Hopp til innhold

Forlik etter Netcoms Bruaset-parodi

Netcom punger ut til komponisten etter å ha blitt anklaget for å ha plagiert musikken fra «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i en reklamefilm.

I NetCom sin nye reklamefilm er musikken mistenkelig lik kjenningsmelodien i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og stemmen kan fort forveksles med Oddgeir Bruasets.

REKLAME SOM SKAPTE STRID: Netcoms reklamefilm «Der alle skulle tru at nokon kunne bu» møtte reaksjoner fra komponist av musikken og pensjonert NRK-programleder Oddgeir Bruaset da den kom tidligere i november. Se klipp fra reklamefilmen og Bruasets reaksjon da den kom, samt et klipp fra den originale NRK-serien.

– Jeg kan bekrefte at det nå er inngått en minnelig avtale mellom partene og at den er signert. Vi har ikke bedt om at reklamen stoppes, sier advokat Lars Christian Fjeldstad til NRK.

Han representerer Musikernes fellesorganisasjon og komponist Webjørn Sæther, som har laget originalmusikken til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Tidligere i november ble Netcoms reklamefilm «Der alle skulle tru at nokon kunne bu» publisert.

Reaksjonene kom da raskt fra komponist Sæther, som mente at musikken i reklamen var mistenkelig lik lydsporet fra NRK-serien.

Vil ikke si pengesummen

Nå har det altså blitt inngått forlik mellom komponisten og Netcom. Saken gikk ikke til domstolene.

– Det utenomrettslige forliket innebærer at Netcom kan fortsette å bruke musikken, og at det blir gitt en økonomisk kompensasjon for opphavsrettskrenkelsen som vi mener har funnet sted, sier advokat Lars Christian Fjeldstad.

Ellen C. Scheen

SIER REKLAMEN IKKE ENDRES: Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Netcom.

Foto: NetCom

Advokaten ønsker ikke å kommentere hvor mange penger det er snakk om.

Komponist Webjørn Sæther ønsker ikke å uttale seg om saken, og henviser til advokaten sin.

Netcom: – Reklamen går ut uka

Netcom sier at reklamen vil fortsette å gå i sin nåværende form ut denne uka.

– Det stemmer at vi har inngått et forlik med Musikernes Fellesorganisasjon, og det er positivt. Reklamen vil gå som planlagt ut denne uken, uten endringer, sier kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen til NRK.

Hun ønsker heller ikke å gi detaljer om innholdet i forliket.

– Kampanjen har fungert fint, men vi har ingen planer på det nåværende tidspunkt om å bruke filmene igjen, sier Scheen.

LES OGSÅ:

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er i høst inne i sin siste sesong med Oddgeir Bruaset som programleder. Se episode tre og fire:

Fra Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Norsk dokumentarserie. For 30 år sidan kom Gaby frå Færøyane og Rupert frå Tyskland til Tinn med hest og prærievogn. Sidan har dei drive det brattlendte småbruket Skifterud utan mekaniserte hjelpemiddel, og målet er å vere sjølvforsynt. Dessutan reiser trubaduren Derben på turné - med hest og vogn. (4:6)

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP