i det sørsamiske området. Vi starter nå med blanke ark med et helt nytt forbund, sier han.

Langvarig fotballstrid

Nyoppstartede FA Sápmi er ment for lag og foreninger knyttet til samiske idrettsforbund i Norge, Sverige, Finland og Russland, og er etablert fordi samisk fotball ikke lenger har en fungerende organisasjon .

Samisk fotballforbund (SFF) eller Sámi spábbáčiekčanlihttu (SSL) ble stiftet 18. oktober 2003, men de siste to-tre årene har forbundet stort sett bare eksistert på papiret. Rot i økonomien har ført til at forbundet har hatt liten eller ingen aktivitet, og det har ikke vært avholdt fotballting på flere år.

President Håkan Kuorak sier at det aller viktigste for FA Sápmi er å få på plass en stødig økonomi. De vil nå søke om prosjektmidler fra Sametingene i Sverige og Norge, i tillegg til å jobbe aktivt for å få inn sponsorer. Kuorak sier at de allerede kan ha én stor sponsor med på laget.

Men vel så viktig vil det være å bygge opp tilliten til organiseringen av samisk fotball, kanskje spesielt i Sápmi.

– Internasjonalt snakker man fortsatt om de gode spillerne som det samiske landslaget har kommet med tidligere, som i dag spiller på proffnivå i både utland og i tippeligaen. Hjemme i Sápmi oppfatter nok folk flest at det ikke har eksistert et reelt samisk fotballforbund på flere år.

– Det er vår oppgave nå å vise at vi vil jobbe for samisk fotball, sier Kuorak.

– Viktig å motivere ungdom

Leif Isak Eide Nilut ble i 2003 valgt som den aller første samiske fotballpresidenten i SSL, hvor han satt helt til 2008. I helga deltok han på fotballtinget i Kiruna som representant for idrettsgruppa Nilut i Kautokeino, for å reise et nytt forbund.

– Det er en følelse av at vi ikke skulle måtte behøve etablere et helt nytt forbund, samtidig som vi må lære av historien og se fremover. Jeg tror dette vil lykkes bra fordi vi alle har sett hvor viktig det er å ha et forbund som er i virksomhet. Nå har vi også opplevd hvordan det er å være uten, sier han til NRK.

Leif Isak Eide Nilut

Leif Isak Eide Nilut ser frem til fortsettelsen av FA Sápmi.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Han innrømmer at det har vært et savn når det samiske fotballmiljøet har vært uten en klar organisering. At det er behov for det, er ingen tvil.

– Vi må ha en organisasjon som legger til rette for - og utvikler samisk fotball. Det er en stor motivasjonsfaktor for unge spillere som f.eks blir tatt ut til det samiske landslaget for å fortsette med idrett. Vi viser også verden utenfor at samisk idrett er levende og vi får oppmerksomhet fra andre. Tenk deg hva AWG gjør for samisk ungdom, det er nok første skritt for mange som vil satse mot elitenivå.

Vil gjenopplive kvinnefotballen

Nyopprettede FA Sápmi er allerede igang med arbeidet å danne et samisk herrelandslag som skal delta på CONIFA WORLD CUP til sommeren. Med tid vil man også fokusere på å gjenopplive damelaget og ungdomslaget.

Styremedlem Ella Marit Janse er selv aktiv fotballspiller, og vil jobbe for kvinnefotballen spesielt. CONIFA planlegger nemlig ulike mesterskap også for kvinner i nær fremtid.

– For at vi skal vokse må man ha en organisasjon å stå på. Jeg forventer og tror at den nye forbundet vil skape et fellesskap og jeg vil iallefall selv løfte frem alle de som vil spille fotball.

Ella Marit Janse

Ella Marit Janse er nyvalgt styremedlem. Hun har bakgrunn i fotballen og tror hun vil kunne bidra med hands-on erfaring i styret. – Det blir spennende, sier hun.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Men først må herrelaget på plass, for mesterskapet er bare et par måneder unna. CONIFA arrangeres i Østersund i Sverige fra 1.-8. juni, og er for lag som er utenfor FIFA. NRK er blant annet interessert i å sende kampene på TV.

Må jobbe opp mot klubbene

Smørbrødlista er klar med navn, nå gjenstår den vanskeligste biten med å få klubbene med. Mange av de spillerne som er aktuelle for det samiske landslaget har nemlig egne kamper 1. juni – og ny serierunde 9. juni.

– Vi har ikke hatt noen mulighet til å påvirke datoen for cupen, og den første uka i juni er en vanskelig tid. De samiske spillerne i både Norge og Sverige er under kontrakt, spesielt i de høyeste divisjonene, og hvis klubbene sier nei så er det ikke bare-bare for oss å få de spillerne vi ønsker.

Det sier Roger Boltås til NRK Sápmi, som sammen med Isak Ole Hætta har fått jobben med å samle og danne et herre samelandslag til CONIFA-mesterskapet som bare noen måneder unna.

– Får vi med oss alle de spillerne som vi ønsker fra eliteserien, første og andre divisjonen på denne turneringen, så klarer vi å bite godt ifra oss,. Uansett hvordan det blir, så vil vi sette sammen et velfungerende lag, sier Boltås.


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK