Leter etter samiske spillere

Det nye samiske fotballforbundet har nå startet letingen etter aktuelle spillere til samelandslaget.

Håkan Kuorak

Håkan Kuorak er en av de som sitter i interrimstyret til FA Sápmi.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Et nytt Samisk Fotballforbund er under dannelse. FA Sápmi dekker Norge, Sverige, Finland og Russland.

Et interimsstyre bestående av Håkan Kuorak, Frode Guldbjørnsen, Roger Boltås og Isak Ole Hætta jobber med å klargjøre for et fotballting som blir avholdt 1.mars 2014 i Kiruna.

Et forbund i fire land

FA Sápmi er for lag og foreninger som er knyttet til Samiske idrettsforbund i Norge, Sverige, Finland og Russland.

– Vi ønsker å gi tilbud til samiske fotballspillere til å representerer sitt folk i Sápmi, nasjonalt og internasjonalt, skriver interrimstyret i en presssemelding.

Etter at et styre er på plass så vil første målsetting være å delta på sommerens CONIFA WORLD CUP. Mesterskapet arrangeres i Østersund 1.-8. juni 2014 og er for lag som er utenfor FIFA.

FA Sápmi er i gang med å kontakte aktuelle klubber hvor det er spillere som kan være med å representere Sápmi under sommerens mesterskap.

– Vi håper klubbene viser velvillighet med å frigi aktuelle spillere som vil representere Sápmi i internasjonale mesterskap, heter det i pressemeldingen.

Ikke levert regnskap og rapport

Interrimstyret til FA Sápmi ser det som nødvendig å etablere et nytt samisk fotballforbund fordi det eksisterende samiske fotballforbundet ikke lenger fungerer.

Samisk fotballforbund (SFF) eller Sámi spábbáčiekčanlihttu (SSL) ble stiftet 18. oktober 2003, men de siste to-tre årene har forbundet stort sett bare eksistert på papiret. Rot i økonomien har ført til at forbundet har hatt liten eller ingen aktivitet.

Fotballpresident Mikkel Isak Eira og resten av styret i Samisk fotballforbund ble i begynnelsen av november 2013 truet med politianmeldelse for manglende regnskap og rapportering for regnskapsåret 2012.

Mikkel Isak Eira og pengesedler

Fotballpresident Mikkel Isak Eira.

Foto: Erlend Aas/Dan Robert Larsen / NTB scanpix/NRK

Sametinget har fra 2013 kuttet all støtte til forbundet og har gjentatte ganger purret på forbundet for å få tilbakebetalt støtte.

Daværende sametingsråd Vibeke Larsen (Ap) jobbet mye med å prøve å få fotballforbundet til å levere inn den manglende innrapporteringen, uten å lykkes. Økonomiseksjonen på Sametinget sendte 12. september i 2013 en faktura til Samisk fotballforbund med krav om tilbakebetaling av tilsammen 302.000 kroner.

Reality-kjendisen Mikkel Isak Eira, som er kjent både som vinner av «Farmen» på TV 2 og som deltaker i «Robinson ekspedisjonen» på TV3, har ledet Samisk fotballforbund siden 2008.

I november i fjor lovte han overfor NRK at det manglende regnskapet snart skal være på plass.

– Jeg vil jobbe for at vi leverer et godkjent regnskap til Sametinget før jul i år, uttalte Mikkel Isak Eira til NRK i november 2013.