NRK Meny
Normal

Apple gjør helomvending etter kritikk fra Taylor Swift

Apple Music sier de nå vil betale artistene under prøveperioden av sin nye strømmetjeneste.

Music CMA Awards Taylor Swift

PROTESTERTE: I et åpent brev til Apple annonserte Taylor Swift at hennes nyeste album ikke ville være tilgjengelig på Apple Music. Grunnen er at teknologigiganten ikke ville betale lønn til artister de tre første månedene. Nå har Apple snudd.

Foto: Owen Sweeney / Ap

I et åpent brev i går skrev popstjernen Taylor Swift at hun ikke ville gjøre musikken sin tilgjengelig på Apples nye strømmetjeneste.

Grunnen er at Apple Music skal være gratis de tre første månedene, men i denne perioden ville ikke teknologigiganten betale lønn til artistene bak musikken.

– Kommer til å betale

Apple Music-lansering

BLE OVERBEVIST: Eddy Cue innrømmer at brevet fra Taylor Swift og bekymringsmeldinger fra flere andre artister fikk teknologigiganten til å snu.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Dette har ført til protester fra flere plateselskaper, men presset har nå ført til at teknologigiganten har ombestemt seg.

Apple-toppsjef Eddy Cue, som først annonserte helomvendingen på Twitter, sier at Swifts brev fikk selskapet til å snu.

– Da jeg leste hva Taylor hadde skrevet ble jeg overbevist om at vi måtte gjøre en endring. Det er derfor vi nå vil betale artistene under prøveperioden, sier Cue til Billboard.

Taylor Swift, som tidligere har trukket musikken sin konkurrenten Spotify, uttrykte lettelse over Apples avgjørelse.

– Jeg er opprømt og lettet. Takk for all støtten i dag. De hørte på oss, skriver sangeren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Tidligere har plateselskapet XL Recordings, som huser artister som Adele og Radiohead, trukket musikken sin fra tjenesten. Om plateselskapet og Swift nå vil gjøre musikken sin tilgjengelig er ennå ikke kjent.

Vil konkurrere med Spotify

Apple har gjennom Itunes i flere år dominert markedet for salg av musikk på internett, men annonserte tidligere denne måneden at de nå skal entre strømmemarkedet.

Strømming blir stadig mer populært i USA og fra 30. juni vil Apple Music ta opp konkurransen med markedsledende Spotify og Jay Z-eide Tidal.

Apple Music vil koste omtrent det samme som de to konkurrentene. Det fins allerede 800 millioner iPad- og iPhone-eiere i verden, og mange av dem har lagt igjen kredittkortinformasjonen sin hos Apple. Flere eksperter tror dette kan gi Apple Music en pangstart.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).