Hopp til innhold

Stiller lag i Conifa World Cup

Det nye samiske fotballforbundet planlegger å stille lag i en internasjonal turnering i sommer.

Frode Guldbjørnsen

Frode Guldbjørnsen fra Karasjok i Finnmark er en av stifterne av det nye samiske fotballforbundet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi planlegger å delta med et samisk herrelag i Confica World Cup turneringen i Östersund i Sverige første uka i juni, sier en av stifterne av det nye fotballforbundet Frode Guldbjørnsen.

I helga hadde det nye fotballforbundet Sápmi planleggingsmøte i Kiruna i Sverige. På møtet ble det blant annet jobbet med retningslinjer for forbundet.

Forbundet skal ha samarbeid med Samenes Idrettsforbund (SIF). Første ting blir arrangert 1. mars i Kiruna. Da vil det bli valgt et styre, retningslinjene for forbundet vil bli godkjent og det vil bli laget en strategi for det videre arbeidet.

Et internasjonalt fotballforbund

«Confederation of Independent Football Associations» eller Conifa er en paraplyorganisasjon for fotballag som står utenfor det internasjonale fotballforundet Fédération Internationale de Football Association (FIFA).

I verden er det mer enn 5.500 etnisiteter. Flere hundre av disse lever regioner som sportlig sett er isolert fra resten av verden. De har ikke noen internasjonal arena der de kan spille fotball.

Conifa planlegger å holde en internasjonal fotballturnering i Östersund i Sverige i juni i år. Sápmi er invitert å delta. Til sommerens turnering er allerede ni lag klare.

Det var i fjor sommer Conifa ble stiftet.Seks områder var med på stiftelsen; Nord-Kypros, Kurdistan, Quebec, Darfur, Tamil Elam og Oksitania.

Sápmi uten et fungerende fotballbund

Det har eksistert et uoffisielt «landslag» i fotball for samene i Norge, Sverige, Finland og Russland helt siden midten av 1980-tallet. Sápmi eller samelandslaget har spilt kamper siden 1985, men ingen av disse har hatt offisiell status i og med at Sápmi ikke er en uavhengig stat.

Samisk fotballforbund (SFF) eller Sámi spábbáčiekčanlihttu (SSL) ble stiftet 18. oktober 2003, men de siste to-tre årene har forbundet stort sett bare eksistert på papiret. Rot i økonomien har ført til at forbundet har hatt liten eller ingen aktivitet.

Derfor er det nødvendig å starte et nytt samisk fotballforbund.

Mikkel Isak Eira

Fotballpresident Mikkel Isak Eira.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Fotballpresident Mikkel Isak Eira og resten av styret i Samisk fotballforbund ble i begynnelsen av november 2013 truet med politianmeldelse for manglende regnskap og rapportering for regnskapsåret 2012.

Sametinget har fra 2013 kuttet all støtte til forbundet og har gjentatte ganger purret på forbundet for å få tilbakebetalt støtte.

Daværende sametingsråd Vibeke Larsen (Ap) jobbet mye med å prøve å få fotballforbundet til å levere inn den manglende innrapporteringen, uten å lykkes. Økonomiseksjonen på Sametinget sendte 12. september i 2013 en faktura til Samisk fotballforbund med krav om tilbakebetaling av tilsammen 302.000 kroner.

Reality-kjendisen Mikkel Isak Eira, som er kjent både som vinner av «Farmen» på TV 2 og som deltaker i «Robinson ekspedisjonen» på TV3, har ledet Samisk fotballforbund siden 2008.

I november i fjor lovte han overfor NRK at det manglende regnskapet snart skal være på plass.

– Jeg vil jobbe for at vi leverer et godkjent regnskap til Sametinget før jul i år, uttalte Mikkel Isak Eira til NRK i november 2013.


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK