Hopp til innhold

Lars Saabye Christensens bok «Beatles» blir film

– Jeg er selvfølgelig veldig spent, og jeg synes det er gøy, sier Lars Saabye Christensen.

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensens bok «Beatles» blir film.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Espen Skjønberg

Espen Skjønberg

Foto: Antonia Pambou / NRK
SWITCH

Jørgen Storm Rosenberg

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Regissørduoen bak «Max Manus», Joachim Rønning og Espen Sandberg får nesten 16 millioner kroner i produksjonstilskudd for å lage film av boka «Beatles» av Lars Saaby Christensen.

– Jeg tror og vet at boka er i de beste hender, sier Lars Saabye Christensen, til NRK.

Han har fått uttallige henvendelser om å lage film om boka, som er en av vår tids mest populære ungdomsbøker her til lands.

– Jeg har alltid sagt nei. Men, dette er proffe folk og jeg vet det vil gå bra.

Skulle gjerne hatt Espen Skjønberg som «Kim»

Lars Saabye Christensen skrev boka, som hittil er hans største romansuksess, da han selv var i tjueårene.

– Det er hyggelig at den lever sitt eget liv, og kanskje nå er utro med filmen. Jeg er beredt på å få noen overraskelser, og jeg har stilt noen krav, men de vil jeg ikke snakke om nå. Det jeg kan si er at en ting som står i sentrum av alt selvfølgelig er musikken.

Hør: Lars Saabye Christensen om Beatles

Lars Saabye Christensen har ingen bestemmelsesrett når det gjelder rollebesetningen i filmen, men har en del bilder i hodet, som han ikke kommer bort fra.

– Det finnes mange storartede skuespillere her, så det er ingen problem. Jeg skulle gjerne sett Espen Skjønberg i rollen som Kim, men det lar seg nok ikke gjøre.

Fire unge gutter i hovedrollene

Fortellingen om de fire ungdommene Kim, Seb, Ola og Gunnar som vokste opp på Oslos nestbeste vestkant er blitt trykket til ungdommers bryst siden den kom ut i 1984, og er en av Norges mest solgte ungdomsromaner

– Det har blitt en veldig fin fortelling. Et kjempesterkt og morsomt manus. Og det er viktig når man har en bok som kanskje er den viktigste oppvekstromanen i nyere norsk historie, sier Jørgen Storm Rosenberg, i produksjonsselskapet med samme navn.

Boka handler om fire Beatles-frelste gutters oppvekst på 1960- og 70-tallet på Oslos vestkant.

– Vi har komprimert boka ned til et år, og skal finne fire unge gutter til å bekle hovedrollene. Vi beholder det viktige fra boka, men gir også noe særegent til filmen. Du kan lese boka, men du bør se filmen også, sier han.

Håper på The Beatles

Produksjonsselskapet har ennå ingen klare akreditteringer til å bruke musikk av Beatles i filmen, men håper å få det.

– Det var også mye annen musikk som påvirket denne guttegjengen, sier Jørgen Storm Rosenberg.

Premiere på filmen blir i slutten av 2013.

– Vi har satt premieredatoen til 20. september 2013, men ting skjer. Det blir iallefall i siste halvdel av 2013.

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen