Hopp til innhold

Snowden: – Jeg trodde det kunne koste meg livet

Edward Snowden avslørte hvordan USA overvåket nesten alle. Nå har han skrevet en bok om hvorfor, og ikke minst hvordan, han ble en person som hans hjemland vil dømme for spionasje.

Edward Snowden i Hongkong i 2013

ETTER TI DAGER PÅ HOTELLROMMET: Dette bildet av Edward Snowden ble tatt i Hongkong i 2013. Han møter journalister og gir dem informasjon. I boken beskriver Snowden tvilen han hadde i forkant.

Foto: THE GUARDIAN

«Systemfeil» heter boken som slippes internasjonalt 17. september. Det er en personlig historie om en mann som skriver at han egentlig ikke ønsker å være personlig.

Edward Snowden drar leseren gjennom en fortelling om svik og tvil. Hans svik, og hans tvil. Her får vi for første gang høre om hvordan han planla det hele.

Forsiden av boken Systemfeil av Edward Snowden

REISEN MOT BRUDDET: Edward Snowden argumenterer i boken for hvorfor han ga hemmelig informasjon til journalister.

Foto: Aschehoug forlag

– Så snart hun var ute av døren, begynte jeg å gråte, for første gang på mange år. Jeg hadde skyldfølelse for alt annet enn det myndighetene mine ville anklage meg for, skriver Snowden.

Forlot kjæreste, jobb og familie

Han hadde kysset sin samboer for siste gang. Kvinnen som gikk ut av døren visste ikke at han om noen timer ville være på et fly på vei til Hongkong. Der skulle han møte en gruppe journalister og fortelle dem alt.

I tiden før han gjennomførte planen om å lekke hemmelig informasjon kom tankene igjen og igjen om at dette var siste gangen han så mennesker han hadde et forhold til og gjorde noe som han pleide å gjøre.

– Farten økte mot sammenstøtet som skulle bety slutten for karrieren, forholdet, friheten og muligens også livet mitt, står det i boken.

Snowden på TV-skjermer

AKTIVT LIV: Snowden er låst fat til Russland på grunn av at USA ønsker å arrestere ham. Han deltar ofte i konferanser, men da gjennom nettet.

Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Det store spranget

Snowden installerer seg på et hotellrom i Hongkong. Byen har han valgt fordi han regner det som mindre trolig at USA vil gjennomføre en direkte aksjon mot ham der.

Journalistene som hadde lovet å møte ham hvor som helst i verden drøyer med sin ankomst. I ti dager lever han med sin frykt inne på rommet. Han er redd for at hans mektige arbeidsgiver, National Security Agency, skal fatte mistanke og forsøke å ta ham.

Når journalistene til slutt kommer, er rommet fullt av søppel og møkkete klær. Snowden får et kamera i ansiktet. Han vet egentlig ikke hva han skal si.

– Øøø ... Hei, jeg er Ed Snowden. Æhhh ... Jeg er 29 år gammel, kommer det stotrende ut av munnen til mannen som har nådd et veiskille i sitt eget liv.

Endret mye

Snowden går også grundig inn i hvorfor han gjorde det han gjorde. Om sjokket han fikk da han innså hvor omfattende den amerikanske informasjonsinnhentingen var.

Etter at verden fikk tilgang til det Snowden hadde samlet inn, har overvåkingsprogrammer blitt endret og lover blitt skjerpet. Det som ikke har endret seg, er anklagene mot ham.

Han kan bli dømt til ti år i fengsel for hver av de mange tusen sider med hemmelige dokumenter han har overlatt til media.

Snowden oppholder seg i Russland. Han har midlertidig asyl som opphører neste år.

Intervju i forbindelse med Brennpunkt-dokumentaren "Snowden plan B"

SISTE NYTT

Siste nytt