Hopp til innhold

Cleve-Broch måtte lese inn alle replikkene for sin «Halvbror»

Både Jon Øigarden og Frank Kjosås måtte legge om dialekten for å spille i filmatiseringen av Lars Saabye Christensens «Halvbroren».

Halvbroren1

Frank Kjosås (t.v) spiller Frank og Nicolai Cleve Broch spiller Barnum i TV-serien 'Halvbroren', basert på boka til Lars Saabye Christensen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

6. januar er det premiere på «Halvbroren», filmatiseringen av Lars Saabye Christensens bestselgende oppvekstroman om en liten familie på Fagerborg i Oslo.

Nicolai Cleve Broch og Frank Kjosås spiller halvbrødrene Barnum og Fred, og det er i deres forhold at historien utfolder seg. Det har gått nesten fire år siden arbeidet ble påbegynt.

– Jeg er veldig stolt, og nå er jeg mest utålmodig på å få den ut, sier Nicolai Cleve-Broch, som spiller hovedrollen som Barnum.

– Lars (Saabye Christensen, journ. anm.) betyr mye for meg. Han åpnet mitt litterære univers med Beatles og Bly, og jeg ser på meg selv som svært privilegert når jeg får være en del av hans univers, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Lars Saabye frykter ikke dårlig kritikk
LES OGSÅ: Se de første «Halvbroren»-klippene

La sin egen usikkerhet inn i rollen

«Halvbroren» handler om Barnum Nilsens stadige søken etter seg selv. Han forstår ikke fortiden sin, og prøver å finne broren, som har stukket av i jakt på et gammelt brev. Barnum vokser opp med en fraværende far og med tre kvinner, og sliter med komplekser og dårlig selvtillit.

– Hvordan har du forberedt deg til denne rollen?

– Mye har handlet om å slippe taket i romanen. Det er så mange som har lest den og lagd sine egne bilder, så i stedet for å tekkes alle har jeg gått inn i rollen og gjort den til min egen. Det betyr at jeg også har lagt noen av mine egne komplekser inn i rollen, sier Cleve Broch.

LES OGSÅ: Bli med på settet til «Halvbroren»
LES OGSÅ: Se de første bildene fra «Halvbroren»

– Håper Norge blir like glad i serien som jeg

Filmens andre hovedperson, halvbroren Fred, har fått mer plass i serien enn i boka. Seerne får følge to tidslinjer, i 1965 og i 1987, med Frank Kjosås i begge rollene. Han har en temmelig ubestemmelig alder, og det gjør at han har kunnet spille både 18-åring og 40-åring. Nå er han først og fremst utålmodig etter å få vist fram serien.

– Dette er noe jeg er så stolt over. Nå skal «barnet ut og gå», og jeg er spent på om Norge blir like glad i serien som det jeg er, sier han.

Fred er den innesluttede halvbroren, han som aldri passer inn, og som Barnum aldri vil ha med seg. Han elsker sin familie, men samtidig drepte han ved et uhell faren. Kjosås beskriver rollefiguren som en sammensatt figur og en trykkoker som ikke skjønner verden.

– Han er et menneske stappfullt av kjærlighet. Det er så mye kjærlighet overfor broren og familien at han holder på å eksplodere, men han har ingen ventil. Han forsøker å vise sin kjærlighet på en klossete måte, og broren forstår ham ikke.

LES OGSÅ: Lars Saabye Christensens bok «Beatles» blir film

Øigarden og Kjosås måtte ha dialekthjelp

Kjosås er født i Hordaland, og har til vanlig en klingende Vestlandsdialekt. Men Fred er fra Oslo, så Kjosås måtte bruke lang tid på å legge om til dialekten, med god hjelp av Nicolai Cleve Broch.

– Jeg fikk Nicolai til å spille inn alle mine replikker, så gikk jeg rundt og hørte på ham i opptak. Da jeg kom til innspillingen, forsøkte jeg å legge melodien så tett opp til Nicolai som mulig, og jeg gikk rundt og snakket østnorsk hver dag, hele dagen.

Også Jon Øigarden, som spiller familiefaren Arnold Nilsen, måtte legge om dialekten kraftig. Arnold Nilsen er vokst opp på Røst i Nord-Norge, «der Norge setter punktum», som Øigarden selv formulerer det. Det betydde mange lange økter med pirking på toneleie, melodi og dialekt.

– Det var ikke enkelt. Jeg måtte legge på meg noen kilo for å få den riktige klangen, sier Øigarden.

Han måtte utstyres med høye hæler, parykk og løstenner, og i tillegg skulle han skildre en svært sammensatt rollefigur.

– Arnold er flott, og fullstendig uforutsigbar. Han er morsom, farlig og sjarmerende, og i tillegg skal han være alt dette på en helt annen dialekt enn min egen. Jeg liker ikke å bruke ordet utfordring, men jeg lærte mye, sier han.

Christensen grepet av serien

I dag ble en episode for første gnag vist for pressen, og i kinosalen satt forfatter Lars Saabye Christensen, som har fulgt produksjonen mer eller mindre tett siden den startet for snart fire år siden. Han er blitt spurt til råds om en rekke detaljer i manus, men ryktene skal ha det til at han gjerne forveksler detaljer fra boka med detaljer fra filmen.

– Det har vært spennende å se om den litterære fortellingen har kunnet la seg gjøre å forandre til en visuell. Når jeg sitter her, griper jeg meg selv i å bli grepet. De har løst det på en veldig god måte, sier han til NRK.no.'

Halvbroren2

Forfatter Lars Saabye Christensen innrømmer at han blir grepet når han ser filmatiseringen av sin roman, «Halvbroren». Ryktene sier at manusarbeidet har ligget så tett opp til hans eget arbeid at han flere ganger har forvekslet detaljer i filmmanuset med sitt eget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Oscarvinner med på laget

Produksjonen er lenge etterlengtet. NRK og Monster har brukt 67 millioner på åtte tre kvarters episoder, og de har hentet inn store navn, både fra Norge og utlandet.
Først og fremst på skuespillerne, med store navn som Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve-Broch, Jon Øigarden og danske Ghita Nørby.

Også bak kamera har Monster hentet inn sterke navn. Lyssetteren har jobbet på Downton Abbey, manusforfatteren på Kongen av Bastøy, og flere av fotografene er blant de fremste i sine land. Det er lenge siden opptakene ble avsluttet, og de siste månedene har gått til etterarbeid. Produksjonsteamet har vært sjeldent grundige i denne fasen.

Ansvarlig for filmens visuelle uttrykk er Anna Asp, svensk produksjonsdesigner, som tidligere har vunnet en Oscar for sitt arbeid med Ingmar Bergmans Fanny og Alexander.

De to første episodene av serien vil bli vist søndag 6. januar. Serien er allerede solgt til 13 land, blant dem USA og alle de nordiske landene.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters