– Jeg kan gjenopprette Samisk fotballforbund

Håkan Kuorak (51) har vært med på å bygge opp Samisk fotballforbund. Nå vil han hjelpe forbundet å komme ut av det uføret de har havnet i.

Håkan Kuorak

Håkan Kuorak har klare tanker om hva som må til for å få samisk fotball på rett kjøl igjen.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Jeg er veldig interessert i å stille som kandidat til ledervervet i Samisk fotballforbund. Jeg vet hva som rører seg innen den samiske fotballen og i NF-Board. Jeg har jo vært med på å bygge opp Samisk fotballforbund. Derfor er jeg klar over hva som kreves av arbeid for å gjenopprette det som har vært, sier Håkan Kuorak.

Håkan Kuorak var med i styret til Samisk fotballforbund frem til 2010. Da tapte han ledervalget i fotballtinget som ble holdt i Kautokeino.

Kuorak har også sittet i styret til det internasjonale fotballforbundet Non-FIFA-Board (NF-Board) siden det ble opprettet i 2003. Forbundet representerer nasjonale lag, som ikke er medlem av FIFA, oftest fordi nasjonen ikke er selvstendig eller ikke har internasjonal anerkjennelse. NF-Boards mål er å organisere kamper mellom dets medlemmer, så vel som å arrangere VIVA World Cup.

Den daværende landslagsassistenten for Sápmi, Svein Ole Sandvik fra Kautokeino, hadde i 2010 ikke tro på at Håkan Kuorak er den rette mannen til presidentvervet i Samisk fotballforbund. Han mente at Kuorak er altfor blyg .

– Klare visjoner

Kuorak på sin side tror at han er rett person for dette krevende vervet. Han sier at han klar klare visjoner om hva som må gjøres for å få Samisk fotballforbund på fote igjen.

– Det første som må gjøres er bedre økonomien til det samiske fotballforbundet for å kunne bygge opp igjen organisasjonen. Dette kan vi få til i et samarbeid med sametingene i Norge, Sverige og Finland. Dernest må vi etablere et samarbeid med sponsorer. Det vil også være mulig å få penge gjennom NF-Board i fremtiden, forklarer Kuorak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viva World Cup

Viva World Cup er en av turneringene Håkan Kuorak vil at Sapmi skal satse på.

Foto: Sigve Nedredal

Kuorak sier at det for tiden skjer veldig mye spennende i NF-Board.

– NF-Board holder for tiden på med å skrive under store reklameavtaler med store internasjonal selskaper. De jobber mye med marketing og sånne greier. Det skjer mye i NF-Boards regi. Hvis Sapmi ikke blir med på dette toget nå så kommer vi til å tape mye både tid og penger, forklarer Kuorak.

Samisk fotballforbund har ikke betalt for medlemskapet i NF-Board på flere år. Hva vil dette bety for Samisk fotballforbund?

– Akkurat nå betyr det at samisk fotball ikke kan regne seg som medlemmer i NF-Board. Til tross for dette regnes Sapmi fortsatt som en av de viktige organisasjonene i NF-Board. Jeg er jo Sapmis representant i det internasjonale forbundet, til tross for at Sapmi ikke de siste årene har betalt kontingent, forklarer Kuorak.

– Viva World Cup i Sapmi

Östersund i Sverige har ytret ønske om å arrangere neste års Viva World Cup og allerede om en uke møtes styret i NF-Board i Munchen i Tyskland for å ta en avgjørelse om neste års turnering.

– For at Östersund skal kunne være en aktuell kandidat, så må Samisk fotballforbund være med på å fremme kandidaturet. Jeg vet at arrangørene i Östersund har forsøkt å komme i kontakt med styret i Samisk fotballforbund, uten å oppnå kontakt. Derfor ser man på andre alternativer. Blant annet kan det være aktuelt at et annet fotballforbund i Sverige kan stå bak arrangementet, forklarer Kuorak.

Christian Michelis

Christian Michelis, presidenten i NF-Board.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Christian Michelis er president i NF-Board. Han sier at Sapmi fortsatt anses som et medlem av NF-Board til tross for at de ikke har betalt for medlemsskapet på flere år.

– Sapmi anses fortsatt som medlemmer av NF-Board, men for tiden har de ikke rett til å stemme i generalforsamlingen, opplyser Michelis.

Michelis forklarer at NF-Board nå jobber med å få på plass sponsoravtaler og avtale om TV-rettigheter til turneringene. Dette vil forhåpenligvis være med på å styrke organisasjonen og arrangementene.

– Hvis vi lykkes med dette så vil vi ha penger til å gi støtte til de nasjonale forbundene. Vi vil også være istand til å lage gode arrangementer, håper Michelis.

Presidenten i NF-Board sier at han er kjent med Östersunds ønske om å stå som arrangør av neste års Viva World Cup.

– Vi i styret i NF-Board har også prøvd å få kontakt med presidenten i Samisk fotballforbund uten å lykkes. Derfor er vi veldig skuffet over den manglende interessen fra det samiske forbundets side om å få arrangementet til Sapmi. Jeg må sannelig si at jeg ikke vet hvorfor de ikke viser noen interesse, sier Christian Michelis.

Michelis håper at Sapmi så snart som mulig ønsker å delta i Viva World Cup. De er hjertelig velkommen.