Hopp til innhold

Adeles nye plate blir ikke strømmet

Adele «tar en Taylor Swift» og nekter å gjøre sin nye plate tilgjengelig hos noen av de store strømmingstjenestene.

Adele

Adele skal selv ha vært involvert i avgjørelsen om at hennes nye plate ikke blir gjort tilgjengelig for strømming.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Den britiske sangstjernen slipper i dag sin nye plate «25», som får full pott hos NRK P3s anmelder. Den etterlengtede utgivelsen forventes å bli den største salgssuksessen på verdensbasis på mange år.

Men den blir ikke tilgjengelig for deg som utelukkende konsumerer musikk via strømmingsabonnementer, skriver Reuters.

Forventer rekordtall

Music CMA Awards Taylor Swift

Taylor Swift slo fast at musikk ikke skal være gratis, og nektet strømmingstjenestene å tilby storselgeren «1989». En stund.

Foto: Owen Sweeney / Ap

Det ventes at oppfølgeren «25» vil selge halvannen million eksemplarer i Nord-Amerika bare den første uken, og det skal være sendt 3,6 millioner fysiske kopier av CD-en ut i butikkene.

Forventningene er at dette kan den bli den hurtigstselgende CD-en i USA helt siden N'Syncs 15 år gamle plate «No Strings Attached», skriver New York Times.

Det forventes at platesalget vil fordele seg 60/40 mellom CD-salg og kjøp via digital nedlastning, skriver Billboard.

Dette er første plate fra Adele siden den snart fem år gamle platen «21», som har solgt i mer enn 30 millioner eksemplarer verden over. Også da holdt Adele platen sin unna strømmingstjenester i ett år etter utgivelsen, noe som er med på å forklare salgssuksessen.

Det spekuleres i at Adele vil følge samme oppskrift også denne gang.

Taylor Swift og Beyoncé med samme oppskrift

Taylor Swift skapte bruduljer da hun i fjor nektet å la sin plate «1989» bli gjort tilgjengelig for strømmingstjenester, samtidig som hun slo fast at musikk ikke skal være gratis. Men i juli i år ble platen gjort tilgjengelig for strømming på Apple Music.

Beyonce Knowles

Beyoncé holdt sin plate «Beyoncé» unna strømmingstjenestene i ett år etter utgivelsen.

Foto: Evan Agostini / Ap

Swift ble ikke tilsynelatende usynliggjort av at musikken hennes kun var tilgjengelig for salg via CD og nedlastning. Platen solgte 8,5 millioner eksemplarer på verdensbasis i 2014.

Også Beyoncé er en så stor artist at hun turte å holde sin 2013-utgivelse «Beyoncé» unna strømming i ett år etter utgivelsen.

– At Swift holdt «1989» unna strømmingstjenestene hadde ingen økonomisk betydning for strømmingstjenestene, og det får heller ingen betydning at Adele nå gjør det samme. En individuell artist endrer ikke framtiden til strømming, sier Tyler Goldman, som er toppsjef hos den amerikanske strømmingstjenesten Deezer, til Reuters.

Spotify har i en melding forsøkt å lokke Adele til å gjøre sin nye plate tilgjengelig via strømming:

– Vi elsker og respekterer Adele, og det gjør også hennes 24 millioner fans på Spotify. Vi håper at hun vil gi fansen muligheten til å nyte «25», i tillegg til «19» og «21» veldig snart.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters