Hopp til innhold

– Viktig å sikre sørsamer

En ny helseavtale skal for første gang sikre sørsamer på svensk side rett til psykisk helsetilbud.

Bedre psykisk helsetilbud til sørsamene

Håkan Gadd og Gunn Heatta er i gang med forme avtalen som skal sikre sørsamer på svensk side et godt helsetilbud.

Foto: Liv Inger Somby

– Vi har ikke den kompetansen som kreves for å hjelpe sørsamer som sliter psyisk, derfor innleder vi nå et samarbeid med SANKS, sier Håkan Gadd i Jämtländ läns landsting.

Gadd som har ansvaret for barn-, ungdoms- og voksenpsykatri i Jämtländ i Sverige, er nå i Karasjok der han er i møter med det samiske nasjonale kompetansesenter for psykisk helsevern (SANKS).

I disse dager formes en ny grenseoverskridende helseavtale som sikrer at sørsamer bosatt i Jämtländ får psykiatrisk hjelp på SANKS der de har samisktalende personell. Dette innebærer både utredning og behandling.

1. mars i år trer avtalen i kraft, som også skal sikre at hjelpeapparatet i Jämtländ får en innføring i samisk helsevern.

Flest selvmord i hele Sverige

Mange sørsamer i denne regionen lider i det skjulte fordi det svenske hjelpeapparatet ikke har nok sørsamisk kultur- og språkkompetanse.

Statistikken er dyster, det sørsamiske samfunnet i Sverige har lenge slitt med selvmordsproblematikk. Det er spesielt mange unge menn som er tilknyttet reindriftsnæringen som har valgt å ta sitt eget liv de siste ti årene.

– Jämtland har dobbelt så mange selvmord som resten av landet. Dette er et problem som har vart i flere tiår, og det er et alvorlig problem blant unge menn. Vi jobber med ulike tiltak for å hjelpe de som er suicidale, sier Gadd.

Hjelpeapparatet i Østersund skal blant annet se nærmere på ulike forebyggende modeller som er laget i Canada og Australia som brukes i urfolksområder.

– Vi tror at SANKS kan bidra mye i dette området fordi de har erfaring med hvordan man skal få samiske pasienter til å snakke om vanskelige ting i hverdagen, sier psykiatrisjef Håkan Gadd.

Ny lov krever bedre behandlingstilbud

Den nye pasientloven i Sverige krever bedre språkkompetanse innen helsesektor, som innebærer at leger og sykepleiere må gi behandling på det språket som pasienten snakker.

– Vi tar loven på alvor og satser bredt, slik at våre sørsamiske pasienter får det tilbudet som de har krav på. Vi ser at her i Karasjok så bruker de aktivt både språk-og kulturkompetansen og i tillegg har de et behandlingstilbud som er spennende, å ta pasienter med ut i naturen, noe som er viktig når man skal behandle pasienter som sliter, sier Gadd.

En ny avtale styrker psykisk helsetilbud for sørsamene

Håkan Gadd, Tone Kristin Amundsen, Gunn Heatta, Peter Stoor, Olle Christmansson og Sofia Kling er samlet i Karasjok i disse dager.

Foto: Liv Inger Somby

Banebrytende avtale

– Det som er fordelen med den nye avtalen er at nå kan samene kreve at de skal ha et behandlingstilbud via SANKS, sier leder Gunn Heatta i SANKS.

Hun kaller den nye avtalen banebrytende – at Jämtlands läns landsting tar et ansvar for å sikre at samene får den behandlingen som de har krav på.

– Rent konkret så innebærer avtalen at pasienter kan hospitere hos oss og de kan ta med hele familien til behandling i Karasjok. Våre behandlere kan også dra til Sverige og hjelpe familiene i hjemmemiljøet, sier Heatta.

Avtalen innebærer også at spesialister innen psykiatri og psykologi innlemmes i prosjektet. De får ansvaret med å dra til Sverige for å forelese og gi en innføring til de svenske fagfolkene i hvordan man skal behandle samiske pasienter, spesielt med tanke på å forstå kulturkodene.

– Finnes ikke tilbud i dag

Inger Marit Eira Åhren

Inger Marit Eira-Åhrén er glad for det nye tilbudet som trer i kraft allerede 1. mars i år.

Foto: Liv Inger Somby

Inger Marit Eira-Åhrén jobber på SANKS i Snåsa. Hennes arbeid er å tilrettelegge og å gi råd til pasienter om hvor de kan oppsøke hjelp. Hun jobber også i et prosjekt hvor man for første gang kartlegger helsemessige utfordringer i reindriftsutøvernes hverdag.

Hun er glad for at det nå innledes et svensk-samisk samarbeid.

– Dette er veldig viktig fordi det ikke finnes noe tilsvarende tilbud til sørsamer på svensk side i dag. Det er et stor behov å heve kompetansen innen helsevesenet, både de som jobber tett med pasientene i behandling og i institusjoner.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole