NRK Meny
Normal

Snowden: – Til og med mine lunsjplaner var gradert

Edward Snowden mener en del av problemet med dagens etterretningstjenester er mangelen på åpenhet og kontroll, og da også en utstrakt overgradering. Derfor følte han ikke at det var andre muligheter enn å gå til pressen.

Edward Snowden på storskjerm under CeBIT 2015

Edward Snowden deltok på CeBIT-konferansen i Hannover i Tyskland på en storskjerm med videolink fra Russland.

Foto: Ole Spata / Afp

Snowden snakket over videolink til et lydhørt publikum onsdag under årlige CeBIT-konferansen i Hannover.

Den tyske konferansen samler et stort antall teknologientusiaster fra hele verden.

Av intervjueren på scenen i Hannover ble Snowden presset på hvorfor han ikke gikk til noen internt i systemet med sine bekymringer, i stedet for pressen.

– Av erfaring vet vi at de som sier fra blir forfulgt, svarte Snowden.

Spørsmålet kom med bakgrunn i uttalelser fra lederen i Senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein. Hun har vært opptatt av overvåking fra CIA mens senatet gransket torturprogrammene, men har sagt at Snowden ikke gjorde nok for å ta opp bekymringene sine internt f.eks. til hennes egen komité.

Glenn Greenwald

Snowden deltok i samtalen under CeBIT-konferansen sammen med journalisten Glenn Greenwald. Greenwald var en av dem NSA-varsleren gikk til med sine hemmeligstemplede dokumenter.

Foto: Ole Spata / Afp

Spurt om hvorfor han ikke kontaktet Feinstein svarte Snowden i dag dette:

– Hun er selv en del av problemet ikke løsningen.

Bekymret for overgradering

Snowden fortsatte med å forklare at hele systemet rundt etterretning og de hemmelige tjenestene er bygd opp rundt nesten ubegrenset hemmelighold.

Varsleren er veldig bekymret for at dette har fjernet åpenheten og kontrollen som er nødvendig.

– Personer som burde visst om det som skjedde hadde ikke innsyn. Det gjelder til og med dem som sitter høyest oppe, sa Snowden på CeBIT.

For å gi et eksempel på hvor ekstremt hemmeligholdet var da han jobbet for NSA fortalte han om egen gradert informasjon.

– Til og med våre lunsjplaner da jeg jobbet på Hawaii var graderte, fortalte varsleren og understreket at så fort det var med opplysninger om at de jobbet på anlegget var det hemmeligstemplet.

Opptatt av systematisk svekkelse av grunnsystemer.

Snowden ble også utfordret på hva han syntes det hadde vært for lite oppmerksomhet rundt etter at han gikk til pressen.

NSA-varsleren trakk da fram opplysningene om at etterretningsorganer systematisk har jobbet for å svekke sikkerheten i selve systemene bak kommunikasjonen – for eksempel selve internett.

– Vi ser systematiske angrep på de grunnleggende strukturene. Overvåking er ikke mulig hvis kommunikasjonen og systemene våre er sikre, sa Snowden.

Han trakk fram angrepene på mobilsikkerheten med Gemalto og Belgacom, og hvordan sikkerhetstjenestene ønsker fullt innsyn og svekkelse av kryptering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt