Hopp til innhold

– Alle som tror på demokrati bør takke Snowden

En av Edward Snowdens advokater, Patrick Toomey, mener at datateknikerens avsløringer ikke har fått nok anerkjennelse.

Patrick Toomey er i Norge i forbindelse med premieren på dokumentaren «Citizenfour».

​Amerikaneren er i Oslo i forbindelse med norgespremieren på «Citizenfour», som i februar vant Oscar for beste dokumentar.

Filmskaper Laura Poitras fulgte Edward Snowden da han for to år siden lekket store mengder med hemmelige opplysninger om amerikansk overvåkning av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

– Filmen menneskeliggjør dagene da Snowden bestemte seg for å lekke disse dokumentene. Den viser hvor risiko han utsatte seg selv for og hvor vanskelig avgjørelse det var å ta, sier Toomey.

Citizenfour

SAMARBEIDET MED JOURNALIST: Edward Snowden i samtale med Glenn Greenwald fra den britiske avisen The Guardian som først publiserte opplysningene. Greenwald er også med i dokumentaren.

Foto: Tour de Force

Fortsetter arbeidet

Patrick Tooney er en del av Snowdens forvsarsapparat og arbeider til daglig American Civil Liberties Union (ACLU), en veldedig organisasjon som arbeider for å bevare amerikaneres borgerrettigheter.

Snowden er etterlyst internasjonalt og siktet i USA for spionasje og tyveri av statlig eiendom. Som ansatt i etterretningsorganisasjonen NSA og en privat kontraktør hadde Snowden tilgang til store mengder topphemmelige dokumenter. Han lekket tusenvis av dem til journalister, som så kunne dokumentere global masseovervåking.

ACLU er en av organisasjonene som arbeider for å få siktelsen av Snowden frafalt.

– Spionasjeloven forbyr å oppgi hemmeligstemplet informasjon, men den skiller ikke mellom å selge denne informasjonen til andre nasjoner og å gi informasjon til offentligheten.

På tross av etterlysningen, føler Tooney at Snowden fortjener mer anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet.

– Alle som tror på demokrati bør takke Snowden. Avsløringene har ført til reformarbeid i USA, etterforskning andre steder i verden og press på regjeringer for å endre overvåkningsrutinene sine, sier advokaten.

Bistår Wikipedia

ACLU arbeider med flere søksmål mot National Security Agency (NSA) som er etterretningsbyrået som driver overvåkningen som Snowden lekket informasjon om.

Organisasjonen bistår blant annet nettleksikonet Wikipedia som saksøker NSA på grunn av det de mener er ulovlig overvåkning av internett. Patrick Toomey har tro på at det amerikanske rettsvesenet etter hvert vil begrense overvåkningen.

– Regjeringen tror at de kan overvåke amerikaneres kommunikasjon med utlandet uten å ta hensyn til menneskers rett til personvern. Vi mener både amerikanske- og utenlandske borgere har rett til personvern og at denne overvåkningen er ulovlig.

– Vi har sterk tro på at rettsvesenet vil kalle NSAs overvåkning ulovlig.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift