Nytt fotballforbund snart på plass

Den andre helgen i januar møtes arbeidsgruppen som jobber med etableringen av et nytt samisk fotballforbund, i Kiruna i Sverige.

Frode Guldbjørnsen
Foto: Thoralf Balto / NRK

– Den helgen skal vi se mye på retningslinjer for det nye samiske fotballforbundet, folk til det nye styret og skaffe oss sonekontakter over hele Sápmi, som skal være kontaktpersoner, forklarer Gulbjørnsen.

Frode Gulbjørnsen sier at dette skal være et forbund som man skal se over hele Sápmi, og de får mange henvendelser fra folk som spør om når de er etablert, også om det blir damelag.

Det var etter Nilut cup i Kautokeino i november det ble nedsatt en arbeidsgruppe som startet arbeidet med etablering av et nytt samisk fotballforbund, fordi gruppen ønsker at Sápmi fortsatt skal finnes på fotballkartet. Utenom Frode Gulbjørnsen sitter Roger Boltås, tidligere visepresident i Samisk fotballforbund Håkan Kuorak og Sápmi trener Isak Ole Hætta i denne arbeidsgruppen.

– Kommer nytt samisk fotballforbund

– Vi leverer regnskapet før jul

Klar over etableringen

Sametingsråd Henrik Olsen sa for noen uker siden at han er klar over at det jobbes med etablering av et nytt samisk fotballforbund, men ønsker ikke å si noe om hvordan Sametinget kan støtte et nytt forbund.

– Nå ønsker vi å komme i dialog med dagens samiske fotballforbund og få ryddet opp i rotet der, hvordan det blir fremover med samisk fotball kan jeg ikke si noe om nå, uttalte Olsen til NRK Sápmi.

Skal være med til sommeren

Om et nytt samisk fotballforbund skal få med lag i mesterskapet Conifa World Cup i Östersund neste sommer, må fotballforbundet være etablert i løpet av februar neste år.

– Det er målet vårt, vi skal klare å få etablert fotballforbundet i løpet av februar, og lag som er med i samisk idrettsforbund vil bli invitert, sier Frode Gulbjørnsen, som ikke ønsker å si noe om hvilke signaler Sametinget har gitt.

Gulbjørnsen sier at de er invitert til å delta i Conifa World Cup, men må få etablert et nytt samisk fotballforbund før den tid.

Etablert i sommer

«Confederation of Independent Football Associations» eller Conifa er en ny paraplyorganisasjon for alle fotballag, som eksisterer utenfor FIFA, men er også en konkurrent til N. F-Board, hvor Samisk fotballforbund er med.

Det var i sommer Conifa ble stifte og de har seks medlemsland med, Nord-Kypros, Kurdistan, Quebec, Darfur, Tamil Elam og Oksitania, og til sommerens turnering er allerede ni lag klare, og håper er at det også blir et samisk lag som kan delta, i turneringen som spilles i månedsskiftet mai-juni, en uke før VM i fotball i Brasil.

Hør hele intervjuet her (på samisk):