Selger rettigheter til fotball

Det internasjonale fotballforbundet Conifa selger nå senderettigheter til World Cup turneringen i Östersund i Sverige, første uka i juni.

Sápmis herrelag i fotball 2008

Arkivfoto Sápmis herrelag i 2008.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Det nye samiske fotballforbundet stiller med et herrelag i den turneringen, og mediatallsmann Frode Guldbjørnsen mener at det vil løfte samisk fotball om kampene sendes på TV eller nett.

– Man trenger ikke å være professor for å skjønne at det er store muligheter som åpner seg for oss, om Sápmis kamper blir sendt på nett, sier Guldbjørnsen.

Ønsker Sápmi med

12 herrelag skal være med i det Conifa president Per-Anders Blind uttaler er et VM, sommerens Conifa World Cup i Östersund, hvor Sápmi er et av herrelagene.

Dette er Conifa World Cup (ekstern side):

Per-Anders Blind

Conifa president Per-Anders Blind ønsker at NRK Sápmi og SVT Sápmi sender Sápmis kamper.

Foto: Privat

– Vi har et mediefirma som nå starter arbeidet med å selge senderettighetene til mesterskapet, og jeg tror at dette kunne være noe for SVT og NRK Sápmi, men jeg tror ikke de har hatt noen kontakt om dette, sier Per-Anders Blind.

Blind har et håp om at senderettighetene til kampene fra Östersund selges over hele verden, og han tror ikke rettighetene vil bli for dyre heller.

– Vil sende

NRK Sápmi har vært inne på tanken om å sende fra denne fotballturneringen til sommeren, både TV og radio.

– Dette er noe som vi i ledelsen ønsker å høre mer om og hvilke muligheter vi har for å sende kampene, sier NRK Sápmi-sjef, Nils Johan Heatta.

Heatta ser på opplegget til Conifa som meget profesjonelt, som også gjør at NRK Sápmi kan bli med.

– Radiorettigheter vil man nok bli enige om, men det er til slutt prisen som avgjør om NRK Sápmi sender kamper fra Conifa World Cup i Östersund, sier Heatta, som ikke ønsker å gå ut med hva de kan tenke seg å betale for disse rettighetene.

Ønsker NRK med

Med Sápmi som et av lagene, er det naturlig for Conifa president Per-Anders Blind å få med NRK Sápmi og SVT på laget.

– Det er jo mange i Sápmi som følger med både SVT Sápmi og NRK Sápmi, derfor ønsker jeg at de blir med på dette til sommeren, sier Blind.

Conifa skal også selge enkeltkamper fra sommerens turnering, til de som måtte ønske å se kamper fra turneringen.

– Kan få med sponsorer

For det nye samiske fotballforbundet er det også andre muligheter som åpner seg med dette, mot blant annet sponsorer.

– For oss kan det bli lettere å få sponsorer med på dette og vi skal også få betalt fra Conifa for senderettigheter som de har solgt, sier Frode Guldbjørnsen, som også tror det åpner seg andre muligheter når Sápmis herrelag er på TV.