Hopp til innhold

– Man overvåker ikke venner

Avsløringene om amerikansk overvåkning har fått flere europeiske statsledere, blant andre vår egen Erna Solberg, til å reagere. Statsministeren mener det er uakseptabelt at «venner spionerer på hverandre».

- Allierte bør ikke overvåke hverandre, sier statsminister Erna Solberg i kjølvannet av telefonavlyttingsskandalen. Alle statsrådene i hennes regjering skal få nye krypterte telefoner denne uken.

– Allierte bør ikke overvåke hverandre, sier statsminister Erna Solberg i kjølvannet av telefonavlyttingsskandalen. Alle statsrådene i hennes regjering skal få nye krypterte telefoner denne uken.

– Jeg mener at mellom allierte, mellom venner, burde man ikke overvåke hverandre. Overvåking og terrorforebygging er en viktig del av det vi gjør i verden, men ikke mellom venner, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Det er ikke bekreftet at den norske regjeringen har blitt overvåket, men informasjon om dette skal ligge i materialet som varsleren Edward Snowden har kommet med. Hvem som skal være rammet, er imidlertid ikke kjent.

Solberg oppfordrer nå til en edruelig diskiousjon rundt den siste tidens avsløringer.

– Jeg mener det er bra at vi har en diskusjon rundt dette, men det er viktig at vi har en edruelig diskusjon og husker at etterretning er tillatt, sier Solberg.

– Det er nemlig nødvendig å forhindre at vi får terrorangrep mot oss, men det skal skje innenfor juridiske rammer, innenfor personvernrettslige spørsmål, og det er det som er viktig å ha med hver gang man samler inn ulike typer data, sier hun.

– Må stole på USA

USA skal ha avlyttet flere land, og forholdet til Tyskland er satt på prøve etter avsløringer om at statsminister Angela Merkel angivelig er blitt overvåket i lang tid.

Der Spiegel hevder at 80 amerikanske ambassader rundt omkring i verden brukes til overvåking av statsledere.

Les alt om overvåkningsskandalen her.

– Hva gjør dere konkret for å finne ut om dette gjelder den amerikanske ambassaden i Norge?

– Den tidligere regjeringen hadde et arbeid gående via Justisdepartementet på embetsmannsnivå med amerikanske justismyndigheter for å få mest mulig informasjon ut. Det vil vi fortsette med for å vite hva som faktisk har foregått, og hva som foregår. Men det vil skje på embetsmannsnivå for å være sikker på at vi har kontakt og kunnskap om om det foregår overvåking, sier Solberg.

– Kan man stole på det amerikanerne forteller oss når vi spør dem om de overvåker oss, deg og din forgjenger?

– Jeg har ikke lyst til å si at vi ikke kan stole på amerikanerne. Vi har et godt etterretningssamarbeid med flere land, også USA. Det er viktig at vi har det gode samarbeidet i antiterrorarbeidet vårt.

– Men det er viktig at prinsippet om at man ikke overvåker venner ligger til grunn, gjentar Solberg.