Lagene klare til Conifa World Cup

Sápmi havnet i pulje med Occitanien og Abchazien etter trekningen i Østersund mandag ettermiddag.

Conifa trekning

Fra mandagens trekning i Østersund.

Foto: Anne-Maret Päiviö / SVT Sápmi

Tolv lag er klare til å kjempe om seieren i Conifa World Cup som går av stabelen i svenske Østersund første uken i juni.

Dette er er en verdenscup for nasjoner, folk og minoriteter utenfor FIFA's organisasjon. Kampene spilles på Jämtkraft Arena, der også trekningen ble gjennomført.

I verden er det mer enn 5.500 etnisiteter. Flere hundre av disse lever regioner som sportlig sett er isolert fra resten av verden. De har ikke noen internasjonal arena der de kan spille fotball.

Sammen med Kurdistan, Padanien og Zanzibar er Sápmi forhåndsfavoritter.

I forbindelse med mesterskapet kommer Gaaltije sørsamiske senter til å sette opp en kulturlandsby og arrangere en kulturfestival der deltakerlandene deler sin kulturarv med de andre.

Conifa ble stiftet i fjor sommer. Seks områder var med på stiftelsen; Nord-Kypros, Kurdistan, Quebec, Darfur, Tamil Elam og Oksitania.

Sápmi uten et fungerende fotballbund

Det har eksistert et uoffisielt «landslag» i fotball for samene i Norge, Sverige, Finland og Russland helt siden midten av 1980-tallet. Sápmi eller samelandslaget har spilt kamper siden 1985, men ingen av disse har hatt offisiell status i og med at Sápmi ikke er en uavhengig stat.

Samisk fotballforbund (SFF) eller Sámi spábbáčiekčanlihttu (SSL) ble stiftet 18. oktober 2003, men de siste to-tre årene har forbundet stort sett bare eksistert på papiret. Rot i økonomien har ført til at forbundet har hatt liten eller ingen aktivitet.

Nytt samisk fotballforbund (Sápmi) ble stiftet i januar 2014. De stiller med ett herrelag i Conifa World Cup.