Billedbok for barn sjokkerer franskmennene

Mens flere toppolitikere de siste årene er tatt med buksene nede, går opposisjonsleder Jean-François Cope til hardt angrep på en bok med tegninger av bukseløse. De konservative i Frankrike protesterer mot boken.

FRANCE-LITERATURE-EDUCATION-CHILDREN

Disse tegnede bildene skaper furore blant de konservative i Frankrike.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

De siste dagene har nakenhet ført til heftig debatt i Frankrike.

Leder av opposisjonspartiet, Union for a Popular Movement (UMP), Jean-François Copé gikk plutselig og uventet til skarpt angrep mot læreboken «Tous à poil» i forrige uke.

Boken brukes av enkelte lærere i barnehager og skoler, samt er å finne i barneavdelingen til av noen av landets biblioteker.

Tittelen kan oversettes med imperativet «Alle nakne!», men det er ikke fotografier av nakenhet som presenteres. Boken inneholder kun tegnede illustrasjoner av folk kler av seg.

Men tegningene ble for hard kost for Jean-François Copé. Han mener dette er regjeringens siste forsøk på å påtvinge barn det mest intime av menneskelig privatliv, nakenhet.

– Kanskje det ville være best å le av boken. Men siden det dreier seg om våre små barn får man ikke lyst til å le. For barna utsettes for det i landets offentlige skoler, sa Copé opprørt til radiostasjonen RTL og knipset hissige i boken.

Det uventede utspillet lanserte en stor debatt i alle de franske medier.

FRANCE2014-VOTE-UMP-AVIGNON

Jean-François Copé mener tegninger av nakne mennesker er for sterk kost for barn.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Forfatterne måtte forsvare seg

Mediestormen har også rammet forfatterne Claire Franek og Marc Daniau. Og flere medier har krevd en forklaring på hvorfor de har laget en bok med tegnede nakne mennesker.

Claire Franek har sagt at målet var å gjøre nakenhet til noe naturlig, da det i enkelte kretser fortsatt anses som stygt å være naken.

Journalist Nicolas Guégan fra høyreavisen «Le Point» mener imidlertid at det er rart at det finnes politikere som går til angrep mot uskyldige tegneserier, uten å bry seg om at barn som surfer på nettet kan støte på pornografi, som er mye verre.

FRANCE-LITERATURE-EDUCATION-CHILDREN

Boken franskmennene krangler over inneholder korte tekster ledsaget av illustrasjoner av folk som kler av seg.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Gammeldagsmoral i sentrum

Helt siden fjorårets massive demonstrasjoner mot homofile ekteskap, har en bølge med svært konservativ moral skylt over Frankrike. Flere franske journalister mener den pågående debatten er en følge av denne bølgen, men de mener også at synspunktene hovedsakelig støttes av konvensjonelle ultrakatolikker.

Mange tror at Jean-François Copé kom med utspillet for å fiske stemmer fra den konservative befolkningen i landet.

Boken selger som varmt hvetebrød

Boken Copé gikk til angrep mot, har også fått drahjelp av debatten.

«Tous à poil» selger som aldri før, og har klatret opp til en fjerde plass på bestselgerlistene, forteller journalist Jean-Michel Aphatie fra radiostasjonen RTL.

– Alle franskmenn vil selv se om tegningene i boken virkelig er så farlige som politikeren hevdet.

FRANCE-LITERATURE-EDUCATION-CHILDREN

Boken «Tous à poil» har blitt en bestselger etter at Jean-François Copé kritiserte den.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Kulturstrøm

  • Grande styreleder i ny stiftelse

    Tidligere kulturminister Trine Skei Grande har blitt styreleder i den nyopprettede stiftelsen Oslo Middelalderby. Stiftelsen skal jobbe for å gjenoppbygge deler av Oslos eldre bebyggelse i Gamlebyen.

    Trine Skei Grande, ny styreleder i middelalderbyen