Hopp til innhold

Raser mot Aftenposten-tegneserie

Flere reagerer med avsky på tegneserien «Skarpe kanter» i dagens Aftenposten. – Den presenterer klassiske rasistiske stereotyper, sier forsker.

"Skarpe kanter" 4. juni 2014 i Aftenposten

SERIE SOM MØTER KRITIKK: Aftenposten sier denne tegneseriestripa aldri burde vært trykket. Fra dagens avis.

Foto: Johan Karlsson Schaffer / Twitter-bilde

– Freidig klassisk rasisme på seriesiden i dagens Aftenposten, tvitret den svenske forskeren Johan Karlsson Schaffer i morges sammen med bildet over av tegneseriestripen «Skarpe kanter».

Johan Karlsson Schaffer

KRITISERER SERIE: – Dette er klassiske rasistiske stereotyper, sier forsker Johan Karlsson Schaffer.

Foto: Privat

Under vignetten «Vitenskapelige hypoteser» presenteres grunnen til hvorfor «de smiler og ler så mye i Afrika».

Grunnen er ifølge serieskaperne at de ler hjertelig over at de bare sitter i ro hele dagen – i stedet for å hjelpe konene sine i landsbyen.

– Dette er klassiske rasistiske stereotyper som ikke engang Sverigedemokraterna ville lagt ut, utdyper Schaffer, som er seniorforsker ved Senter for menneskerettigheter ved UiO, overfor NRK.

– Alt er så stereotypt som det kan bli

Schaffers bilde ble umiddelbart delt av flere på Twitter og Facebook, blant dem Ali Esbati, tidligere leder av Manifest senter for samfunnsanalyse.

«Hejsan Svejsan Aftenposten, lajvar ni 1934?» skriver Esbati på Facebook.

– Serien bygger på forestillinger som er nedverdigende. Denne ideen om at i Afrika er man på et spesielt vis, man er late og inproduktive, og snakker et rart språk. Alt er så stereotypt og rasistisk som det kan få blitt, sier Esbati.

– Du ser ikke en satire eller en ironi i dette?

– Hva er man satirisk eller ironisk overfor? Det er ingenting her som kritiserer maktforhold. Dette er skrevet for et hvitt øye med en kolonialistisk inngang, sier han.

Ali Esbati

KRITISK 1: – Serien er skrevet for et hvitt øye med en kolonialistisk inngang, sier Ali Esbati.

Foto: Manifest analyse
Elisabeth Norheim byline

KRITISK 2: – Serieskaperen har en misjon, og Aftenposten lar seg bruke, sier PR-rådgiver og blogger Elisabeth Norheim.

– Hvis jeg skal lese tegneserien for sønnen min på tre år, forstår ikke han dette eventuelt er satire over rasistiske stereotyper, sier Johan Karlsson Schaffer, som nå vurderer å si opp abonnementet sitt på Aftenposten.

– Balanserer på en knivsegg

PR-rådgiver og blogger Elisabeth Norheim skvatt av stripa da hun leste den i morges.

– Folk i sosiale medier poster nå gamle striper en av tegneserieskaperne har laget før, der han liker å kødde med slike ting. Han har en misjon, og Aftenposten lar seg bruke, sier hun.

– Serien heter «Skarpe Kanter», og jeg skjønner at han vil provosere. Men han balanserer på en knivsegg, og nå har han falt ned på feil side, legger hun til.

Forsvarer og beklager

Tross reaksjonene forsvarer seriens manusforfatter Vebjørn Verlo tegneseriestripa.

– Jeg ser at stripa er helt i grenseland. Men jeg synes faktisk det er mer fargeblindt å tulle med alle, enn å lage kunstige skiller mellom folk, sier Verlo til Dagbladet.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Aftenposten, men overfor den svenske nettavisen Nyheter24 beklager avisen publiseringen:

– Det der er en serie som ikke burde vært på trykk i avisen, men den har gått under radaren vår på ett eller annet vis, sier konstituert kulturredaktør Veslemøy Østrem.

– Satire er en vanskelig humorgren, men dette var ikke bra, og vi har beklaget det inntrufne blant annet i sosiale medier i dag, sier hun videre.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter